Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Redactie  Home

ACHTERGRONDNIEUWS


11 november 2005:

Voetbal of kaatsen, het voortdurende dilemma

Enigszins bedremmeld stapt Willem Faber uit Menaldum zaterdag 4 november in de spelersbus van hoofdklasser ONS Sneek. De uitwedstrijd tegen Urk staat op het programma. Wegens een schorsing van twee wedstrijden mag Willem niet aantreden tegen Urk en Harkemase Boys. "Ik mis de wedstrijdspanning en daar kan ik op zaterdag niet tegen."

Opmerkelijk is de emotionele lading hierin. Willem heeft van 1999 – 2002 drie seizoenen voor Flevo Boys gepeeld. Juist in de wedstrijd ONS-Flevo Boys krijgt Willem na twee gele kaarten een rode kaart. Daarmee komt hij dit seizoen op vier gele kaarten te staan. Twee wedstrijden schorsing is het resultaat. En uitgerekend op 11 november kan Willem daardoor de eer van ONS niet verdedigen tegen Harkemase Boys.

Affaire Harkemase Boys
Vorig seizoen speelde Willem Faber nog voor Harkemase Boys. Na een hoog oplopend conflict stapte in mei 2005 bijna de gehele selectie van Harkemase Boys op, waaronder Willem. Die situatie heeft Willem de gehele zomer dwars gezeten. Veel wil hij er niet meer over kwijt, vooral omdat hij het bij ONS nu heel erg naar de zin heeft. Na enige aarzeling legt hij uit: "Een van de jongens was min of meer weggestuurd, omdat hij niet door een deur kon met de sponsors. Dat maakte in de groep wel iets los. Het was een hechte groep. Door het conflict werd de band alleen maar hechter. Toen puntje bij paaltje kwam is een groot deel van de groep achter hem gaan staan en ook opgestapt."

Willem is erg boos op Wierd Kuipers. Hij was in het conflict een van de leiders van de spelersgroep. In het begin van het nieuwe seizoen keerde Kuipers plotseling terug bij ‘De Boys’. "Die stap is me zwaar van hem tegengevallen. Ik voel me genaaid. Tegenover de trainers kan hij het ook niet maken. Die waren solidair en zijn ook opgestapt, maar zitten nu wel een jaar thuis."
Willem ziet het conflict als de grootste teleurstelling in zijn carrière. "Ik heb er drie jaar gespeeld en voelde me er erg thuis. Het beviel me daar zelfs zo goed dat ik er zonder die problemen niet meer was weggegaan."

Balsporten
Vanaf zijn jeugdjaren interesseert Willem Faber zich al voor balsporten. Maar voetbal of kaatsen, dat is het voortdurende dilemma voor hem geweest. "Ik heb nooit kunnen kiezen." De nu 27-jarige Willem was zeven jaar oud toen hij met sport begon. In zijn geboorteplaats Minnertsga was het gebruikelijk dat je op lagere schoolleeftijd ging kaatsen en voetballen. Willem is daarin ook door zijn ouders gestimuleerd. Zijn ouders volgen hem nog steeds bij bijna al zijn sportactiviteiten. Sport is met de paplepel ingegeven en was het onderwerp van gesprek aan de eettafel in huize Faber. "Sport is een passie in ons gezin, daar raken wij nooit over uitgepraat. Op elke verjaardag is sport nog steeds een belangrijk onderwerp van gesprek."

Kaatsen
Willem Faber was een talentvol kaatser, maar ook in de voetbalsport stond hij zijn mannetje. Tot zijn zeventiende jaar heeft Willem daarom beide sporten gecombineerd. Het kaatsen vond hij toch wel het mooiste. Als kaatser heeft Willem op het hoogste niveau gespeeld. En niet zonder succes, al weet hij niet meer exact hoeveel kransen hij heeft gewonnen.

Zijn beste jaar beleefde Willem bij de Jeugd. In 1993 hingen er liefst 22 kransen aan de gevel van het ouderlijke huis. Daaronder die van de Freule-partij in Wommels, de meest begerenswaardige partij als jeugdkaatser. Voor Minnertsga vormde Willem dat jaar een partuur met vriend Johannes Wassenaar en Hein de Haan. "Dat partuur is wel het beste geweest waarin ik gekaatst heb." Een jaar eerder stond Willem ook in de finale van de Freule, maar moest hij genoegen nemen met de tweede plaats.
Op zijn erelijst staan ook twee zeges in de Bondspartij voor schooljongens. Daarnaast heeft hij een aantal hoofdklasse partijen gewonnen en een vrije formatie partij.

Als kaatser had Willem twee belangrijke kwaliteiten. "Ik kon goed opslaan, maar ook goed uitslaan. Als ik de ballen goed sloeg kreeg ik het gevoel dat ik alles aankon. Dat gevoel had ik nodig om te kunnen winnen."

Kaatsen of voetbal
Twee maal heeft Willem voor de keus gestaan: wordt het kaatsen of wordt het voetbal. In 1993 koos hij voor het voetbal toen Cambuur op de stoep stond. Nadat het avontuur bij Cambuur – en een jaartje Heerenveen- in 1997 eindigde, heeft hij weer voor het kaatsen gekozen. Dat ging niet gemakkelijk. "Het was moeilijk om na een paar jaar weer terug te komen. Toch is het gelukt me weer op hoofdklasse niveau terug te knokken." Maar nauwelijks een jaar later klopte hoofdklasse voetbalvereniging Flevo Boys bij Willem aan de deur. "Het kaatsen heb ik daarna definitief opgegeven. Al moet ik zeggen dat het vooral in de zomermaanden kriebelt. Dan ga ik nog regelmatig naar het kaatsen te kijken en vraag ik me af of ik de juiste keus wel heb gemaakt. Maar als het voetbal weer begint is dat over."

Voetbal
Willem Faber begon zijn voetbalcarrière bij vv Minnertsga. Daar heeft hij tien jaar de sterren van de hemel gespeeld. Vanuit de B-jeugd werd Willem opgenomen in de Friese selectie. Vanaf dat moment kwam hij in beeld bij Cambuur Leeuwarden. In 1993 ging hij de uitdaging aan. Mogelijk lag een profcarrière in het verschiet. Na een jaar Cambuur stapte Willem over naar sc Heerenveen. Daar kwam hij bijna niet aan spelen toe, waarna hij in 1995 terug ging naar Cambuur. Maar in 1997 besloot Willem terug te keren naar derdeklasser Minnertsga. "Ik zat bij Cambuur bij het tweede elftal. Het laatste half jaar kwam ik niet meer aan spelen toe. Als veel jongens van het eerste niet aan spelen toekwamen, werden die in het tweede opgesteld. Als de trainers het in jou zien zitten, dan moet je ook in het tweede spelen. Als ze je daar niet voor opstellen, moet je zo reëel zijn dat je niet goed genoeg bent."

Terug bij Minnertsga kwam Willem in een goede ploeg terecht. "We hadden daarmee naar de tweede klas moeten promoveren. Dat lukte net niet en het jaar daarop degradeerden we zelfs!" Willem maakte daarna de overstap naar hoofdklasser Flevo Boys. Drie seizoenen later verkaste hij naar hoofdklasser Harkemase Boys. Ook daar heeft Willem drie seizoenen gespeeld. Met die club bereikte Willem het hoogtepunt uit zijn voetbalcarrière tot nu toe. In 2002-2003 werd Harkemase Boys kampioen in de Hoofdklasse C van het zaterdagvoetbal.

In 2005 heeft Willem dan die min of meer gedwongen overstap naar ONS gemaakt. Daar heeft hij inmiddels zijn plaats gevonden. "Het bevalt me hartstikke best bij ONS. Dat gevoel had ik al gelijk vanaf de eerste week. De sfeer is gewoon erg goed. Net als bij Harkemase Boys is het een mooie, hechte spelersgroep. Een aantal jongens kende ik wel, omdat ik er wel mee of tegen gevoetbald heb. Het voetballend vermogen van ONS was me ook bekend, daar pas ik wel in."

Snelheid
Willem voetbalt inmiddels al twintig jaar. Al die tijd heeft hij nooit zware blessures gehad. Toch is hij met het klimmen der jaren meer met ‘het koppie’ gaan spelen. "Snelheid was mijn sterkste punt. Ik kan er nu niet altijd meer voluit tegenaan gaan. Ik speel vaker een beetje met de rem erop, om te voorkomen dat het mis gaat."

Door zijn afnemende snelheid is zijn positie als linksbenige speler ook steeds meer naar achteren verschoven. Bij ONS is Willem verdediger. "Bij Flevo Boys heb ik nog wel als linksbuiten gespeeld, maar dat kan ik nu niet meer aan. Misschien nog op het niveau van de derde of vierde klas."Willem Faber (r) bij ONS in een 'pas de deux' met Albert Jan van Zwol, beiden ex-Harkemase
Boys.
(Foto: Kerst Boomsma)

Sfeer is voor Willem erg belangrijk. "Als ik moet stoppen zal ik vooral de sfeer en alles erom heen missen." Maar stoppen is er voorlopig nog niet bij. "Ik stop pas als ik niet goed genoeg meer ben of het fysiek niet meer aan kan." Na zijn voetbalcarrière zal hij in elk geval niet voetbaltrainer worden. "Dat lijkt me niks. Je bent dan altijd afhankelijk van anderen, van prestaties van spelers in het veld waar je op afgerekend wordt."

ONS heeft voor volgend seizoen Fred de Boer uit Leeuwarden als nieuwe hoofdtrainer aangetrokken. De Boer werkt het liefst met een ervaren oud-hoofdklassespeler als assistent trainer. Daarvoor is Willem Faber dus geen kandidaat. Voorlopig maar lekker blijven ballen, dus....

 

 

Copyright: SportSupport / NWF-regiosport; 2005