Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Redactie  Home

ACHTERGRONDNIEUWS


4 oktober 2005:

Twee jaar voorbereiding en dan lig je daar met het kakje

De tranen springen je in de ogen. Tijdens het aanzetten springt de bidon uit de achterzak, precies op de derailleur die afbreekt. Tot overmaat van ramp kun je niet uit de clickpedalen komen en val je in de berm. Einde illusies? Het overkwam de 49-jarige Laas Bonnema uit Vrouwenparochie op 27 augustus 2005 tijdens zijn allereerste hele triatlon, die van Almere.

In het begin van de jaren 1980 raakt Laas Bonnema gefascineerd door de tv-reportages van de triatlon van Almere. "De beelden van die strijd, vooral met jezelf, heb ik altijd vast gehouden." In die tijd voetbalde hij nog bij CVO uit zijn woonplaats Vrouwenparochie. In het derde en vierde elftal bezette hij de rechtsback of rechtshalf positie.
In tegenstelling tot veel voetballers liep Laas graag een duurloop. Een fietstoertocht vond hij ook prachtig. Samen met zijn fietsmaten van ‘Veenstra’s fietsclub’ uit Vrouwenparochie reed hij in de jaren 1980 diverse tochten.

Voetbal is een teamsport. Bonnema hield daar rekening mee. Als er getraind moest worden of een wedstrijd op het programma stond, Laas Bonnema was er. Hij liet er een trimloop of een fietstocht voor schieten. Veel van zijn teamgenoten hielden er een minder serieuze sportbeleving op na. "Een aantal liet het regelmatig afweten als er voetbal of schaatsen op tv was, of om andere onduidelijke redenen. Zelfs bij een wedstrijd kwam het voor dat die werd afgelast, omdat er daardoor te weinig spelers waren." Op een gegeven moment had Bonnema daar genoeg van. "In 1998 heb ik voor mezelf gekozen en heb ik voor het voetballen bedankt."

Bonnema werkt dan bij de Provinsje Fryslân. Via collegea komt hij in contact met de provinciale loopgroep "Zandlopers". Een aantal atleten van die loopgroep bereidt zich voor op de halve marathon van Marrum. Bonnema sluit zich bij hen aan en gaat bewuster trainen. Zijn eerste doel, Marrum, haalt hij in 1 u. 38 min.
Daarna krijgt Bonnema de smaak echt te pakken. Hij sluit zich aan bij de atletiekvereniging sv Friesland en doet regelmatig aan ‘loopjes’ mee.

Marathons
Laas Bonnema stelt zich ook een ultiem doel. "Voor mijn 42ste verjaardag wil ik een keer 42 kilometer, een marathon, lopen". Collega en atletiektrainer Imco van der Wal geeft hem schema’s. Met een ijzeren discipline breidt de looptraining zich uit tot zestig kilometer per week. "Ik was niet verslaafd aan het schema, maar hield het wel goed in de gaten. Met een geleende hartslagmeter om lette ik ook meer op mijn hartslag. Ik trainde eigenlijk te fel."
In 1998 is het zover. Na een voorbereiding van vier jaar start hij in de marathon van Rotterdam. Zijn streeftijd ligt tussen de 3 uur 30 minuten en 3 uur 45 minuten. Met een eindtijd van 3u. 33 min. 45 sec. haalt hij dat ruimschoots. In de beginfase moet hij zichzelf wel in bedwang houden. "Rustig blijven, rustig blijven, zei ik tot mezelf. Op 35 kilometer voelde ik me nog goed en dacht: nu kan ik wel even gas geven." Dat hij zo gemakkelijk zijn doel bereikte gaf Bonnema een goed gevoel.
Laas Bonnema heeft inmiddels al achttien marathons gelopen. Zijn persoonlijk record is een tijd van 3u. 16min. 10 sec., gelopen tijdens de marathon van Utrecht in 2004. Jaarlijks loopt hij twee tot drie marathons.

Triatlons
Wederom geïnspireerd door collegae is Bonnema in training gegaan voor de triatlon. Daar nam hij twee tot drie jaar de tijd voor. Hij begon in 2002 voorzichtig met de kwart triatlon van Drachten. Met name het zwemmen bleek een ramp. Daarom ging hij bij zv Orca op zwemtraining voor de borstcrawl. Dat viel niet mee. "Met een plankje oefenden we de beenslag. Na één baantje was ik al helemaal verzuurd." Maar het ging steeds beter. "Na een jaar kon ik een kilometer al binnen twintig minuten zwemmen."

(advertentie)

In 2005 staat de 25ste triatlon van Almere op de kalender. Voor Laas Bonnema is dat een mooie gelegenheid zich daar op voor te bereiden. Hij pakt het professioneel aan en formeert een team met oud topkaatser Piet Jetze Faber als teammanager. Twee plaatselijke sponsors zijn bereid het team te ondersteunen, Postma Traiding b.v. en het aannemings- en kraanverhuurbedrijf Joh. van der Woude. Hun motivatie om te sponsoren is dat de sportieve inzet en het doorzettingsvermogen van de triatleet uit Vrouwenparochie zeer goed passen bij de inzet en de kwaliteit van beide bedrijven.

Cai-Pan natuurproducten
Massagezalf voor stijve of vermoeide spieren.

De trainingsopbouw begon in het voorjaar met 10 - 15 uur training per week en liep op naar 16 - 20 uur per week. "De schema’s heb ik van internet gehaald en aangepast op mijn doelstelling de triatlon van Almere tussen 12 en 13 uur te voltooien. Ik wilde niet afhaken omdat ik niet genoeg getraind zou hebben en daarom heb ik iets extra ingebouwd."

Bakfiets van Almere
Ondanks de goede voorbereiding, verliep de triatlon van Almere anders dan Bonnema had gehoopt. De ellende begon al tijdens het zwemmen. "Door de hoge golfslag op het Gooimeer kreeg ik veel water binnen. Daar had ik bij het fietsen nogal last van. Ik zat vol, moest veel plassen en kon weinig voedsel binnenkrijgen." Bij een bevoorradingspost had Laas een bidon vloeibare voeding aangepakt en in zijn achterzak gestopt. Die bidon joeg hem de stuipen op het lijf.

Bij het aanzetten de dijk op, sprong die bidon uit zijn achterzak. Het koste hem zijn derailleur, een val in de berm en bijna de finish. "Toen sprongen de tranen me wel even in de ogen. Twee jaar voorbereiding en dan lig ja daar met het kakje."

Dankzij het coachwerk van Piet Jetze Faber, enthousiaste aanmoedigingen van het publiek en vooral het geluk van de fiets van trainingsmaat Pieter Bak kon Bonnema de wedstrijd vervolgen. Pieter Bak stond als supporter langs het parkoers en had toevallig zijn fiets bij zich. Die stond hij zonder problemen aan Bonnema af. Maar de versnellingen liepen niet goed en het pedaalsysteem verschilde van zijn eigen fiets. "Op die Bak-fiets heb ik met één versnelling gefietst. Bij het ingaan van de laatste ronde heb ik ook nog fietsschoenen gewisseld. Toevallig hadden Bak en ik dezelfde maat." Deze tegenslag heeft Bonnema vijftig minuten gekost. Hij liet zich er niet door intimideren. "De grootste valkuil is je de kop gek te laten maken. Ik ben gewoon erg ontspannen aan het vervolg en de marathon begonnen. Mijn doel was het einde te halen en dat is gelukt." Bonnema kwam zelfs nog net binnen zijn gestelde streeftijd van dertien uur over de finish.

Ondanks tegenslag komt Laas Bonnema met een voldaan gevoel over de finish.

Off-road triatlon Ameland
Nog geen drie weken later ging Laas Bonnema een nieuwe uitdaging aan. Hij deed mee aan het Nederlands kampioenschap off-road triatlon op Ameland. Dat evenement speelde zich af op het Wad, in de duinen en op het strand. Daar kwam hij weer andere problemen tegen. Het zwemmen in open zee is wel even iets anders dan in een zoetwatermeer. Vooral de stroming op de Waddenzee speelde hem parten. "Op de trajecten dwars op de stroom dreef ik af. Mijn zwemtechniek was te gebrekkig voor de toenemende stroom. En het laatste deel tegen de stroom in, langs de kade, leek het of ik niet vooruit kwam." Als een van de laatste deelnemers kwam hij zelfs iets onderkoeld uit het water. Op een geleende Mountainbike begon hij daarna aan het fietsgedeelte. Door de kou en het geleende materiaal kon Bonnema in het begin de versnellingen niet goed onder de knie krijgen. Omdat er geen toeclips aan de pedalen zaten, stuiterde hij regelmatig van de fiets. Het lopen ging goed. "Ondanks alles was het wel een hele beleving."

Nieuwe uitdaging
Een volgende uitdaging heeft Bonnema ook al weer gevonden. "Ik weet nu dat ik een hele triatlon aan kan. Ooit nog eens een triatlon binnen twaalf uur voltooien is een mooi nieuw doel."

Bonnema vindt niet dat hij er veel voor moet laten om dergelijke prestaties te leveren. "Deze uit hand gelopen hobby is een soort levenswijze geworden. Je moet natuurlijk niet doorhalen met drank. En lekker eten…, ach dat werk je wel weer weg met trainingsarbeid. Ik ben geen topsporter, maar wel ambitieus. Daarbij moet het sporten relaxt blijven met een gezonde wedstrijdspanning."

Copyright: SportSupport / NWF-regiosport; 2005