Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Redactie  Home

ACHTERGRONDNIEUWS


24 maart 2008

Jenning Huizenga in voetsporen Tiemen Groen?

Woensdag 26 maart beginnen in Manchester de wereldkampioenschappen wielrennen op de baan. Jenning Huizenga uit Franeker is op de individuele achtervolging en op de ploegachtervolging een kanshebber voor eremetaal. Gaan de tijden van Tiemen Groen uit Follega herleven? Groen was in de jaren zestig van de vorige eeuw een achtervolger van wereldformaat.  

Goedgemutst vertrok Jenning Huizenga op paaszondag naar Manchester. Van woensdag 26 tot en met zondag 30 maart worden daar de wereldkampioenschappen baanwielrennen gehouden. Woensdag bijt Nederlands kampioen Huizenga namens Nederland het spits af op de individuele achtervolging over vier kilometer. “Ik heb er veel zin in” toont zijn optimisme. En niet ten onrechte. Wat goed is komt snel. In anderhalf jaar tijd heeft Huizenga zich op deze discipline naar de wereldtop gefietst. In het laatste wereldbekercircuit eindigde hij als vierde. Jenning dicht zichzelf daarom reële kansen op een podiumplaats toe. “De verschillen tussen de nummers drie en zes op de wereldbeker wedstrijden waren steeds maar enkele tienden van een seconde. Het zit dicht op elkaar. Ik heb In Los Angeles zelfs de finale gehaald. Ik ga daarom voor een podiumplaats.”


Jenning op weg naar zijn nationale titel achtervolging 2007.
foto: Bernard Pijper

Eenzelfde optimisme heeft Jenning over de ploegachtervolging. Ook daarin zijn de verschillen klein. “Het gaat echt om fracties. Met de achtervolgingsploeg zaten we in alle wereldbekerwedstrijden bij de eerste vier. Dat moet tijdens het WK ook mogelijk zijn.”

Natuurlijk wil Jenning in Manchester goed presteren. Toch is dat niet het hoofddoel. In feite is Manchester een tussenstation op weg naar de Olympische Spelen in augustus in Peking. “Het eerste doel is ons als ploeg zeker te stellen voor de Olympische Spelen. Daarvoor moeten we bij de eerste acht van de wereldranglijst blijven.”  Nederland start zeer waarschijnlijk met Jens Mouris, Levi Heijmans, Peter Schep en Jenning Huizenga om dat doel te realiseren.

Met een Fries op de achtervolging gaan bij veel ouderen de gedachten terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw. Met een transistorradio aan het oor lagen veel tieners op de avond van 10 september 1964 s’ avonds in bed te luisteren naar de geweldige finale die Tiemen Groen uit Follega in Parijs naar het wereldgoud op de achtervolging bracht. Als een komeet schoot hij omhoog. Uit het niets werd hij Nederlands kampioen en vervolgens wereldkampioen. In totaal is Tiemen Groen drie maal wereldkampioen achtervolging geworden bij de amateurs en eenmaal bij de profs. Maar zo snel als hij kwam, zo snel heeft hij het wielrennen ook weer verlaten. Groen kon niet aarden in het profwereldje. Ruim een jaar nadat hij bij Caballero professional was geworden stopte Tiemen in 1968 geheel onverwacht met wielrennen. Hij heeft daarna ook lang een afkeer van het wielrennen gehad.

Tiemen Groen is zich na het wielrennen gaan bekwamen in de antiekhandel. En daarin ligt de link met de familie Huizenga. Jelte Huizenga, de vader van Jenning, zegt daarover: “We hebben een familiegeschiedenis met Tiemen Groen. Als Fries was hij in de jaren zestig als wielrenner een icoon, aan afgod, iets bijzonders. Ook voor mij. Ik kwam toen net in het wielrennen. Tiemen kwam dichtbij toen hij met mijn vader in antiek ging handelen. Mijn vader heeft hem de fijne kneepjes bijgebracht. Samen hebben ze verschillende antiekreizen naar Engeland gemaakt.”

Voor Jelte Huizenga is het gevoel met Tiemen Groen altijd dubbel geweest. “Tiemen was een geweldige wielrenner, maar ook een gesloten en eigenzinnige persoonlijkheid. Met die combinatie van karakter en talent kon hij zich toch zeer sterk manifesteren. In een wegwedstrijd ging Tiemen er vanaf de start soms vandoor en dan zag het peloton hem niet weer terug. Dat heeft iets heel sterks, maar ook een gebrek aan sociale omgang in zich. Individualisten voelen zich niet zo thuis in een groep en willen ‘er uit breken’.”

Jelte kocht ooit voor driehonderd gulden een fiets van Tiemen Groen. “Dat was een Rih-fiets uit de Caballero-ploeg. Ik mocht de fiets in twee termijnen betalen, dat vond ik wel aardig van hem. De tubewielen ervan heb ik nog. Het waren smalle baanvelgen met verstevigde spaken, waardoor sterkere wielen ontstonden.”  Jelte heeft er nu nog spijt van dat hij de fiets ooit doorverkocht heeft. De nieuwe eigenaar wil hem niet meer kwijt.

Voor Jelte kwam de herinnering aan Tiemen Groen weer serieus naar boven, nadat hij op internet een foto tegenkwam. “Toen ging er heel wat door me heen.” Op die foto stond zoon Jenning afgebeeld met Tiemen Groen. Tijdens de voorbereiding op het WK in Manchester was de Nederlandse ploeg in februari op trainingskamp in Zuid-Afrika. Tiemen Groen woont daar tegenwoordig. Tijdens de laatste trainingsrit was Tiemen Groen als gast aanwezig in de volgauto. Na de training hebben ze gezamenlijk gedineerd. Jenning heeft nog kort met Tiemen Groen gesproken. Beiden memoreerden de ‘familie’-relatie. “Dat was heel speciaal.”
Jenning Huizenga (l) en Wim Stroetinga (r) ontmoetten in Zuid-Afrika  de uit het Friese Follega afkomstige Tiemen Groen.
foto: Piet de Wit


De achtervolging is de zuiverste en zwaarste discipline die er bestaat. Jelte vindt dat die discipline daarom voor Jenning zelf ook karaktervormend kan zijn. “Hij moet veel van de stamboek- Friese- kleiklút- opvattingen loslaten door te ervaren hoe de mensen en de wereld om hem heen in elkaar steken. Vanzelfsprekendheden van huis uit zijn elders lang niet altijd van toepassing. Wat dat betreft heeft hij zich in positieve zin goed ontwikkeld. Er rust nu binnen de baanploeg ook meer verantwoordelijkheid op hem. De uitstraling op de foto toont dat hij zich sterk voelt en iedereen aankan.”

De training in Zuid-Afrika heeft Jenning inderdaad sterk gemaakt. “Het waren ideale trainingsomstandigheden. Goed weer en ideale parkoersen voor baanwielrenners. Het ging er veel op en af, zonder dat het echt steil werd. We konden er goed intensieve trainingsblokken doen. Ik ben er veel sterker van geworden.” Teammanager Piet de Wit versterkt dat beeld met een zeer lovende uitspraak. “Als Jenning fit is kan hij straks hele mooie dingen doen.”

Dat belooft veel goeds voor het WK in Manchester. Treedt Jenning nu al in de voetsporen van Tiemen Groen, of moeten we nog een half jaar geduld hebben? Voor de kenners is het duidelijk dat het zal gebeuren. De vraag is alleen nog: wanneer?!

 

 

© Copyright: SportSupport / NWF-regiosport; 2008