Home  Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Nieuws
ARCHIEF
februari 2011

nieuwsberichten januari; februari; maart; aprilmei;
                            juni; juli; augustusseptember
                            oktober; november; december


27 februari 2011: atletiek: Ritske Flootman wint voor eigen publiek
                          handbal:
Kleine nederlaag Jupiterheren
                          schaken:
Sander Boonstra kampioen schoolschaken Franekeradeel
                          turnen:
Elsa Lokhorst wint voorronde
20 februari 2011: tafeltennis:
FTTC koploper
                          zwemmen: Debutanten FZC'54 naar FK zwemmen
19 februari 2011: atletiek: Albert van der Ziel wint 10 kilometer Langezwaag  
                          wielrennen:
Jenning Huizenga weer wereldtop
14 februari 2011: tafeltennis: Tweede opeenvolgende zege FTTC
                          paardensport: Marriet Hoekstra en Cilia Jonker Fries kampioen
                          handbal:
Sertorius maatje te groot voor Jupiter
                          atletiek:
Wolbers moet genoegen nemen met zilver
12 februari 2011: wielrennen: Huizenga start in WB Manchester
11 februari 2011: algemeen: Christine Oppedijk winnares Sportprijs Franekeradeel
08 februari 2011: motorsport:
Tuinstra laatste in eerste GP
07 februari 2011: paardensport: Iris Sijtsma Fries kampioen dressuur Z/C
06 februari 2011: handbal:
Jupiter dames verslaan koploper
02 februari 2011: handbal:
Overtuigende winst heren Jupiter


27 februari 2011

Ritske Flootman wint voor eigen publiek

MENALDUM – Ritske Flootman won zaterdag 26 februari de tien Engelse mijlen van de Eenhoornloop met start en finish in zijn woonplaats Menaldum. Met zijn tijd van 1uur, 6 minuten en 37 seconden bleef hij zijn naaste concurrent Jan Uiterwijk (1:09.28) uit Eesveen met bijna drie minuten voor. Hans Groenewoud uit Menaldum werd derde in 1:10.00. Bij de vrouwen won Inge van Schaik uit Leeuwarden.
Op de halve marathon ging de zege in 1:24.13 naar oud Menaldumer Harrie Wiersma.

Op de afstand over 10.4 kilometer werd Albert van der Ziel uit Berlikum tweede in 38.59. Hij gaf 12 seconden toe op winnaar Ynte Lemstra uit Lemmer. Bij de dames ging de zege op deze afstand in 49.20 naar Geke Venema uit Oosterlittens. Anita van der Wal uit Harlingen finishte na 50.12 als tweede. Saskia van der Draai uit Wijnaldum werd derde in 51.50.

Klaas werkhoven uit Tzum won na 21.18 de loop over 5.5 kilometer. Edward Hilgenga uit Harlingen werd tweede in 21.54. Na 23.00 finishte Klaas Miedema uit Franeker als derde.
Tineke Acda uit Franeker finishte na 27.28 als tweede vrouw op deze afstand.


Kleine nederlaag Jupiterheren

MEPPEL – Het herenteam van JupitEr’76 heeft zondag 27 februari na een spannende wedstrijd met 27-23 verloren van Meppel AZ. Na een nek aan nek race werd de eerste helft met 13-12 in het voordel van Meppel afgesloten. In de tweede helft maakte Meppel pas in de slotfase het verschil.

Overige Uitslagen
Dames midweek       Jupiter’76      -  Velu/DFS   : 12-  9
Heren B-jeugd         Pegasus        - Jupiter’76    : 32-11
Gemengde C-jeugd   Exiti             - Jupiter’76    :   7-  8


Sander
Boonstra kampioen schoolschaken Franekeradeel

FRANEKER - Sander Boonstar is kampioen schoolschaken van de Gemeente Franekeradeel geworden. In de finale van het Notaris IJdema toernooi versloeg hij Ivar Hilbrands. Beide spelers van de schaakclub Franeker maakten daarmee hun favorietenrol volledig waar.

Eindstanden

Klasse A (11 en 12 jaar)

1. Sander Boonstra (Peins)
2. Folmer Osinga (Flambou)
3. Willem de Boer (Flambou)

Klasse B  ( 9 en 10 jaar)

1. Ivar Hilbrands (Fugelflecht)
2. Bauke de Boer (Flambou)
3. Bennie Krijgsheld:(Flambou)

Klasse C ( tot en met 8 jaar)

1. Sven Flikkema  ( Opslach)
2. Raven Hilbrands (Fugelflecht)
3. Kjell Koster (Opslach)

 

 

 


Elsa
Lokhorst wint voorronde

KOLLUM - Elsa Lokhorst heeft zaterdag 26 februari in Kollum de eerste voorronde voor het Fries Kampioenschap turnen niveau 8 gewonnen. De turnster van gymnastiekvereniging Be Quick uit Franeker scoorde 45.00 punten voor haar oefeningen op brug, balk, vloer en sprong. Akkelyna de Haan scoorde 43.20 punten en viel met haar achtste plaats ook nog in de prijzen.

                         
  De prijswinnaars Elsa en Akkelyna


20 februari 2011

FTTC koploper

FRANEKER – Het eerste team van de Franeker tafeltennisvereniging FTTC won zaterdag 19 februari de inhaalwedstrijd tegen TTV Appelscha-1 met 6-4. Martijn van der Heide en Reimer Bosma wonnen allebei twee enkelspelen. André Hoekstra bleef steken op één winstpunt, maar zegevierde wel samen met Van der Heide in het dubbelspel. Dankzij deze derde zege op rij is FTTC-1 nu samen met Midstars-1 koploper in de noordelijke eerste divisie.


Debutanten
FZC'54 naar FK zwemmen

LEEUWARDEN - Tijdens limietwedstrijden in zwembad Kalverdijkje te Leeuwarden hebben drie debutanten van de Franeker zwemclub FZC’54 zich direct geplaats voor de Friese zomerkampioenschappen. Christa de Vries (jaargang 99), Sanne Grovestein (jaargang 98) en Rik Oevering (jaargang 97) mogen in het weekend van 13 mei in Drachten strijden om de Friese titels. Josien Wijkhuijs en Sigrid Hogendorp haalden er weer een aantal limieten bij voor het Nederlands Junioren kampioenschap dat op 17, 18 en 19 juni gehouden wordt in Dordrecht.19 februari 2011

Albert van der Ziel wint 10 kilometer Langezwaag  

LANGEZWAAG - Tijdens de 23ste Acht van Langezwaag heeft Albert van der Ziel uit Berlikum de 10 kilometer gewonnen. Van der Ziel finishte na 37 minuten en 28 seconden. Wim Bakker van Terschelling werd tweede in 38.47.
Harm Jan Martens uit Hoogeveen won de halve marathon in 1.19.09, voor Saco Hemstra uit Weidum (1.20.57).


Jenning
Huizenga weer wereldtop

MANCHESTER – Jenning Huizenga (Franeker-Wolfsheze) is bijna terug aan de wereldtop van de individuele achtervolging. Tijdens de Worldcup wedstrijden in Manchester belandde hij vrijdag 18 februari net naast het podium.

Huizenga plaatste zich met 4 minuten en 22.805 seconden als vierde voor de halve finale. Daarin nam hij het op tegen de Nieuw-Zeelander Marc Ryan. In de kwalificaties bleef Huizenga 1,2 seconden bij Rayan achter. In de directe confrontatie gaf Huizenga 2,3 seconden toe en finishte in 4.27.254. Halverwege had Huizenga nog de leiding. Rohan Dennis uit Australië won in 4.15.615. Hij versloeg in de finale Gerant Thomas uit Groot Brittannië (4.16.477).


14 februari 2011

Tweede opeenvolgende zege FTTC

FTTC-1 behaalde zaterdag 12 februari in de voorjaarscompetitie voor de tweede achtereenvolgende keer een nipte 6-4 overwinning. Nu werd het Groninger GTTC-2 verslagen. Martijn van der Heide, Sieds Tjepkema en André Hoekstra boekten allen twee enkelspelzeges. FTTC-1 zich na deze twee zeges in de top van de noordelijke 1e divisie.

In de regionale 2e klasse werd FTTC-2 tegen kampioenskandidaat YOS 2 getrakteerd op een 8-2 nederlaag. Rudie van der Kooij en Jan Hartkamp zorgden beiden voor een punt.

FTTC-4 boekte in Ysbrechtum de tweede overwinning. Tegen YOS 7 wonnen de klokkendieven met 6-4. Sije de Graaf bleef in enkel- én dubbelspel ongeslagen. Melle de Boer verschalkte op knappe wijze tweemaal een tegenstander.


Marriet Hoekstra en Cilia Jonker Fries kampioen


De prijswinnaars van Sjaerdema-Liauckema Ruiters tijdens het FK springen, vlnr: Hiske Boma, Esmee Riemersma, Marriet  Hoekstra en Cilia Jonker.
SNEEK – Tijdens het Friese Indoor Regiokampioenschap Springen Paarden, afgelopen weekeinde in Sneek, won Marriët Hoekstra uit Franeker na twee foutloze ritten de klasse Z met USA Princess. Met Winnetou-D werd ze daarin reservekampioen. In het ZZ won Marriët de derde prijs met Vlammetje. Met deze paarden heeft ze zich ook geplaats voor het NK in Ermelo. Zelfs met Une Peu d’Amour (4e) en Veraya (6e) mag ze naar het NK.
In het M springen won Hiske Bosma uit Menaldum de derde prijs op Zosja.

Bij de pony’s werd de twaalfjarige Cilia Jonker uit Harlingen kampioen in de klasse M/C op Flower Girl. Cilia heeft zich hiermee ook gekwalificeerd voor de Nederlandse Kampioenschappen in Ermelo. Bij de M/DE pony’s werd Esmée Riemersma reservekampioene met Catootje. 

Dressuur
In Hippolytushoef won Jeannette Goodijk met All Right zowel de eerste als de tweede dressuurproef in de categorie L2. Beide keren behaalde ze 187 punten.
In Sint Nicolaasga werd Janet Jorritsma op Allure derde in de M2 dressurproef (188 punten).


Sertorius
maatje te groot voor Jupiter

DRACHTEN – Het damesteam van HV Jupiter’76 bleek zondag 13 februari niet opgewassen tegen Sertorius. De Franeker handbalsters verloren in Drachten met 21-11. De eerste helft was er nog weinig aan de hand. Na een 1-4 voorsprong werd de rust met 6-5 afgesloten. In de tweede helft kreeg Sertorius steeds meer grip op het spel. Jupiter speelde slordiger en minder geconcentreerd. De doelpuntenregen van Sertorius stopte bij 21-11.

Kleine nederlaag heren
Het heren team leed thuis tegen HVC uit Emmen een 12-16 nederlaag. Bij rust was de stand 5-8 in het voordeel van HVC. Door een sterke herstart na rust kwam Jupiter tot 8-9 terug in de wedstrijd. Daarna sprong HVC iets beter met de kansen om en sloot de wedstrijd uiteindelijk op 12-16 af.
Jupiter-2 verloor in Leens met 17-14 van Merna. Bij rust stond er de acceptabele achterstand van 11-9 op het bord.

Overige uitslagen
Dames midweek: Jupiter’76  - HVA           :  7 -14
Dames A-jeugd  : HVA        - Jupiter’76    : 18- 8
Heren B-jeugd   : Jupiter’’76 - Cometas     : 11-26
Gem. C-jeugd    : Actief P.  - Jupiter’76    :  0-16

Wolbers moet genoegen nemen met zilver

APPELSCHA - Afgelopen zondag was in Appelscha de finale van het Fries Center Cross Circuit. Bij de junioren B deed Gerrit Wolbers nog volop mee in de strijd om de overwinning. Pas in de felle eindsprint moest hij zijn meerder erkennen in favoriet Arjen Feenstra uit De Knipe. Gerrit werd tweede in deze spannende race.
Het eindklassement is gewonnen door Arjen Feenstra, Gerrit Wolbers werd tweede en de derde plaats was voor Kevin Zijlstra uit Eenum.


                  De prijswinnaars Wolbers (l), Feenstra en Zijlstra (r)


12 februari 2011

Huizenga start in WB Manchester

NIEUWEGEIN – Bondscoach Robert Slippens heeft Jening Huizenga uit Franeker aan gewezen voor deelname aan de Wereldbekerwedstrijd baanwielrennen in Manchester. Volgend weekeinde start Huizenga in de ploegachtervolging en de individuele achtervolging. Het is zijn eerste internationale wedstrijd op wereldniveau sinds zijn langdurige en mysterieuze ziekte. In Manchester krijgt Huizenga zijn enige en laatste kans om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap baanwielrennen. Dat wordt eind maart in Apeldoorn georganiseerd.


11 februari 2011

Christine Oppedijk winnares Sportprijs Franekeradeel

FRANEKER - Christine Oppedijk is donderdag 10 februari in De Koornbeurs te Franeker gekozen tot sporter van 2010. De Franeker gymnaste bleef judoka Alie Weewer (Sexbierum) en atleet Gerrit Wolbers (Franeker) voor. Oppedijk won onder andere vier maal brons op het NK ritmische gymnastiek.

Bij de jeugdteams is het schoolmeisjes partuur van De Twa Doarpen DIOS verkozen. De jonge meiden versloegen het C1 team van sc Franeker en het D1 team van vv Tzum. Bij de senioren teams is alleen de Color Guard Groep van Concordia Sexbierum beloond.

Wethouder Twerda overhandigde de winnaars het door kunstenaar F. Zeilstra ontworpen beeld “Sportprijs Franekeradeel 2010”.


De prijswinnaars Sportprijs 2010.

8 februari 2011

Tuinstra laatste in eerste GP

KRASNOGORSK - IJsspeedwayer Johnny Tuinstra uit Tzummarum heeft met zijn wildcard voor de twee eerste wedstrijden in het Grandprix Circuit niet kunnen overtuigen. In Krasnogorsk bij Moskou eindigde hij als zestiende . Na vijf races had Tuinstra maar twee punten vergaard. Daardoor was hij aangewezen op de D-finale. Daarin finishte Tuinstra als laatste.


7 februari 2011

Iris Sijtsma Fries kampioen dressuur Z/C

SNEEK – Tijdens de Friese Indoor Regiokampioenschappen Dressuur Pony’s werd Iris Sijtsma met Sabine afgelopen weekeinde kampioen in de klasse Z/C. De amazone van de Sjaerdema-Liauckemaruiters scoorde 56,47%. Die score was niet genoeg om zich te plaatsen voor het Nederlands kampioenschap.
Robin van Stee werd met Parinja derde (62,33%) in de klasse M1/DE. Een zelfde prestatie (derde met 64%) leverde Muriel Stienstra met Kantje’s Bundy in de klasse L2/DE.
 

In Cornwerd won Marriet Hoekstra op Veraya het ZZ springen. Daarnaast werd ze op Winnetou D tweede in het Z-springen op tijd. In het Z-springen werd ze op Utah Ricci ook nog derde. Elbrich de Jong won met Violaminka het tweede parkoers van het B-springen. 
In de dressuur kwam Jeannette Goodijk op Banjo met 182 punten tot een derde plaats in de B-klasse.


6 februari 2011

Jupiter dames verslaan koploper

FRANEKER – Het damesteam van HV Jupietr’76 heft zondag 6 februari vriend en vijand verrast. De Franeker handbalsters wonnen met 13-9 van koploper Cometas. Na een 3-0 voorsprong is de rust met  6-4 ingegaan. De tweede helft werd steeds grimmiger. Dat leverde Jupiter in het veld een vrouw meer op. Een forse overtreding op Manon Scheepstra kwam een Cometas speelster op rood te staan. Jupiter bleef daarna geconcentreerd spelen en trok de terechte overwinning met 13-9 over de streep.

Dames Midweek pakken winst
Ook het Dames Midweek team pakte de winst. In Gieten wonnen de Franeker dames met 14-6 van Hazewind. De ruststand was 3-9 in het voordeel van Jupiter.

Nederlaag heren-1
Het herenteam van Jupiter verloor zaterdagavond de uitwedstrijd tegen De Griffioen.  In Wolvega liepen ze een 
29 – 14 nederlaag op. Bij rust was de stand 9-4 in het nadeel van Jupiter.

Winst heren 2
Jupiter-2 hield de punten in eigen huis. Blue Stars werd met een 29-24 nederlaag naar huis gestuurd. De ruststand was met 11-10 nog nipt in het voordeel van Jupiter.


2 februari 2011

Overtuigende winst heren Jupiter

FRANEKER -  Het herenteam van handbalvereniging Jupiter’76 heeft afgelopen zondag 30 januari een klinkende overwinning geboekt op DOS-2 uit Emmer-Compascum. Na een vliegende start werd een 15-6 ruststand van op het scorebord genoteerd. De Franekers sloten de wedstrijd winnend af met een stand van 33 – 15.

Inzet dames niet beloond
Het damesteam trad in Rolde aan tegen Unitas. Met goed spel en veel strijd werd de rust bereikt met een 10-9 achterstand. In de tweede helft moest op 18-14 een achterstand van vier punten worden goedgemaakt. Door goed afjagen lukte dat net niet. De score bleef op 18-17 steken.

Overige uitslagen
Heren 2                  Jupiter’76 2   - Kwiek 2      : 21-21

Dames A                 SVBO           - Jupiter’76   : 14-17
Dames midweek       Jupiter’76      - HVR’97       : 11-10

Gemengde C-jeugd   Hoogersmilde – Jupiter’76   :   0-  9

 

Copyright: SportSupport / NWF-regiosport;
2005 - 2010