Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Redactie  Home

COLUMNS
auteur: Bram Brouwer, sportpsycholoog


Columns op deze pagina mogen worden gedownload en/of gekopieerd en geplaatst in uw eigen clubblad.

De redactie stelt daarbij als voorwaarde dat U de volgende bron en auteur vermeld:
www.nwfregiosport.nl en www.brambrouwer.nl .

Tevens dient u de auteur per e-mail te laten weten dat u het artikel plaatst. Voor elk ander gebruik is toestemming van de auteur nodig.

 

30 juni 2011

Boos

Ik ben boos. Niet gewoon boos, maar erg boos. Boos op een artikel in de NRC (20 juni 2011). Zo boos dat ik eerst niet verder kwam dan de kop. Dus ik wist niet of ik boos was op de boodschap of op de boodschapper. Maar boodschappers brengen slechts boodschappen over, dus moet ik mijn boosheid richten op de mannelijke internationale badmintonbestuurders –ik kan me niet voorstellen dat er een vrouw bij was– die de inhoud van de boodschap formuleerden.

De kop luidde: “Straks alleen nog in rokjes en jurkjes”. En werd vervolgd in de subkop met: “De internationale badmintonbond wil bij vrouwen de shorts verbieden. De sport moet attractiever.” Kortom shorts moeten in de ban, niet omdat speelsters grote risico’s lopen bij het spelen in een short. Maar omdat vieze oude mannetjes zich willen verlekkeren aan opwaaiende damesrokjes en dat willen promoten. Een advies aan de internationale badmintonbestuurders: verbied slipjes en Bh’s en stel doorkijkblouses verplicht. De attractiviteit van de sport zal er van afspatten, maar of dat nog iets met het promoten van badminton te maken heeft?

Voor de duidelijkheid. Ik ben geen shortfetisjist en heb niets tegen badmintonsters in rokjes of jurkjes. Als de dames dat willen, moeten ze die zeker dragen. Ook ik stop mijn ogen niet in mijn broekzak als op Wimbledon (badminton is vrijwel nooit op Tv) hupse dames in uitdagende outfits over het speelveld dartelen. Dat is nog eens wat anders dan de verplichte plooirok tot de knie van Betty Stöve.

Ik ben geen asceet en weet vrouwelijk schoon zeker te waarderen. Ook op het sportveld. Maar ik kijk naar tennis om het tennis, ook bij de vrouwen. De rest is mooi meegenomen, het oog wil ook wat. Daar is niets op tegen en het feit dat de tennisladies in die outfits verschijnen, bewijst dat zij graag bekeken worden. Dat is de menselijke natuur, iets wat de Dolle Mina’s in de jaren negentig van de vorige eeuw niet wilden zien. Maar vrouwen verbieden in een short te spelen zonder dat daar speltechnische of veiligheidsreden voor zijn en met als argument badminton aantrekkelijker te maken is seksistisch en vrouw onvriendelijk. Het zet de klok vijftig jaar terug en diskwalificeert de internationale badminton bestuurders.

 

Drs. Bram Brouwer
(sport)psycholoog en mediator

 

 

Copyright: SportSupport / NWF-regiosport; 2011