Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Redactie  Home

ACHTERGRONDNIEUWS


7 december 2006:

Guido Berends wil het schaatsen nog niet laten schieten

Guido Berends (21) uit Harlingen is gek van schaatsen. Enkele jaren geleden gold hij als het grootste schaatstalent van Friesland. Hij won met speels gemak zijn wedstrijden. Vier jaar achter elkaar won Guido op Thialf de Vikingrace, het officieuze wereldkampioenschap voor de jeugd. Voor een Nederlands kampioenschap lag hij ook niet meer wakker. Tot hij het vorig seizoen zwaar overtraind raakte. Hij kwam bij wijze van spreken van vermoeidheid geen meter meer vooruit. Dit seizoen heeft Guido de draad weer opgepakt in een poging het verloren terrein weer goed te maken. Wellicht lukt het alsnog de stap naar de top te maken. Lukt het niet, dan kan hij altijd het Harlinger stallingbedrijf "De Bazuin" van zijn ouders overnemen.

Guido Berends heeft het plezier in schaatsen hervonden. Hangend over de baanafscheiding van Thialf maakt hij tijdens publieksuren grappen met een trainingsmaat. Een jaar geleden stonden de zaken er als lid van de KNSB-Regiotop wel anders voor. "Ik was zwaar overtraind geraakt. Trainer Yep Kramer pikte de signalen die ik afgaf over vermoeidheid en zware benen niet goed op. Ik heb toen opgezocht waaraan je overtraining kon herkennen. Het bleek dat negentig procent van de kenmerken op mij van toepassing was." In eerste instantie werd aan de ziekte van Pfeiffer gedacht. Bloedonderzoek leverde niets op. Nadat hij een reumatoloog had geraadpleegd werden zijn vermoedens bevestigd: overtraining. Guido kreeg complete rust voorgeschreven.

Afgelopen zomer is Guido weer voorzichtig met fiets- en skeelertrainingen begonnen. Omdat hij qua begeleiding tussen het wal en het schip dreigde te raken is hij in de sub-commerciële ploeg "De Sprinters" opgenomen. Van daaruit wordt hij trainingtechnisch begeleid door Rinze van Etten. Financieel is het tevens mogelijk trainingskampen te beleggen en een goed wedstrijdprogramma te volgen. De resultaten zijn hoopgevend. "Ik ben pas twee maanden weer serieus in training en ten opzichte van vorig seizoen heb ik de 1500 meter al verbeterd."

Het NK Afstanden kwam nog te vroeg en voor het NK allround heeft Guido zich niet kunnen plaatsen. Zijn enige hoop dit seizoen is nog gevestigd op het NK Sprint. Dat zal een moeilijke opgave worden. "De laatste jaren is door de zware concurrentie de plaatsingstijd steeds scherper geworden. Een paar jaar geleden kon je met 37.5 op de 500 meter nog meedoen, nu is er al een 36-er nodig."

Basis in Kimswerd
Guido begon zijn sportcarričre met judo, maar dat werd geen succes. "Ik heb alleen een gele slip gehaald en ben na een jaar gestopt. Judo was niet mijn ding." Het schaatsen begon met het winnen van het schoolkampioenschap in zijn geboortedorp Kimswerd. Nadat zijn broer Sjors was gaan schaatsen werd het voor Guido ook serieus. In 1995 werd Guido lid van schaatstrainingclub De Eskimo’s in Franeker. Na drie jaar stapten beide schaatstalenten over naar De Pinguďns in Grou. "Zelfs bij belangrijke wedstrijden liet De Eskimo’s soms verstek gaan voor wat betreft begeleiding. Daar zijn toen problemen over ontstaan, waarna we naar De Pinguďns zijn overgestapt." Guido is nog steeds lid van de Pinguďns.

Jong Oranje of DSB
Guido maakte snelle vorderingen. Hij drong op Thialf door tot de baanselectie en daarna tot de Friese selectie onder leiding van onder anderen Pinguďn lid Frits Wouda (Grou). Bij de jongste pupillen D/E werd hij voor de eerste maal Fries kampioen. Vooral als pupil B maakte Guido ten opzichte van leeftijdgenoten een grote sprong. "Toen reed ik ook tegen oudere schaatser. Hoewel ik nooit een trainingsbest was, reed ik ze er allemaal af."

Guido is drie maal Nederlands kampioen supersprint geworden. Na zijn kampioenschap in 2003 kreeg Guido voor het daaropvolgende seizoen een plaats in Jong Oranje aangeboden. Maar hij kreeg ook een aanbod om met de DSB-ploeg te trainen. "Ik koos voor DSB, want ik kon mij daar met echte toppers meten. Het ging ook erg goed, maar jammer genoeg stopte de DSB-ploeg een jaar later." Hoewel het anders uitpakte dan hij hoopte, staat Guido nog steeds achter die keus. Guido is daarna in de KNSB-Regiotop opgenomen, maar raakte zwaar overtraind.

Assen 2003, Nederlands kampioen supersprint junior B.
foto:
Meijco van Velzen

Sprinter of allrounder
Het lijkt alsof Guido een uitgesproken sprinter is, maar hij kan ook op de langere afstanden goed uit de voeten. Tijdens het EK Afstanden voor Junioren, december 2004 in Moskou, won hij bijvoorbeeld in 3.56.62 de 3000 meter. Een maand later won hij in Chemnitz het vierlandentoernooi voor allrounders tot 23 jaar. Zowel het sprinten als het allrounden vindt hij leuk. "Op een lange afstand doet alles pijn. Je zit kapot, maar als je het kunt volhouden, dan geeft dat een heel lekker gevoel. Tijdens een sprint kun je even lekker vegen. Als het goed gaat ben je zo klaar en heb je een mooie tijd. Maar als je een paar missers hebt is het verknalt. Op een vijf kilometer heb je dan wat meer marge."

Kracht of techniek
Guido twijfelt of hij ooit de kracht in zijn benen kan ontwikkelen die nodig is voor een topsprinter. "Van krachttraining word ik niet veel beter. Ik kan kracht niet goed omzetten in snelheid. Je krijgt er ook dikke benen van en dat gaat bij mij ten koste van de techniek. Ik moet het juist van techniek hebben."

Guido heeft een passie voor techniek. Die gaat zo ver dat hij vooral videobeelden van zijn grote voorbeeld Jan Bos analyseert. "Ik bekijk soms videobeeldje voor videobeeldje om de technische details te zien. Die vergelijk ik dan met beelden van mijzelf."

Handicap
In zijn periode als pupil en junior won Guido vrijwel elke wedstrijd. Daardoor verminderde de motivatie. "Elke wedstrijd won ik met drie vingers in de neus, of ik moest vallen. Winnen werd op laatst gewoon, dat was niet leuk meer. De uitdaging moest ik zoeken in wedstrijden tegen oudere categorieën." Die geringe tegenstand heeft hij de jaren erna als een handicap ervaren.

Tegenwoordig heeft Guido een andere handicap. "Aan het begin van het seizoen moet je al hard rijden om je te plaatsen voor het NK en eventueel wereldcup wedstrijden. Daar heb ik moeite mee, want ik heb veel ijsuren nodig om goed technisch te kunnen schaatsen."

Doorbreken barričres
Guido schaatst inmiddels tien jaar op niveau. In die periode heeft hij veel mooie momenten beleefd. Het doorbreken van barričres is hem toch het beste bijgebleven. Zoals de eerste keer dat hij op de 500 meter onder de veertig seconden bleef. Als junior C1 noteerde hij in Assen verrassend 39,92 in een duel met Theo Bos (wereldkampioen sprint baanwielrennen en Keirin). "Bos was het jaar ervoor Nederlands sprintkampioen geworden en die reed ik er af. Ik was helemaal verbaasd!" Als Junior B1 reed hij tijdens de Vikingrace voor het eerst in de
37 seconden. "Dat was echt opzienbarend. Iedereen ging staan en klapte voor mij."

Een baan- of clubrecord is voor Guido vaak een uitdaging. Diverse records heeft hij in zijn bezit gehad of staan nog op zijn naam. Op 12 december 2004 was hij zelfs even wereldrecordhouder. Met Sven Kramer en Jan Smeekens pakte hij in Moskou het wereldrecord ploegachtervolging. Jammer genoeg werd die prestatie in dezelfde wedstrijd later nog verbeterd. Dat vond Guido zeer frustrerend. "Smeekens had als pure sprinter onvoldoende duurvermogen. Na twee rondjes was hij op. Omdat we voor hem moesten in houden, had ik lang niet alles kunnen geven. Anders hadden ze onze tijd nooit gebroken."
In 2000/2001 heeft Guido een jaar lang het Nederlands record sprintvierkamp junioren B2 in zijn bezit gehad. Bjorn Nijenhuis heeft het van hem afgenomen. "Dat record zegt me veel meer dan dat wereldrecord in Moskou."


Guido klaar voor de start, op weg naar een nieuw record?

Als dieptepunt van zijn carričre ervaart Guido de overtraining, ruim een jaar geleden. Onder trainer Van Etten gaat het nu weer de goede kant uit. Hij wil daarom nog serieus kijken wat er uit te halen is. "Het schaatsen wil ik nog niet laten schieten. Ik zit tegen de top aan, maar de stap die ik moet maken is nog wel groot."

Mocht het niet lukken dan heeft hij de mogelijkheid het autostalling bedrijf van zijn ouders over te nemen. Als er alsnog een ploeg in hem geďnteresseerd is staat hij opnieuw voor een belangrijke keus: schaatsen of een maatschappelijke carričre. "De kans is groot dat ik dan wel voor die ploeg kies. Voor het bedrijf moeten we dan tijdelijk een andere oplossing zoeken."

 

© Copyright: SportSupport / NWF-regiosport; 2006