Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Redactie  Home

ACHTERGRONDNIEUWS


20 september 2005:

Max Klees als 'Jezus' voor Jupiter-dames

"Kom jongens, hup." Een bescheiden schreeuw van de speelsters volgt. Trainer/coach Max Klees begint aan zijn eerste oefenwedstrijd met het damesteam van handbalvereniging Jupiter ‘76 uit Franeker. Na de met 17-16 verloren uitwedstrijd tegen Meteoor uit Leeuwarden is hij voor veertig procent tevreden.

Max Klees is aan zijn 26ste jaar als handbalcoach begonnen. In de 25 voorgaande jaren is hij landelijk tot op het hoge eerste divisie niveau actief geweest. Op vijftigjarige leeftijd is de in IJlst woonachtige Klees naar eigen zeggen "terug bij af". Twee jaar geleden trainde hij de heren van Jupiter. Nu is hij aan het avontuur met de dames van Jupiter begonnen. Die spelen in de laagste, derde klasse.

Eigenlijk was Max van plan een jaartje niets te doen. Het trainen en coachen kostte hem allemaal teveel tijd. Het was niet meer te combineren met zijn werk bij de Technische Dienst van Brandweer Friesland. Tot René de Vries van Jupiter belde of hij de dames van Jupiter wilde trainen en coachen. Na zes seizoenen met Burd Heetebrij en Jacky Mijnheer hadden de dames behoefte aan een frisse en nieuwe inbreng. "Die uitdaging ben ik aangegaan, maar onder de voorwaarde dat de dames een doelstelling zouden hebben." Op de eerste training is die vraag direct aan de dames voorgelegd. "We willen wel eens uit die derde klasse vandaan", was het unanieme antwoord van de groep. Dus gaat Max met zijn meiden werken voor het kampioenschap.

Max Klees heeft maar één drijfveer: winnen, op elk niveau. "Ik heb een bloedhekel aan verliezen en dat probeer ik op de groep over te brengen." Daarin duldt hij tijdens trainingen en wedstrijden geen discussie. "Dan ben ik 'Jezus'. Daarbuiten ben ik een van hen en zijn we allemaal gelijk."

Zijn aanpak slaat aan. De groep werkt enthousiast aan een nieuw systeem dat Max heeft ingebracht. Daarin wordt verdedigend met een heel offensieve één-tegen-één dekking gespeeld, verder van de cirkel af. "Op die manier ontlast je de keepster meer." Dat zal nodig zijn, want zeker tot januari 2006 mist Jupiter haar eerste keepster Riemke Plantinga wegens een operatie aan de hand.


"Tijdens trainingen en wedstrijden ben ik
'Jezus'……"

Met dat zogenoemde 3-2-1 systeem is Max Klees in 1988 al begonnen toen hij eerste divisieploeg Stiens trainde. "Ze verklaarden me daar voor gek. Maar we werden wel ongeslagen kampioen." In zijn lange carrière als trainer behaalde Max gemiddeld eens in de vier jaar een kampioenschap. Behalve met Stiens kon hij bijvoorbeeld ook een kampioenschap vieren met Heerenveen en Griffioen (Wolvega). Als zijn mooiste en beste periode beschouwt Max de twee maal vier jaar die hij bij Stiens werkte.

Of dat met de dames van Jupiter ‘76 ook lukt moet blijken. Er moet nog veel gebeuren. Het nieuwe systeem moet er nog inslijpen, daar moeten ze aan blijven werken. En Max vindt de aanval nog veel te statisch. Maar na twee trainingen en een oefenwedstrijd ziet hij al behoorlijke vooruitgang.

De groep waarmee Max Klees het doel wil bereiken bestaat uit een mix van ervaren speelsters en opkomende jeugd. Volgens Max is er nog veel uit te halen. "Ik heb de capaciteiten ze verder te brengen, ze te laten groeien in hun ontwikkeling." Belangrijk daarbij is dat de acceptatie hoog is en blijft. "Nu willen ze alles nog aannemen. Ik hoop dat het zo blijft en het niet alleen uit nieuwigheid is."                                            "Nu willen ze alles nog aannemen……."

Max heeft er alle vertrouwen in dit seizoen met het damesteam van Jupiter hoge ogen te kunnen gooien. En als het dit jaar niet lukt, dan is er zeker een goede basis gelegd voor volgend jaar.

 

Copyright: SportSupport / NWF-regiosport; 2005