Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Redactie  Home

ACHTERGRONDNIEUWS


20 april 2007:

Toekomst Jenning Huizenga ligt op de baan

De 23-jarige Franeker wielrenner Jenning Huizenga is een goede wegrenner. Tijdrijden is zijn specialiteit. In drie jaar tijd heeft hij zich vanuit de opleidingsploeg Moser-AH ontwikkeld tot een topamateur bij het continental Team Löwik Meubelen uit Vriezenveen. Het afgelopen winterseizoen is Jenning doorgebroken als baanwielrenner. Op het Nederlands kampioenschap pakte hij de bronzen medaille op de individuele achtervolging. Mede op basis van die prestatie werd Jenning in maart 2007 uitgezonden naar het Wereldkampioenschap baanwielrennen in Palma de Mallorca. Daar debuteerde hij met een prachtige vijfde plaats op individuele achtervolging en een zevende plaats op ploegachtervolging. Voor Jenning is het duidelijk: "Mijn toekomst ligt op de baan."


Nationaal baancoach Peter Pieters had Jenning voor het Wereldkampioenschap in Palma de Mallorca geselecteerd voor de ploegachtervolging. Jenning kreeg pas laat te horen dat hij ook op de individuele achtervolging moest starten. Dat was een verrassing, maar het heeft hem niet onder druk gezet. Jenning heeft het als een opwarmer voor de ploegachtervolging opgevat en dat is goed uitgepakt. "Ik ben de race op de individuele achtervolging onbevangen gestart. Ik heb geen illusies gehad. In de trainingen ging het goed, waarom zou het dan in de wedstrijd ook niet goed gaan? Ik ben gewoon gestart met het idee een goede race te rijden. Als je dan vijfde wordt, dan doe je het goed op je eerste WK."

Probeersel
Een paar jaar geleden had Jenning het ook al eens op de baan geprobeerd. Dat was toen geen succes. Tijdens de kwalificaties voor de individuele achtervolging werd hij nog door Sipke Zijlstra (Burgum) ingehaald. Tijdens het Nederlands kampioenschap in december 2006 versloeg hij Zijlstra overtuigend en eindigde als derde. "Dat was destijds voor de lol. Ik reed op een geleende fiets die veel te groot was. Het was geen serieuze poging, meer een probeersel."

Serieus
In september 2006 is Jenning er serieus mee begonnen. Hij trof bondscoach Peter Pieters op een zondagmiddag tijdens een criterium. Jenning vertelde hem dat hij het wel eens op de baan wilde proberen. "Kom dinsdagmorgen maar om tien uur op de baan in Alkmaar, dan kun je met de nationale selectie meetrainen", was het simpele antwoord van Pieters. Zo gezegd, zo gedaan. Sindsdien ontbreekt hij niet meer bij de selectietrainingen.

Progressie
Op het Nederlands baankampioenschap van 2006 tikte Jenning voor het wielerpubliek voor het eerst aan het venster. Hij werd derde op de individuele achtervolging. Daarna heeft Jenning een enorme progressie gemaakt. Elke serieuze achtervolging verbeterde hij zich met vijf tot zeven seconden. De ambities van Jenning reiken daarom ook verder dan de derde plaats. "Bij het eerstvolgende Nederlands kampioenschap wil ik hoger eindigen. En het liefst met een Nederlands record in het bezit."

In Palma de Mallorca bleef hij een seconde van het Nederlands record verwijderd. Om voor een podiumplaats te mogen strijden kwam hij twee seconden tekort. Op de echte podiumplaats, derde, kwam hij vijf seconden tekort. "Maar ik maak steeds grote sprongen. Ik reed in Palma de Mallorca pas mijn vierde serieuze achtervolging. Er moet nog veel meer in zitten. Ik moet er stevig aan werken, dat is wel duidelijk. Over bijna anderhalf jaar zijn de Olympische Spelen in Beijing. Ik heb nu een Olympische nominatie en het is zeker mijn doel me daarvoor te plaatsen. Dan moet ik zeker het Nederlands record in handen hebben."


Jenning tijdens de individuele achtervolging op het WK baanwielrennen 2007 in Palma de Mallorca.      Foto: Cor Vos

Olympische nominatie
De Olympische nominatie kreeg Jenning vlak voor het vertrek naar het WK te horen. Die heeft hij verdiend op basis van zijn goede prestaties op de Wereldbekerwedstrijden van het afgelopen baanseizoen. Het was wel een verrassing voor Jenning. "Ik wist eerst niet wat het inhield. Maar het is hartstikke mooi. Er is ook een A-status aan verbonden. Dan krijg ik diverse trainingsfaciliteiten, salaris en een auto. Ze doen alles voor je, zodat je je geheel op je sport kunt concentreren."

Pieters positief
Baancoach Pieters is positief over Jenning. "Het gaat goed, maat" zijn weinig woorden, maar is duidelijke taal. Echt dikke maten zijn het overigens niet. "We trekken weken met elkaar op, dan ontstaat er wel een band. Maar meer ook niet."
Nu het baanseizoen achter de rug is laat Pieters de baanrenners ‘aan hun lot over’. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de renners om de zomermaanden goed door te komen.

Aanpassingsproblemen op de weg
Jenning bereidt zich al weer op het wegseizoen voor. Daarbij neemt hij zich niet een echte rustperiode in acht. "Dat is niet nodig, ik voel me fris." Hij verwacht wel enige aanpassingsproblemen. "Het zal in het begin wel lastig worden. Ik kom nog duurvermogen tekort, dat zal in de finales merkbaar zijn. Maar ik heb er alle vertrouwen in. Je krijgt moraal als je op de baan zo goed rijdt en dat neem ik mee de weg op. Ik krijg van de Löwik ploegleiding ook alle gelegenheid me de komende weken op het duurvermogen toe te leggen. Ze verwachten eerst niet teveel. Ik kan mijn eigen gang gaan en toewerken naar mijn eerste piekmoment in Olympia’s Tour van Nederland."

Profambities
Jenning heeft als ultieme doel ooit profwielrenner te worden. Op de weg is die mogelijkheid kleiner dan op de baan. Op de baan heeft hij zich nu duidelijk gemanifesteerd. Daar ziet Jenning dan ook zijn toekomst liggen. "Ik zou wel gek zijn als ik nu niet op de baan verder ga. Als ik daar mijn geld mee kan verdienen dan is dat heel mooi. Het ligt me ook en het gaat goed. Ik zie wel waar het uitkomt."

Dat het imago van de baan kleiner is dan dat van het wegwielrennen maakt hem niet uit. "Ik vind het mooi op de baan. Die snelheid die je voelt, prachtig! Het is ook meer dan alleen maar rondjes draaien. We trainen ook veel op de weg." Voor een profcarrière op de weg ziet hij ook nog wel mogelijkheden. "Het is niet onmogelijk, maar daarvoor moet ik nog wel een grote stap maken."

Tijden herleven?
Misschien herleven de tijden van Tiemen Groen. De Friese achtervolger uit Follega die in 1964 op geleend materiaal de wielerwereld versteld deed staan door een wereldtijd op zijn eerste achtervolging neer te zetten. De vader van Jenning, Jelte Huizenga, is zijn wielercarrière gestart op een fiets van Tiemen Groen. Jenning startte zijn baancarrière op geleend materiaal. In Beijing kan straks de cirkel gesloten worden, want Jenning gaat ongetwijfeld proberen in Beijing naam te maken en Tiemen Groen als Friese achtervolger op te volgen.

 

© Copyright: SportSupport / NWF-regiosport; 2007