Home  Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Nieuws
ARCHIEF
juni 2011

nieuwsberichten:         januari; februari; maart; aprilmei;
                                  juni; juli; augustusseptember
                                  oktober; november; december


24 juni 2011: wielrennen: Huizenga gefrustreerd naar brons op NK tijdrijden
19 juni 2011: zwemmen:
Dames FZC’54 zwemmen records op NJK
                    wielrennen:
Huizenga eindigt op NK in peloton
18 juni 2011: atletiek: Nieuw record voor Gerrit Wolbers
14 juni 2011: wielrennen: Douwe Wassenaar zilver op DK Wielrennen
                    paardensport: Lysanne Kuiken op dreef met Toësta K
07 juni 2011: paardensport: Martine Gramsbergen wint in Oranjewoud
                    atletiek:
Spartacus succesvol op Nelli Cooman Games
05 juni 2011: wielrennen: Bo Melody Groen en Michelle Poot naar NK wielrennen
                    voetbal:
Sc Berlikum promoveert
                    triathlon: Geke Venema snelste master Triathlon Heerenven  
                    sloeproeien: Zware HT race prooi voor Terschellinger sloepen  
01 juni 2011: wielrennen: Huizenga wint met overmacht zesde DK tijdrijden  

 


24 juni 2011

Huizenga gefrustreerd naar brons op NK tijdrijden

VEENDAM - De uit Franeker afkomstige wielrenner Jenning Huizenga is woensdag 22 juni als derde geëindigd op het NK tijdrijden voor Eliterenners zonder contract. In Veendam gaf hij na 46,4 kilometer 33 seconden toe op winnaar Giel de Nijs. Als hij geen lekke band had gekregen was hij wellicht als kampioen gehuldigd. Huizenga kwam dan ook balend over de finish. "Ik heb dit jaar nog geen tijdrit zonder pech gereden. Deze lekke band heeft me zeker een minuut gescheeld." Met die wetenschap zou het Wilhelmus voor hem geklonken hebben. Maar "als..." telt helaas niet. Ten opzichte van Stef Clement (56.56), winnaar bij de profs, gaf Huizenga 3.17 toe.


19 juni 2011

Dames FZC’54 zwemmen records op NJK  

DORDRECHT: Tijdens de Nationale Jeugdkampioenschappen zwemmen hebben Gwen Sieswerda, Sigrid Hogendorp en Josien Wijkhuijs diverse persoonlijke records gezwommen.  Josien verbeterde in het nieuwe sportpaleis van Dordrecht haar persoonlijke besttijden op alle zes onderdelen waarop ze mocht starten. Op de 100 meter vrije slag (1:06:72), de 200 meter vrije slag (2:27:63) en de 200 meter wisselslag (2:47:51) zwom Josien respectievelijk naar een 11e, 10e en 6e plaats. Sigrid verbeterde zichzelf op de 100 meter rugslag (1:19:26), de 200 meter vrije slag (2:34:68) en de 200 meter wissel (2:58:74). Gwen zwom een persoonlijk record op de 100 meter rugslag (1:16:44).


v.l.n.r.:
Josien Wijkhuijs, Gwen Sieswerda en Sigrid Hogendorp


Huizenga eindigt op NK in peloton

DALEN – Jenning Huizenga (Franeker/Wolfsheze) is zondag 19 juni tijdens het NK voor Eliterenners zonder contract als 36ste gefinisht. In Dalen kwam hij na 4 uur, 23 minuten en 57 seconden in het peloton over de streep. De achterstand op winnaar Dennis Smit uit Zwanenburg bedroeg ruim anderhalve minuut.


18 juni 2011

Nieuw record voor Gerrit Wolbers

HOORN - Gerrit Wolbers staat op het punt de twee minuten grens op de 800 meter te doorbreken. De Lionitas-atleet uit Franeker liep donderdag 16 juni in Hoorn naar 2.00.88. Dat was opnieuw een PR en clubrecord. Hij lijkt klaar voor het NK atletiek voor B-junioren dat over drie weken in Alphen aan de Rijn plaatsvindt.


14 juni 2011

Douwe Wassenaar zilver op DK Wielrennen

DRACHTSTER COMPAGNIE – Douwe Wassenaar uit Berlikum is maandag 13 juni tweede geworden op het Districtkampioenschap wielrennen.  In de categorie Sportklasse werd hij na 45 kilometer in de eindsprint geklopt. Dennie van der Kooi uit Franeker kwam bij de Junioren als 23ste over de finish.

In Den Haag werd zaterdag 12 juni het Nederlands kampioenschap jeugdwielrennen gehouden. Uit noordwest Friesland hadden Bo Medoly (Franeker) en Michelle Poort (Tzum) zich daarvoor geplaatst. Beide meisjes kwamen uit in categorie 7. Bo Medoly is zeer verdienstelijk 22ste  geworden. Michelle eindigde als 40ste.


Lysanne
Kuiken op dreef met Toësta K

FRANEKER - De combinatie Lysanne Kuiken net Toësta K was de afgelopen week goed op dreef. Tijdens kringwedstrijden in Sint Annaparochie behaalde de amazone van de Sjaerdema-Liauckema ruiters een eerste en derde prijs in de M1/DE dressuurproeven. Met het L/DE klassiek springen pakte de combinatie de eerste prijs.  In Arum won Lysanne met Toësta K ook al de M1/DE dressuurproef.  

De familie Hoekstra deed ook weer van zich spreken. Tijdens het CH Sneek (9-11 juni) won Marriet Hoekstra met Une Peu d’Amour na twee foutloze ritten het tweede parkoers van het ZZ springen. Met Anzell werd ze twee maal eerste en éénmaal tweede op een L-parkoers. Met Boebka Fee werd ze twee maal eerste en éénmaal derde op een L-parkoers.
Haar moeder Tineke won met Adelgraaf na twee foutloze ritten de derde prijs op een L parkoers. In het BB-springen werd ze tweede met Ampion D en derde met Charley Chaplin.

In de dressuurwedstrijden won Sjoukje van der Werf met Abalia een eerste en een tweede prijs in de M1-dressuur. Wietske Hettinga won met Bylana ook een M1 dressuurproef. In de Z1 dressuur werd Debby Aertssen met Zaranella eerste in zowel Sneek als Arum.

In Arum werd Jeannette Goodijk met Just do it eerste en tweede in de L2 dressuur. Debbie Aertssen pakte met Sandro de tweede prijs in de L2 dressuur. Voor Tamara Leistra lag met Quinta La Verma een derde prijs klaar voor haar prestatie in de L1 dressuur.


7 juni 2011

Martine Gramsbergen wint in Oranjewoud

ORANJEWOUD – Martine Gramsbergen-Hoekstra (Pietersbierum) won afgelopen weekeinde met haar paard Arezzo het Concours Hyppique van Oranjewoud. In het progressieve Z-parkoers reed de combinatie foutloos rond. Esmée Riemersma (Franeker) won op Moonlight foutloos de Z/ZZ DE klassiek op tijd. In de Z/ZZ DE klassiek met barrage was ze ook al de snelste met een foutloze rit. In de dressuurwedstrijd won Pietie de Vries op Winnetou de tweede dressuurproef in de L2 klasse met 204 punten. In de eerste proef was ze tweede geworden met 195 punten.

Tijdens kringwedstrijden in Sint Anaparochie won Jeannette Goodijk op All Right de eerste M1 dressuurproef met 181 punten. Op Just do it won ze de eerste L2 proef met 203 punten. In de tweede L2 proef werd ze tweede. In de tweede L2 proef werd Pietie de Vries op Winnetou derde met 182 punten. Nathalie de Bruin won op Tygonda de eerste prijs (192) in de L1 proef.
Iris van der Wal won in de B/DE dressuur een tweede en derde prijs met De Mensinghe's Ruben K. Met hetzelfde paard won ze het tweede parkoers van het B/DE klassiek.  

Sint Annaparochie
Bij de springwedstrijden in Sint Annaparochie won Aat Bosma met Biejanieta na twee foutloze parkoersen het L-klassiek. Tineke Hoekstra werd met Adelgraaf tweede in dezelfde klasse. Nicky Kruyt won met Winner Fee het tweede parkoers van het B-klassiek. In het B/C klassiek won zij met Renate .

Elbrich de Jong behaalde met Violaminka een tweede plaats in het tweede springparkoers van de B categorie. In het totaalklassement van de kringwedstrijden Tusken Waed en Klif werd Elbrich met Violaminka kampioen. Sjaerdema Liauckemaruiters werd met Elbrich de Jong, Nathalie de Bruin, Aat Bosma en Pietie de Vries overall verenigingskampioen van Tusken Waed en Klif.


Spartacus succesvol op Nelli Cooman Games

STADAKANAAL – Drie atleten van AV Spartacus hebben zaterdag 4 juni met succes deelgenomen aan de Nelli Cooman Games in Stadskanaal. Op deze wedstrijd stonden veel regionale en landelijke toppers aan de start.

Elyne Kingma werd tweede op de meerkamp met 60 meter sprint, verspringen, kogelstoten en hoogspringen. Op het kogelstoten verbeterde ze opnieuw haar pr. Met een stoot van 8.13 meter kwam ze ruim een meter verder dan de concurrentie. Daarmee verbeterde ze ook het clubrecord van Sanne Mare van der Mei. Dat stond sinds 1990 op 8.03 meter.

Mara Leistra werd derde bij het hoogspringen meisjes junioren D. Met een sprong van 1.40 m evenaarde ze haar PR en clubrecord.

Justin Boes werd bij de jongens pupillen C derde op de meerkamp, bestaande uit hoogspringen, balwerpen, verspringen en 40 meter sprint. Op het hoogspringen verbeterde hij het clubrecord van Relf de Boer (1985 en Durk Salverda (1999) met vijf centimeter. Het oude record stond op negentig centimeter.


v.l.n.r.: Elyne Kingma, Mara Leistra en Justin Boes.


5 juni 2011

Bo Melody Groen en Michelle Poot naar NK wielrennen

FRANEKER – Twee wielrensters uit noordwest Friesland hebben zich geplaatst voor het NK jeugdwielrennen. De consuls van het district Noord (Friesland, Groningen en Drenthe) hebben Bo Melody Groen uit Franeker en Michelle Poot uit Tzum daarvoor bij de KNWU aangemeld. Beide rensters hebben zich gekwalificeerd op basis van een aantal selectiewedstrijden. Ze zullen starten in categorie 7 (meisjes geboren in 1997). Het zijn  de twee enige vertegenwoordigers van de Leeuwarder wielervereniging De Friesche Leeuw.


Sc Berlikum promoveert

FRANEKER – SC Berlikum is zaterdag 4 juni gepromoveerd naar de tweede klasse van het zaterdagvoetbal. Voor eigen publiek won het de beslissende wedstrijd van de nacompetitie door Kollum met 1-0 te verslaan. De uitwedstrijd was eerder in 2-2 geëindigd. Kollum had eerder Zeerobben verslagen, dat daardoor degradeert naar de derde klasse

AVC leverde eenzelfde prestatie als Berlikum: promotie naar de derde klasse. De Sexbierumers plaatsten zich als winnaar van de tweede periodetitel voor de nacompetitie. Daarin won het tweemaal (2-1 en 1-3) van De Sweach.
Beetgum moest via de nacompetitie handhaving in de vierde klasse realiseren. Daarin is het geslaagd. In de thuiswedstrijd speelde het 0-0 tegen Leeuwarden, de uitwedstrijd werd keurig met 0-1 gewonnen.

Dronrijp kampioen
Bij het zondagvoetbal werd Dronrijp overtuigend kampioen van de vijfde klasse. Het leed slechts een nederlaag en speelde drie maal gelijk. De promotie naar de vierde klasse is daarom zeer verdiend.
Voor SC Franeker waren de druiven zuur. Na een zeer slechte start herstelde het zich zeer goed in de laatste periode van de tweede klasse. Die werd ongeslagen glansrijk gewonnen. Helaas was dat onvoldoende om rechtstreekse degradatie te voorkomen.


Geke
Venema snelste master Triathlon Heerenven
 

HEERENVEEN -  Geke Venema (Easterlittens) heeft zaterdag 4 juni de triathlon van Heerenveen als snelste afgelegd in de categorie vrouwen masters. Ze legde de Olympischa afstand over 1500 meter zwemmen, 36 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen af in 2 uur, 13 minuten en 6 seconden. Naar eigen zeggen een prima prestatie: “Ik heb lekker gezwommen. Het fietsen ging goed, ondanks het drukke verkeer met soms onveilige situaties. Op het geaccidenteerde parcours van Skoatterwald heb ik super gelopen.”  

Op de achtste triathlon klasseerden zich drie atleten uit noordwest Friesland. Hanno Zoomermaanf (Franeker) kwam na 1:01.21 als 18e over de finish. Wieger Boonstra (Engelum) werd 23ste in 1:02.46. Deni Rietdijk (Sint Jacobieparochie) finishte in 1:05.53 als 34ste.


Zware HT race prooi voor Terschellinger sloepen
 

TERSCHELLING – de 37STE HT Race voor roeisloepen is vrijdag 3 juni een feest geworden voor de Terschellinger sloepen. Bij de mannen won de Arad en bij de vrouwen ging de zege naar de Benwyvis, beide na verrekening van hun handicap. Zeeleeuw II uit Ouwe Bildtzijl was de beste roeisloep uit noordwest Friesland. Deze Bildtse sloep is als vijfde mannensloep geklasseerd. Bij de vrouwen viel de Harlinger sloep Onvervaard deze eer te beurt. Zij werden tweede, voor de Najade uit Dronrijp. Van de 129 gestarte sloepen zijn er 114 geklasseerd.

De harde noordoostenwind en de stroming maakten deze HT race tot een loodzware beproeving. De tegenwerkende stroming zorgde er in het Schuitengat ook nog voor dat diverse sloepen op de zandbanken werden gedreven en vast liepen. Het merendeel kon op eigenkracht de sloep weer vlot trekken en de tocht vervolgen. Voor vier sloepen bleek dat een onmogelijke krachtproef, die zaten muurvast. Acht andere slopen zijn naar de haven van Terschelling gesleept.

De Hjoed ’n Makkie (Menaldum/Franeker) liep zelfs twee maal vast. Deze vrijdag was het echt geen ‘makkie’. Voor Rebecca de Boer, een van de slagroeisters van Hjoed ’n Makkie, was dat de nekslag. “Dat vastlopen heeft ons meer dan een uur gekost. Het was een hel. Ik heb dit nooit eerder meegemaakt. Ik ben helemaal kapot”, aldus een uitgeputte De Boer na binnenkomst. Ruim zes uur had zij over de overtocht gevaren.

Dat is bijna drie uur langer dan de snelste sloep Azorean High (Katwijk). Een prachtig gezicht om die Azuurblauwe sloep en dito geklede bemanning over het Wad te zien roeien. Als laatste vertrokken uit Harlingen en na 3 uur 14 minuten en 58 seconden als eerste in de haven van Terschelling aangekomen. 


Hjoed ’n Makkie in volle actie, met rechts vooraan Rebecca de Boer.

Door hun ongunstige ‘handicap’ zijn de Katwijkers maar als achtste geklasseerd. De Orkaan (Harlingen) was met 3:41.58 de snelste sloep uit noordwest Friesland.

De damessloep Tobbe uit Harlingen kwam na 6:51.49 als laatste sloep de haven van Terschelling West binnenvaren.

Uitslagen

HEREN
 
1 Arad, Terschelling: 3:47.19
 
2. Toverbal, Aldeboarn: 3:44.22
 
3. Twirre, Makkum: 3:36.50
 
5. Zeeleeuw II, Oude Bildtzijl: 3:54.59
 
7. Orkaan, Harlingen: 3:41.04
 
9 Azorean High, Katwijk:3:14.58
15. Sterke Sietze, Harlingen: 4:49.39
19 Snurk, Harlingen: 3:47.40
DAMES
 1. Benwyvis, Terschelling: 4:22.18
 2. Onvervaard, Harlingen: 5:15.55
 3. Najade, Dronrijp: 5:21.55
 8. Danser, Harlingen: 5:43.22
12. De Bartix, Harlingen: 5.59.54
13. Hjoed ’n Makkie, Menaem: 6:05.18
16 Waterheks, Harlingen: 6:17.26
19. Tobbe, Harlingen: 6:51.49

1 juni 2011:

Huizenga wint met overmacht zesde DK tijdrijden  

ZUIDWOLDE – Jenning Huizenga (Franeker/Wolfsheze) heeft dinsdagavond 31 mei met overtuiging zijn zesde Noordelijke titel tijdrijden bij de Eliterenners in de wacht gesleept. Jenning was in Zuidwolde oppermachtig. Met de winnende tijd van 20 minuten en 59.26 seconden bleef hij naaste concurrent Rene Hooghiemster (Drachten) liefst 1minuut en 13 seconden voor. Jord Veslinga (Makkum) werd derde in 22.13.44.
Het was Huizenga’s zesde DK titel tijdrijden. Eerder won hij in 2004 t/m 2006 (Beloften) en 2007 t/m 2008 (elite) Voor Huizenga was het de eerste serieuze overwinning na twee jaar kwakkelen met de gezondheid en een jaar terugkomen op niveau.

Bij de junioren finishte Robin Jilesen (Dronrijp) als negende bij de junioren. Hij bleef 1 minuut en 41 seconden achter op winnaar Martijn Dijkstra (Oldeberkoop).

 


Copyright: SportSupport / NWF-regiosport;
2005 - 2012