Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Redactie  Home

ACHTERGRONDNIEUWS


1 september 2012
 
Freulewinnaar Christian de Haan stopt op hoogtepunt

De 17-jarige kaatser Christian de Haan uit Franeker won dit jaar (8 augustus) met zijn maten Allard Hoekstra en Kars Zeinstra voor KV Jan Bogtstra de Freulepartij. Als deze belangrijkste prijs voor jongens op je erelijst staat, ligt voor veel kaatsers een mooie carrière in het verschiet. Zo niet voor Christian. Na dit seizoen stopt hij. Hij zoekt zijn ambities meer in het voetbal en een maatschappelijke carrière bij de politie.

Vijf dagen na het winnen van de prestigieuze Freulepartij beseft Christian nog niet helemaal wat hem is overkomen. Winnen zou eigenlijk al de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn. Aan de gevel van het ouderlijke huis hangen al dertien kransen. En dat beeld is een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Winnen is dus niet onbekend, en toch voelt het anders. Hoe? Dat vindt Christian moeilijk te omschrijven, “maar het voelt in elk geval goed”.

Favorietenrol
Het partuur van KV Jan Bogtstra was dit jaar torenhoog favoriet voor de Freule. Het had met negen uit negen alle afdelingswedstrijden gewonnen. En vaak met overmacht. Dat was eigenlijk de enige valkuil voor de Freule. Maar coach Klaas Kramer had het trio mentaal goed voorbereid: ”Jezelf niet overschatten, maar de tegenstander ook niet onderschatten.” Chirstian was daar ook goed van doordrongen. “Favorieten tellen niet op zo’n dag. Ondanks het vertrouwen dat je put uit alle overwinningen, kan het op zo’n dag heel anders lopen. Het is een wedstrijd op zich. Iedereen kan dan boven zichzelf uitstijgen. De grootste tegenstander ben je zelf.”

Beslissende slag
De Franekers maakten hun favorietenrol volledig waar. In de eerste omloop werd Cornwerd met 5-0 en 6-0 aan de kant gezet. Daarna volgden overwinningen op Jelsum/Koarnjum, (5-0, 6-2), Hurdegaryp (5-2, 6-2), en Berlsum (5-3, 6-0). In de halve finale slaagde Dronryp er ook niet in het Franeker trio te verslaan. De finale tegen Makkum verliep iets moeizamer. “We hadden alle drie wat pijntjes. De zondag ervoor hadden we een zware dag gehad. Het hele seizoen moesten we ook de hele lijst door. Daardoor hebben we veel gespeeld, maar dat is de consequentie van veel winnen.” Op 5-3 en 6-4 sloeg Christian de Haan boven, al was het kantje boord. “Mijn enige boppeslag die dag, maar wel de beslissende. Het was nog wel even spannend, was de bal kwea of  boppe?.” Op het teken van de scheidsrechter dat de bal boppe was, kwam de ontlading. “Je zoekt elkaar op en vliegt elkaar gillend om de hals. Dansen, springen, iedereen komt dan op je af.”

Christian in een karakteristieke houding.

Feestje
Na de feestelijkheden op het veld volgt een rit per koets door Wommels. “In de koets het veld af en dan door het dorp met al die mensen langs de weg, dat was wel heel speciaal.” In Franeker is later op de avond ook nog een rondrit door de stad georganiseerd, gevolgd door een feestje in ‘De Bogt fen Guné’. “Dat was voor ons niet zo gezellig. Er waren maar weinig jongeren. We zijn toen weer naar Wommels gegaan. Daar waren nog veel kaatsers aanwezig.”

Kracht
Christiaan begon op zijn zesde te kaatsen. Sinds zijn tiende kaatst hij al met Allard en Kars. Al zeker drie jaar vormen zij een sterk team, maar dit jaar zijn ze niet te verslaan. Christiaan heeft zich ontwikkeld tot een betrouwbare en degelijke achterinse, maar is ook op ander posities inzetbaar. Volgens Christian is het simpel: “Omdat we al zolang samenspelen, weten we van elkaar precies wat we kunnen. We kunnen alle drie ook op alle posities spelen. Dat is onze kracht!”
Sinds drie jaar maken ze deel uit van het opleidingsinstituut ‘Stichting Score’. Dat heeft het partuur nog sterker gemaakt. ”Bij Score zijn betere trainers en in de breedte ook beter spelers dan bij je eigen vereniging. Daardoor kun je op een veel hoger niveau trainen.”

Hoogte- en dieptepunten
Voor Christian en zijn maten is de winst in de Freule het hoogtepunt van hun kaatscarrière tot nu toe. Voor Christian betekende het zijn achtste ‘klokje’ dat hij won. Zijn twee prijzenkasten zijn ook gevuld met drie ‘bordjes’, gewonnen op een NK. In 2007 voor de tweede plaats op het NK pupillen, in 2009 voor een tweede plaats bij de schooljongens en dit jaar als winnaar van het NK jongens.

Gezien hun leeftijd was het dit jaar voor Christian en zijn maten Allard en Kars de laatste kans om de Freule te winnen. Vorig seizoen werden ze in de halve finale met 5-5 en 6-6  uitgeschakeld door latere winnaar Sexbierum. “Dat kwam door een blunder van de scheidsrechter. Die is er later nog door velen op gewezen. Wij hebben er lang van gebaald, maar nu, na onze freulewinst, doen we het met een lach af.“

De eerste kans werd Christian in 2010 ontnomen door het bestuur van kv Jan Bogtstra. Na een conflict tussen het bestuur en de vader van Christian, werd Christian buiten het partuur voor de Freule gehouden. De buitenwereld begreep daar niets van. “Het bestuur heeft op een jaarvergadering later toegegeven dat het anders had gemoeten. Maar ze hebben het nooit tegen mij uitgesproken. Dat heeft nu trouwens niet meer meegespeeld.”, aldus een vergevingsgezinde Christian.

Einde kaatscarrière
Vijf jaar geleden kwam Christian tijdens het schoolschaatsen ongelukkig ten val. Daarbij liep hij een scheurtje op in een schouderspier. Dat speelt hem nog steeds parten. “Ondanks regelmatige behandeling door fysiotherapeut Jelle Elzinga uit Berlikum blijf ik er last van houden. Ik kan daardoor in een weekeinde zelden twee dagen achter elkaar kaatsen.”

Deze blessure is een van de redenen dat Christian volgend seizoen niet meer op de kaatsvelden zal verschijnen. Voetbalambities en een maatschappelijke carrière zijn twee andere redenen. “Ik voetbal er ook nog bij en dat doe ik liever dan kaatsen. Het komende seizoen ga ik over naar de A1 van SC Franeker. Dat is veel meer een vriendenploeg. Ik ben dan ook niet meer het hele weekeinde kwijt. Bovendien hoop ik toegelaten te worden tot de politieopleiding. Eind dit jaar krijg ik daar uitsluitsel over.”

Een week na de zege op de Freule wonnen Christian en zijn maten ook de revanche van de Freule. Daar sloeg hij de laatste bal van zijn nog jonge en talentvolle kaatscarrière.

 
© Copyright: SportSupport / NWF-regiosport; 2012