Home  Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Nieuws
ARCHIEF
december 2011

nieuwsberichtenjanuari; februari; maart; aprilmei;
                            juni; juli; augustusseptember
                            oktober; november; december


30 december 2011: wielrennen: Zilver na goud voor Huizenga
28 december 2011: wielrennen: Huizenga met overmacht kampioen achtervolging  
18 december 2011: handbal: Mager succes Jupiter om jubileum te ondersteunen  
16 december 2011: motorsport: JohnnyTuinstra draait gaskraan dicht
13 december 2011: paardensport: Veel podiumplaatsen voor SL-Ruiters
12 december 2011: atletiek: Jasper Keizer naar zilver in Diever
                             biljarten: Henk Verschore biljartkampioen derde klas
11 december 2011: handbal: Ruime nederlaag heren Jupiter
                             atletiek: Gerrit Wolbers zegeviert op Woldberg
                             atletiek: Mara Leistra vierde in Alkmaar
06 december 2011: handbal: Dikke winst voor Jupiterheren
                             atletiek: Gerrit Wolbers wint halfuursloop met record  
                             paardensport: Bosma en Riemersma op podium
04 december 2011: turnen: Be Quick springt naar zilver en brons
                             atletiek: Spartacus start nieuwe loopgroep
                            
atletiek: Regionale zeges in Molenloop Vrouwbuurt
                            
tafeltennis: FTTC scoort honderd procent


30 december 2011

Zilver na goud voor Huizenga

APELDOORN – Na het goud op de achtervolging heeft Jenning op de tweede en derde dag van het NK baanwielrennen nog een zilveren plak gepakt. Op het onderdeel scratch eindigde hij woensdag na seriewinst als tweede in de finale. Op winnaar Tim Veldt (Amsterdam) kwam Jenning in de eindsprint een wiellengte tekort. Hoewel verrassend was hij toch niet helemaal tevreden met zijn zilveren medaille: ”Ik voelde mij erg goed en had de laatste twee rondjes eigenlijk volle bak moeten gaan.”

Een dag later ging Jenning in de puntenkoers voor een derde kans op succes. In de eerste kwalificatie werd hij derde met 9 punten. Daarmee plaatste Jenning zich gemakkelijk voor de finale. De dertig finalepunten leverden hem uiteindelijk een achtste plaats op. Nick Stopler (Woerden) won verrassend met 62 punten, voor Tim Veldt (57) en Wim Stroetinga (Oldeberkoop, 53).


28 december 2011  

Huizenga met overmacht kampioen achtervolging  

APELDOORN – De Franeker wielrenner Jenning Huizenga is dinsdag 27 december in Apeldoorn Nederlands kampioen geworden op de achtervolging. Daarvoor hoefde hij alleen de kwalificatierit te rijden. In die rit tegen Roy Pieters legde hij de 4 kilometer af in de snelste tijd van 4 minuten en 26,917 seconden. Daarmee plaatste hij zich ruim voor de finale. Levi Heijmans (4.32,920) zou daarin zijn tegenstander zijn, maar die trok zich terug. “Levi kwam direct na de kwalificatieritten al naar mij toe dat hij de finale niet zou rijden. Hij had keelproblemen.” Jenning werd daarmee tot kampioen verklaard. “Dat haalt de glans wel een beetje van de titel af, maar ik ben er wel blij mee. Dat ik zonder specifiek op de baan te trainen zo’n snelle tijd heb neergezet geeft me veel vertrouwen.”
Huizenga op weg naar de nationale titel.

Na zijn laatste wereldbekerwedstrijd in Astana heeft Jenning vooral veel duurtrainingen op de weg gedaan. Daarvoor is hij met de baanselectie op trainingskamp in Zuid Afrika geweest. “We hebben daar goed kunnen trainen. Het doet me goed dat ik blijkbaar gemakkelijk van de weg op de baan kan overstappen.”

Het baanseizoen staat voor Jenning in het teken van de Olympische Spelen in Londen. Het is wat dat betreft jammer dat de individuele achtervolging geen Olympisch nummer meer is. Met de nationale ploegachtervolging zijn de kansen op een medaille niet reëel. “Het gat met de derde plaats is te groot. Als we goed zijn kunnen we vijfde worden, als we slecht zijn zevende. Maar de Olympische Spelen is zo uniek, dat wil ik niet missen.”


18 december 2011

Mager succes Jupiter om jubileum te ondersteunen  

FRANEKER - Het damesteam van hv Jupiter kon het 35-jarig jublieum net niet met een overwinning vieren. Tegen Cometas uit Leeuwarden werd een kleine 15-16 nederlaag geleden.  Na tussenstanden van 0-2 en 3-7 werd de rust met 7-10 bereikt.
De tweede helft kende een sterke start voor Jupiter. De Franeker handbalsters kwamen terug tot 10-10. Daarna moest Jupiter opnieuw een behoorlijke achterstand wegwerken. Ze slaagden erin om zich van 10-13 terug te vechten tot 13-13. In de spannende slotfase trok Cometas toch nog met 15-16 aan het langste eind.

Heren Jupiter gelijk in thriller
Het herenteam kwam tegen Kwiek uit Hoogeveen verrassend sterk uit de startblokken. Het nam een voorsprong van 4-0. Na een kwartier spelen stond een stand van 6-4 op het bord. De eerste helft verliep verder volledig in evenwicht. Dit resulteerde in een ruststand van 12-12.
De tweede helft was eveneens een gelijkopgaande strijd. Met nog 10 minuten te spelen was de stand 17-19. Jupiter schakelde in de slotfase een tandje bij en bracht de eindstand tenslotte op 22-22

Overige uitslagen
Heren B-jeugd         Jupiter’76      - SVBO         : 19-26
Heren C-jeugd         Jupiter’76      - Kwiek         :  9-  8
Dames C-jeugd        Jupiter’76      - Hoogesmilde:  8-  4


16 december 2011

JohnnyTuinstra draait gaskraan dicht

TZUMMARUM – IJsspeedwayer Johnny Tuinstra uit Tzummarum heeft zijn carrière beëindigd. Na 15 jaar motorsport op topniveau wil zijn lichaam niet meer zoals hij wel zou willen. Twee valpartijen met rugletsel als gevolg hebben hun sporen achtergelaten.  Zijn ambitie om tot de beste vijf ijsspeedwayers van de wereld te behoren waren niet meer reëel. Ook financieel werd het steeds moeilijker. Johnny wil zich in te toekomst bezighouden met het begeleiden van nieuw racetalent.


13 december 2011

Veel podiumplaatsen voor SL-Ruiters

FRANEKER – Leden van de Sjaerdema-Liauckema Ruiters uit Franeker hebben het afgelopen weekeinde op hun eigen Kringwedstrijd veel ereplaatsen behaald. Bij de paarden is het podium elf maal als eerste beklommen, zeven maal als tweede en vijf maal als derde. Bij de pony’s stonden SL-ruiters zeven maal op het hoogste treetje en een maal als tweede.

Hiske Bosma won mat Zosja twee maal het klassiek Z-parkoers voor paarden. Aat Bosma won met Banieta een Klassiek M parkoers en op Alanya een BB parkoers. Marriet Hoekstra pakte ook twee zeges: met Boebkafee een klassiek M-parkoers op Curesco een klassiek L-parkoers. Het tweede L-parkoers was voor haar zus Martine met Butleafee.  Iris de Boer won met Babalouba een klassoek B-parkoers. Verder waren er bij de paarden zeges voor de combinaties Hilde Struiksm/Bodermus, Marga Kruyt/Shadow en Ingrid Hartman/Zorro.  

Bij de pony’s won Esmée Riemersma op Moonlight een klassiek Z- en ZZ-parkoers. Corelina Fijma won met Nicky beide Klassieke B/AB parkoersen. Janina de Boer werd met Replay Jazz eerste op een B/DE parkoers. Nicky Kruyt deed met Sahran Redna hetzelfde op het tweede B/DE parkoers. Op het tweede BB parkoers pakte Agnes Jonker op Flower Girl foutloos de eerste prijs.


12 december 2011

Jasper Keizer naar zilver in Diever

DIEVER - Tijdens de Boscrossmarathon van Diever is Jasper Keizer (Sint Annaparochie) als tweede geëindigd op de loop over 31,7 kilometer. Met zijn tijd van 2 uur 32 minuten en 20 seconden bleef hij 4.20 achter bij winnaar Taco de Jong (Haren). Op de marathon finishte Cees Dijkstra uit Menaldum als achtste in een tijd van 3:49.57. Herman Geritz (Midlum) kwam na 4:19.31 als dertigste binnen.
Op de bosloop over 10 kilometer finishte Dennis Bornebroek (Oude Bildtzijl) na 1:10.22. Ex survival atlete Ytsje van der Burg (Oude Bildtzijl) eindigde in 1:11.06


Henk Verschore biljartkampioen derde klas

FRANEKER – Henk Verschore is afgelopen weekeinde open Franeker biljartkampioen van de derde klas geworden. Verschore bleef in Stadscafé De Notaris zeven tegenstanders de baas.
In een jaar kan er veel gebeuren. Vorig jaar eindigde Verschore nog als laatste. Nu pakt hij de titel met 12 matchpunten. Op 2 punten volgt Polly Kwast. Kwast maakte dit toernooi ook de hoogste serie van 22 caramboles en het hoogste gemiddel van 2,7 caramboles per beurt. Minno Tichelaar pakt met 7 punten de derde plaats. 

 

 

                                                               Kampioen Henk Verschore.


11 december 2011

Ruime nederlaag heren Jupiter

VRIES - De ene week is de andere niet. Het herenteam van HV Jupiter’76 won vorige week dik. Deze week leed het een dikke nederlaag. In Vries kregen de Franeker handballers met 31-17 klop van VAKO. In de eerste helft stopte doelman Jeroen Salverda vier van de vijf strafworpen. Dat was niet genoeg om met een 14-10 achterstand de rust in te gaan. In de tweede helft raakte Jupiter het spoor bijster. VAKO kon daardoor gemakkelijk uitlopen en de wedstrijd met 31-17 winst afsluiten.

Overige uitslagen
Dames A-jeugd,  Doles  -  Jupiter’76: 13-11
Heren B-jeugd ,  Unitas -  Jupiter’76:  49-16
Dames C-jeugd,  V & S  -  Jupiter’76:   5-12
Heren C-jeugd ,  HVR’97-  Jupiter’76: 10-13


Gerrit Wolbers zegeviert op Woldberg

STEENWIJK – De Faneker atleet Gerrit Wolbers heeft zondag 11 december in Steenwijk de tweede wedstrijd van het Fries Cross circuit gewonnen.  De eerstejaars A junior legde de afstand van 6000 meter op het heuvelachtige parcours van de Woldberg af in 22 minuten en 6 seconden.


Mara Leistra vierde in Alkmaar

ALKMAAR – De Spartacus atlete Mara Leistra is zaterdag 10 december als vierde geëindigd op het hoogspringen voor junioren D2. In Alkmaar sprong ze tijdens een indoor gala over een hoogte van 1.30 meter.


6 december 2011

Dikke winst voor Jupiterheren winst voor Jupiterheren

FRANEKER – Het herenteam van handbalvereniging Jupiter’76 heeft zondag een monsterzege behaald op HVR’97. Het team uit Roden werd met een 37-18 nederlaag naar huis gestuurd. 
Na een snelle 8-1 voorsprong werd de rust gehaald met een 21-7 voorsprong. De tweede helft verliep slordiger. Daardoor kon HVR iets terug komen. De overwinning kwam echter nooit in gevaar: 37-18.

Verlies dames
Het damesteam leed tegen Jahn II uit Stadskanaal een 11-15 nederlaag. In de openingsfase nam Jupiter een snelle 2-0 voorsprong. Daarna verslapte Jupiter en nam Jahn het heft in handen. Via 2-6 werd de rust met 4-7 bereikt.
Het “opvreten die bal” van coach Piet Wetting werkte in de tweede helft maar kort. Het verschil bleef vier doelpunten. Het eindsignaal werd met 11-15 bereikt.

Overige uitslagen
Dames midweek: Marum - Jupiter’76   16 - 8
Heren B-jeugd:   Jupiter’76 - Cometas  6 -36
Dames C-jeugd:  Jupiter’76 - Jahn II    9 - 3
Heren C-jeugd:   Jupiter’76 - Jahn II   22 - 8


Gerrit Wolbers wint halfuursloop met record  

LEEUWARDEN - Gerrit Wolbers uit Franeker heeft afgelopen zondag in Leeuwarden de halfuurloop op zijn naam geschreven. De 16-jarige A Junior van AV Lionitas ging er na het startschot meteen van door. Ondanks de harde wind heeft hij de gehele wedstrijd solo gelopen. Na een halfuur bleek Gerrit een afstand van maar liefst 8548 meter te hebben afgelegd. Dat was een gemiddelde van ver boven de 17 kilometer per uur. Nog nooit was iemand sneller in deze wedstrijd.


Bosma en Riemersma op podium

WARGA - De ruiters en amazones van de Sjaerdema-Liauckemaruiters reden zaterdag 3 december een springconcours in Warga. Dat leverde diverse foutloze ritten op, maar slechts twee podiumplaatsen. Aat Bosma (Menaldum) werd met Banieta tweede in het Klassiek M springen. In het Klassiek L pakte Esmée Riemersma (Franeker) met Catootje een derde prijs.


4 december 2011

Be Quick springt naar zilver en brons

LEEUWARDEN – De Franeker gymnastiekvereniging Be Quick heeft zaterdag 3 december tijdens het Fries kampioenschap groepsspringen drie podiumplaatsen behaald. De jeugdploeg won in Leeuwarden tijdens hun eerste C-kampioenschap de derde prijs op het onderdeel minitramp. Op de minitramp pegases werden de meisjes vierde met maar 0,1 punt achterstand op nummer drie.
De damesploeg won zilver op zowel de minitramp pegases als op het onderdeel tafel.


De zilveren (achter) en bronzen teams van Be Quick.


Spartacus start nieuwe loopgroep

FRANEKER – De Franeker Atletiekvereniging Spartacus start een nieuwe loopgroep. Met het oog op de Slachtemarathon op 16 juni 2012 worden wandeltrainingen georganiseerd. Onder begeleiding samen trainen, naar een doel lopen, onderweg tips krijgen, gezelligheid en plezier staan voorop. Het leveren van een prestatie komt dan vanzelf. 
Spartacus heeft startkaarten voor de Slachtemarathon beschikbaar. Maar ook belangstellenden die al een startkaart hebben kunnen zich aansluiten. Mensen die een marathon te ver vinden, maar wel willen wandelen, kunnen ook meedoen. Aanmelden kan tot 20 januari (info@avspartacus.nl of bellen met Hiltje Geertsma tel. 0517-390451). Na deze datum wordt een voorlichtingsavond georganiseerd. Daarop wordt aandacht geschonken aan trainingstijden, kosten, voorwaarden, enz.


Regionale zeges in Molenloop Vrouwbuurt

VROUWENPAROCHIE - De 29ste Molenloop van Vrouwbuurt kende zaterdag 3 december vier regionale winnaars. Giorgio Delea (Franeker) won de loop over 17,8 kilometer. Bij de vrouwen ging de zege op deze afstand naar zijn stadgenote Klaske Veenstra. De loop over 11,3 kilometer was voor Albert van der Ziel (Berlikum). Anita van der Wal (Harlingen) was de snelste dame op deze afstand. Anouk de Vries (Franeker) was de snelste dame op de 5 kilometer.

Het hoofdnummer, de halve marathon, werd geregeerd door de familie Van Elzelingen.
Nils van Elzelingen (Apeldoorn) won in 1:25.38 voor Peter van Elzelingen (Leeuwarden, 1:26.19). Harry Wiersma (Blije) werd derde in 1:26.50. Jasper Keizer (Sint Annaparochie) finishte na 1:29.24 als vijfde.

Laas Bonnema liep voor eigen publiek in 1:25.50 naar een derde plaats op de 17,8 kilometer. Daarmee bleef hij 4.36 achter op winnaar Delea. Johan Kooistra (Sint Jacobiparochie) werd vijfde in 1:31.19.

Richard van Velzen (Achlum) finishte op de 11,3 kilometer als tweede in 44.22. Hij gaf 1.26 toe op Van der Ziel. Bij de vrouwen op deze afstand finishte Tineke Acda (Franeker) als tweede in 58.22.

Ook op de vijf kilometer een dubbel regionaal succes bij de vrouwen. Achter Anouk de Vries eindigde Letty van de Mossel (Sint Annaparochie) als tweede in 29.03. Ze kwam maar vijf seconden tekort.


FTTC scoort honderd procent

FRANEKER – Alle seniorenteams van de Franeker tafeltennisclub FTTC hebben het afgelopen weekeinde hun wedstrijd gewonnen. Voor alle tams was het de laatste wedstrijd van de najaarscompetitie. FTTC-2 sloot die af als kampioen en promoveert naar de noordelijke tweede divisie. FTTC-4 degradeert naar de regionale vierde klasse. De overige teams blijven de voorjaarscompetitie in dezelfde klasse spelen.

FTTC-1 won met 8-2 van koploper Argus-3. Dat was niet voldoende om alsnog kampioen te worden. Daarvoor hadden de Franeker tafeltennissers met 10-0 moeten winnen. Martijn van der Heide en Reimer Bosma wonnen drie enkelspelen en samen het dubbelspel. André Hoekstra won een enkelspel.

Heeres ongeslagen
FTTC-2 won met 6-4 van Ready-3 uit Leeuwarden. Richard Heeres behield zijn ongeslagen status van de najaars competitie. Hij won ook nu al zijn enkelspelen en samen met Douwe van der Wal het dubbelspel. Van der Wal won twee enkelspelen, Douwe Reitsma verloor driemaal.

FTTC-3 heeft zich dankzij een knappe 6-4 zege op kampioen Dokkum-2 waarschijnlijk gehandhaafd in de 2e klasse. Rudie van der Kooij en Jan Bosgra wonnen beiden tweemaal. Ook de dubbel was een prooi voor de routiniers van FTTC. Jan Hartkamp won één enkelspel.

Verrassing, toch degradatie
FTTC 4 verraste met een 7-3 overwinning op Drachten-3. Dat was de eerste zege dit seizoen. Arjan Zijlstra en Jan Koster bleven ongeslagen, Johannes Tigchelaar kwam opnieuw niet tot winst. FTTC 4 is gedegradeerd naar de 4e klasse.

FTTC-5 versloeg Schieringen - met 7-3. Bertil Witvoet won alle enkelspelen en samen met Sije de Graaf de dubbel. Mihai Blai won twee maal, De Graaf bleef op één zege steken.

 


 

Copyright: SportSupport / NWF-regiosport;
2005 - 2012