Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Redactie  Home

ACHTERGRONDNIEUWS


16 maart 2007:

Winnaarsmentaliteit Drewes Janssen zorgt voor heilige vuur

Het kan raar lopen in een voetbalcarrière. Het ene moment heb je het gevoel om nog een jaartje op topniveau te spelen en daarna af te bouwen, het volgende moment komt een nieuwe uitdaging op topniveau op je pad, waarvan je niet weet waar dat eindigt. Het overkwam Drewes Janssen (29) uit Harlingen. Drewes is bezig aan zijn derde seizoen bij zondaghoofdklasser vv Sneek. Volgend seizoen zou zeer waarschijnlijk zijn laatste worden. Daarna wilde hij terug naar zijn oude club Harlingen. Een onverwacht telefoontje van een lid van de Technische Commissie van Harkemase Boys doorkruist dat plan. Vanaf volgend seizoen speelt Drewes voor Harkemase Boys. En als het aan hem ligt voor langer dan één seizoen.


Op een zaterdagochtend tijdens de winterstop wordt Drewes Janssen gebeld door Harkemase Boys. Of hij geïnteresseerd is in een gesprek om de club te komen versterken. Het blijft even stil….. Nadat Drewes is bekomen van de verrassende uitnodiging zegt hij toe. Er volgen twee goede gesprekken, waarna Drewes zijn woord geeft aan Harkemase Boys. Zelfs als Harkemase Boys degradeert naar de eerste klasse komt hij zijn toezegging na.

Clubbinding
Harkemase Boys maakt moeilijke tijden door. Sportief presteren de Harkieten onder de maat. Ze verkeren in de onderste regionen van de Hoofdklasse C in het zaterdagvoetbal. Drewes heeft daar wel een verklaring voor. "De laatste jaren zijn er te veel spelers geweest die alleen voor het geld kwamen. Na de training en de wedstrijd gingen ze direct naar huis. De clubbinding ontbreekt." Het heilige vuur dat de ploeg ontbeert is ook uit het publiek verdwenen. En dat was altijd hét kenmerk van Harkemase Boys. Dat moet terug op sportpark ‘De Bosk’. Drewes: "Het bestuur wil de club nieuw leven in blazen, zowel in als buiten het veld. Het fanatisme van het publiek moet terug komen. Ze vinden dat ik als speler en als persoonlijkheid daar prima in pas. Ze zijn op zoek naar een middenvelder die karakter, vuur in de ploeg kan brengen. Daarnaast willen ze een speler die ook enige interesse in de club toont en meer clubbinding heeft."

Trots
Drewes is blij, vereerd en trots tegelijk. "In het hoofdklassevoetbal zijn Sneek en Harkemase Boys voor mij persoonlijk zeer aansprekende clubs. Zowel qua stijl als door de entourage en de mensen erom heen. Sneek heeft me altijd aangetrokken, omdat het in het zondagvoetbal de absolute top in Friesland is. Harkemase Boys spreekt me aan door het fanatieke publiek en de wedstrijdinstelling van de ploeg. Die sfeer daar…, geweldig! En nu komt de kans dat ik zelf in die ploeg mag spelen."

Drie jaar geleden maakte Drewes de overstap van vv Harlingen naar vv Sneek. "Ik wilde altijd wel hoger op, maar bij Harlingen kon ik niet verder. Na een sterk seizoen, in combinatie met mijn leeftijd –toen 26 jaar- besloot ik de stap te wagen voor mijn eigen ontwikkeling. Dat was wel een moeilijke keus, want ik had vanaf mijn vijfde altijd bij Harlingen gespeeld." De eerlijkheid gebied te zeggen dat het ook min of meer een gedwongen stap was. Een incident met zijn toenmalige trainer Johnny Nota kostte beiden de kop bij Harlingen.

Loet Boot, destijds interim-trainer van Harlingen en afkomstig uit Sneek, heeft voor Drewes een gesprek geregeld met trainer Henk de Jong van vv Sneek. "Dat klikte direct. Henk zag het helemaal in mij zitten en vanaf het begin stond ik in de basis." De overgang verliep voorspoedig. "Ik heb totaal geen aanpassingsproblemen gekend. Ik weet van mezelf wat ik wel en niet kan. Ik ben zelf niet de beste voetballer, maar ik ga wel voorop in de strijd. Ik kan de bakens verzetten. Ik heb daar wel de ploeg bij nodig. Daarom heb ik eerst mijn oren en ogen goed open gehouden. En vooral de adviezen van de trainer en mijn ploeggenoten ter harte genomen. Dat heeft mijn niveau omhoog gebracht. Ik heb in korte tijd nergens zoveel bijgeleerd als bij Sneek." Daarbij heeft Drewes ook de juiste mentaliteit om zich waar te maken. "Ik wil presteren, ik heb een winnaarsmentaliteit."

Hoogtepunt
Met Sneek bereikt Drewes het hoogtepunt van zijn voetbalcarrière. In zijn eerste seizoen wordt hij met Sneek kampioen van de eerste klas. "Alles viel op dat moment mooi samen. Dat ik met jongens als Lutzen Brink, Dennis Schat, topscorer Age Heins Boersma mocht voetballen, dat ik mocht werken met een goede trainer als Henk de Jong. We staken zo ver boven iedereen uit. Een geweldig seizoen!"

Een van hen
Na drie jaar neemt Drewes afscheid van vv Sneek. Dat valt hem niet gemakkelijk. "Ik heb het bij Sneek prima naar de zin. Zowel het bestuur als ik hebben het gevoel dat ik een van Sneek ben geworden. Ik was ook van plan er nog een jaartje aan vast te knopen en daarna terug te gaan naar Harlingen om een stapje terug te doen. Ik heb dan een mooie tijd gehad en alles meegemaakt. De beslissing om naar Harkemase Boys over te stappen is daarom moeilijk."

Uitdaging
Een goed overleg met zijn partner Ellen en een informatief gesprek met Anthoon Elsinga, oud speler van Harkemase Boys, gaven de doorslag. De belangrijkste reden om toch de stap te nemen is de uitdaging. "Natuurlijk zijn de voorwaarden goed. Maar het zaterdagvoetbal is voor mij een enorme uitdaging. En dan ook nog bij mijn favoriete zaterdagclub. Daarbij lijkt het mij een hele ervaring om te trainen met zo’n goede trainer als Fritz Korbach." Dat de reisafstand groter is dan naar Sneek neemt Drewes voor lief.

Frustraties Sneek
Het bestuur van vv Sneek is niet blij met zijn vertrek, vooral door de manier waarop het tot stand is gekomen. Er zijn afspraken tussen de Friese hoofdklassebesturen om niet met spelers in contact te treden, zonder het clubbestuur van de betrokken speler daarvan in kennis te stellen. Dat is niet gebeurd. Drewes staat daar buiten. "Ik kan daar ook niets mee. Ik heb eerlijk gemeld dat Harkemase Boys interesse had. Dat verdient het bestuur ook om te weten. Ik begrijp dat ze gefrustreerd zijn, dat ze het jammer vinden dat ik deze keus heb gemaakt. Maar zo’n kans krijg je niet zo vaak. Mijn moraal is dan: gewoon doen. Als je spijt krijgt is dat jammer. Je kunt beter spijt krijgen van dingen die je gedaan hebt, dan van die je niet gedaan hebt."

De eerste wedstrijd nadat Drewes zijn overstap bekend had gemaakt, moest hij op de reservebank plaats nemen. "Dat was voor het eerst sinds mijn komst bij Sneek. Ik zie het daarom wel een beetje als een straf. Ze zeggen dat het niet zo is, maar het is wel toevallig. Volgens trainer Henk Schrijver was het omdat ik nogal een hectische week achter de rug had. Ik geloof de trainer maar op zijn blauwe ogen."

Drewes heeft daar verder geen punt van gemaakt en zich geschikt in zijn lot. In het begin van zijn carrière heeft hij geleerd daar mee om te gaan. Reeds op zijn zeventiende was Drewes in de A-selectie van Harlingen opgenomen. "Dat was hard trainen en met af en toe een invalbeurt wachten op je kans. Ik had daar geen probleem mee."

Schurft hekel aan gemakzucht jeugd
Drewes ziet daarin een heel verschil met de jeugd van tegenwoordig. "De jeugd voelt zich al gauw te goed om op bank te zitten. Het is niet meer zoals vroeger: je moet twee maal per week trainen, je moet op de bank zitten. Nee, ze moeten niets meer, want ze hebben zoveel andere dingen. Maar als je op voetbal zit en je gaat voor het eerste elftal, dan moet je ook je verantwoordelijkheden nemen."
Drewes signaleert bij de jeugd ook een gebrek aan discipline. "Daar heb ik een schurft hekel aan. Als je niet kunt trainen moet je een verdomd goede reden hebben, werk of studie, maar niet een of andere verjaardag of sinterklaas, dat is te gemakkelijk. Bij Harlingen-1 en -2 werd je in mijn tijd goed aangepakt, dat was een goede leerschool voor mij."

Als oudere speler ligt er volgens Drewes een taak voor hem om de jongeren bij te sturen. "Ik moet wel eens corrigeren. De jeugd heeft sneller een grote mond dan in mijn jeugd. Ik ging ook wel uit, maar ik kwam nooit beschonken thuis. De volgende dag moest ik er wel weer staan. Daar wordt nu veel gemakkelijker over gedaan. Voor een trainer is het er ook niet gemakkelijker op geworden. Die moet concessies doen. Als een trainer dit soort zaken niet accepteert en er met de botte bijl ingaat, stopt de jeugd en dan zie je ze helemaal niet meer terug. Al is een en ander natuurlijk wel afhankelijk van het niveau waarop gevoetbald wordt."

Ambities
Drewes heeft zelf ook ambities om trainer te worden, maar wil eerst zien hoe bij Harkemase Boys alles verloopt. Daarin treedt hij dan in de voetsporen van pa Guus, die al meer dan 25 jaar trainer is. Overigens was zijn hele familie voetbalgek. Zijn twee jaar oudere Broer Johan voetbalt in het eerste van Harlingen. Zijn moeder is jeugdleider bij Harlingen geweest. "Mijn ouders hebben mij altijd positief kritisch gestimuleerd, zonder langs de lijn te staan schreeuwen. Na afloop gaven ze me dan vaak adviezen. Daarbij had ik soms wel het idee dat ze een andere wedstrijd hadden gezien."

Ooit had Drewes een jongensdroom. "Profvoetballer worden, dat is het mooiste wat er is." In zijn jeugd heeft Drewes wel in Friese selecties gespeeld. Hij heeft ook op de voetbalschool van Cambuur gezeten. Destijds kon hem dat niet echt boeien. "Vorig jaar gingen er geruchten dat Cambuur interesse had, maar ze zijn nooit persoonlijk bij mij langs geweest. Als er nog een profploeg langs komt zal ik die kans zeker pakken. Dan moeten we maar eens zien hoe ver het komt." Een ding is wel duidelijk. Er moet perspectief inzitten. "Bij een profclub op de bank zitten, af en toe eens op mogen draven, of spelen in een tweede team in steeds wisselende samenstelling is ook niet alles. Plezier in voetbal is veel belangrijker. De voorwaarden en beloning kunnen nog zo goed zijn, als het plezier ontbreekt houdt het gauw op."

Voorlopig heeft Drewes nog veel plezier bij vv Sneek en ziet hij uit naar de kansen die hem bij Harkemase Boys worden geboden.

 

© Copyright: SportSupport / NWF-regiosport; 2007