Home  Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Nieuws
ARCHIEF
mei 2010

nieuwsberichten:         januari; februari; maart; aprilmei;
                                  juni; juli; augustusseptember
                                  oktober; november; december


28 mei 2011: atletiek: Gerrit Wolbers verbetert clubrecord 800 meter
                    zwemmen: Arno Nieuwhof sprint naar brons
                    wielrennen:
Geke Venema verbetert parkoersrecord tijdrit Vikings
                    atletiek:
Goede start Spartacus atleten op dinsdagavondcompetitie
20 mei 2011: wielrennen: Jan Waling Huisman wint tijdrit Vikings
                    atletiek:
Agnes Martens evenaart clubrecord hoogspringen
                    atletiek: Van der Ziel en Hilgenga winnen in Bulleloop
17 mei 2011: wielrennen:
Huizenga teleurgesteld na mislukte proloog
                    paardensport: Marriet Hoekstra twee maal brons op CH Franeker
16 mei 2011: zwemmen:
Jildert Prins en Josien Wijkhuijs Fries kampioen
                    turnen:
Turner Stephan Brakels districtkampioen
                    atletiek:
Van der Ziel en Van der Wal winnen 10 km Stienserloop
13 mei 2011: atletiek: Gabe Roskam wint 10 kilometer Twirreloop
12 mei 2011: algemeen:
Aanleg sportontmoetingsplaats Sint Annaparochie  
                    algemeen: Nieuw whoZnext-team in Dronrijp
09 mei 2011: paardensport: Sjoeke Wildeboer wint Z2 dressuur  
03 mei 2011: atletiek: Stichting Sportpromotie Ameland en SV Friesland uiteen
                    voetbal: Voetbalkamp Berlikum
                    paardensport: Nicky Kruyt wint in Warga


29 mei 2011
Gerrit Wolbers verbetert clubrecord 800 meter

APELDOORN- Lionitas-atleet Gerrit Wolbers uit Franeker heeft afgelopen vrijdag tijdens instuifwedstrijden van AV ‘34 uitstekende zaken gedaan op de 800 meter. De junioren B atleet verbeterde op de Apeldoornse atletiekbaan zijn persoonlijk record met ruim twee seconden tot een tijd van 2.01.16 minuut. Dit was ook een nieuw clubrecord. Dat staat sinds 1978 met 2.01.60 op naam van Sijbren Tjepkema.

Gerrit viert zijn nieuwe pr en clubrecord.

 

Arno Nieuwhof sprint naar brons

LEEUWARDEN – Arno Nieuwhof heeft zaterdag 28 mei brons behaald op de Friese sprintkampioenschappen zwemmen. In het Leeuwarder bad “Kalverdijkje” realiseerde hij op de 50 meter rugslag een snelle tijd van 28.44 seconden. Dat was niet alleen een persoonlijk record, maar ook een nieuw clubrecord van de Franeker zwemclub FZC’54.
De FZC zwemmers Arno Nieuwhof, Rixt Nynke Baron, Amber Bosch, Sigrid Hogendorp, Lisa Rozema, Gwen Sieswerda en Josien Wijkhuijs zwommen op diverse sprintnummers in totaal 20 maal een pr.


Arno Nieuwhof (r) met zijn bronzen medaille.


Geke Venema verbetert parkoersrecord tijdrit Vikings

KORNWERDERZAND -  Geke Venema uit Easterlittens heeft woensdag 25 mei tijdens de tweede tijdrit van de Harlinger zwemclub Vikings het parkoersrecord voor vrouwen verbeterd. Zij legde de twee ronden van 9,6 kilometer over de Afsluitdijk tussen Zurich en Kornwerderzand af in de nieuwe snelste tijd van 29 minuten en 48 seconden. Dat is goed voor een gemiddelde snelheid van 38,26 kilometer per uur. Geke verbeterde haar eigen oude record uit 2009 met ruim anderhalve minuut.

Bij de mannen won Jan Waling Huisman (Harlingen) opnieuw. Hij noteerde een tijd van 28.24, goed voor een gemiddelde snelheid van 40,14 kilometer per uur. Sicco Jellema werd tweede in precies 29 minuten. De derde plaats was met 29.05 voor Martin Swart uit Franeker.


Goede start Spartacus atleten op dinsdagavondcompetitie

FRANEKER – De Spartacus jeugleden hebben zich tijdens de eerste van vier wedstrijden van de dinsdagavondcompetitie goed geweerd. Vier leden staan in het klassement bij de eerste drie. Gijs Oswald (j A1) en Elyne Kingma (MA2) leiden het klassement in hun klasse. Jilke Oswald (mini pup) en Mara Leistra (jun D1) staan beiden tweede.


20 mei 2011

Jan Waling Huisman wint tijdrit Vikings

KORNWERDERZAND - Woensdag 18 mei organiseerde de Masterafdeling van Zwemvereniging de De Vikings uit Harlingen haar eerste van drie tijdritten. De 19 deelnemers/sters kregen het deze avond niet cadeau. Een straffe wind maakte deze proloog van 9,6 kilometer over de Afsluitdijk tussen Zurich en Kornwerderzand tot een beproeving. Jan Waling Huisman (Harlingen) bleek uiteindelijk de snelste. Hij won met een gemiddelde snelheid van 38,38 kilometer per uur in 14 minuten en 51 seconden. Ritske Flootman (Menaldum) volgde op 6 seconden als tweede, voor Reinier Ingwersen (Harlingen). Geke Venema (Easterlittens) won bij de vrouwen in 15.31. Dat was goed voor een gemiddelde snelheid van 36,37 kilometer per uur.


Van der Ziel en Hilgenga winnen in Bulleloop

LEKKUM – Tijdens de Bulleloop van Lekkum won Albert van der Ziel (Berlikum) de loop over 8,9 kilometer in 32 minuten en 43 seconden. Edgar Hilgenga (Harlingen) kwam na 20.41 als eerste over de streep van de loop over 5,4 kilometer. Anouk de Vries (Franeker) won deze afstand bij de meisjes.

Het hoofdnummer van de Bulleloop werd een prooi voor oud-wielrenner Harry Wiersma De in Menaldum opgegroeide, nu in Blija wonende, atleet won met ruime voorsprong in 1:02.31. Zijn voorsprong op naaste concurrent Sieds Wiersma (Drachten) bedroeg ruim 3 minuten. Jasper Keizer (Sint Annaparochie) werd als tweede vijftigplusser achtste in 1:11.09.Herman Geritz (Midlum) finishte als twaalfde in 1:14.22.

Cor van Sluis was met 40.16 de snelste zestigplusser op de 8,9 kilometer. Tineke Acda was met 45.37 de snelste bij de vrouwen senioren. In 46.01 werd Sjoerdtje Keizer (Tzum) tweede bij de 45-plus vrouwen.

Op de loop over 5,4 kilometer kwam Anita van der Wal (Harlingen) na 24.12 als snelste 40-plus vrouw over de finish. Saskia van der Draai (Wijnaldum) finishte in 25.07 als snelste seniorvrouw. Bij de jongens finishte Remco de Valk (Franeker) als tweede in 27.02. Jan van de Beuker werd bij de mannen tweede 60-plusser in 27.05.


Agnes Martens evenaart clubrecord hoogspringen

SNEEK -  Tijdens de pupillen medaille wedstrijden in Sneek heeft Agnes Martens het hoogspringen met een derde plaats bekroond. Haar sprong van 90 centimeter betekende tevens een evenaring van het clubrecord van de Franeker atletiekvereniging av Spartacus. Dat staat sinds 1998 op naam van haar trainster Cornelia de Jong.
 
Anneke Grondsma werd tweede bij de 40 meter sprint en het balgooien. Bij het verspringen werd ze vierde. Op al deze behaalde een nieuw persoonlijk record. Justin Boes en Elyne Kingma behaalden allebei een pr op het balgooien. Bonne Cato Mijeraan en Aaricia Veenstra behaalden beiden op alle drie onderdelen een nieuw pr.
Jilke Oswald deed het tijdens zijn eerste wedstrijd bij de mini pupillen vooral heel goed op de sprint.


17 mei 2011

Huizenga teleurgesteld na mislukte proloog

HOOFDDORP – Jenning Huizenga  (Franeker/Wolfsheze) had zich van de proloog van Olympia’s Tour heel wat anders voorgesteld. Alles had hij erop gezet. Tijdens het WK achtervolging in maart te Apeldoorn kondigde hij zijn dadendrang al aan: “Zet maandag 16 mei maar in de agenda, de proloog van Olympia’s Tour.” De lengte van het parkoers van 4.7 kilometer was hem ook op het lijf geschreven.

Gisteren lag zijn kans op winnen al na 20 meter letterlijk op de grond. Zijn ketting sloeg over. “Dan trap je plotseling in het niets en lig je op je smoel”, was zijn teleurgestelde reactie. Huizenga verzamelde al zijn moed en stapte weer op. Hij finishte uiteindelijk als laatste op 1 minuut en 10 seconden van de Australische winnaar Luke Durdridge.

Voor alle zekerheid liet Huizenga na afloop in het ziekenhuis foto’s maken van zijn pijnlijke heup. Daar is geen breuk geconstateerd. Voor de eerste etappe is hij toch weer opgestapt. Huizenga finishte in de derde groep op 19 seconden.


Marriet Hoekstra twee maal brons op CH Franeker

FRANEKER -  Tijdens het Concours Hyppique van Franeker, afgelopen weekeinde, heeft Marriet Hoekstra twee bronzen medailles gewonnen. Op Winnetou D werd ze derde in het eerste en tweede parkoers van de categorie ZZ. 

Haar zus Martine werd op Beatrix derde in het eerste L parkoers. Martine won met de 19-jarige ruin Kadans ook nog de Zonder Zadel Rubriek. De combinatie sprong over 1,45 meter, dezelfde hoogte als de pony zelf.

                           
Matine Hoekstra neemt met Kadans de hindernis.

16 mei 2011

Jildert Prins en Josien Wijkhuijs Fries kampioen zwemmen

DRACHTEN – Het Afgelopen weekeinde zijn in zwembad ‘De Welle’ in Drachten de jaarlijkse Friese Zomerkampioenschappen zwemmen gehouden. Jildert Prins van FZC’54 uit Franeker won twee titels: 100 en 200 meter schoolslag heren. Daarnaast werd hij derde op de 100 meter vrije slag , 200 meter rugslag en de 200 meter wisselslag.
Zijn clubgenote Josien Wijkhuis werd bij de junioren kampioen op de 400 meter vrije slag. Haar medailleoogst bestaat verder uit nog drie zilveren (200 vrij, 100 vrij en 200 wissel) en drie bronzen medailles (100 rug, 200 rug, en 100 vlinder).
Sigrid Hogendorp pakte zilver op 400 vrij en brons op 200 vrij, 100 vrij, 100 school, en 200 school. Arno Nieuwhof: ging met twee zilveren medailles naar huis: 100 en 200 meter rugslag. Amber Bosch won brons op de 200 meter schoolslag.

 

Turner Stephan Brakels districtkampioen

LEMMER – Tijdens het turnkampioenschap van district Noord en Oost is Stephan Bakels winnaar geworden bij de meerkamp heren. De Be Quick turner uit Franeker scoorde zaterdag 14 mei In Lemmer totaal 109,05 punten voor vloer(16,10), voltige (17,35), ringen (19,05), sprong (19,15),  brug (18,65) en rek (18,75).  

Erik Luchtmeijer turnde een stabiele serie en werd derde in de categorie jeugd nivo 11. Hij haalde een eindscore van 109,20 punten. Erik Wolberts, pupil nivo 12, stond na twee oefeningen op de tweede plaats. Die goede uitgangspositie kon hij niet handhaven. Erik werd uiteindelijk zevende.


Kampioen Stephan Bakels heeft de kampioensbeker ontvangen uit handen van de vader van Epke Zonderland.


 


Van der Ziel en Van der Wal winnen 10 kilometer Stienserloop

STIENS – Tijdens de Stienserloop van zaterdag 14 mei hebben Albert van der Ziel (Berlikum) en Anita van der Wal (Harlingen) de loop over 10 kilometer gewonnen. Van der Wal finishte na 39.14 met 10 seconden voorsprong op Wim Bakker van Terschelling. De voorsprong van Anita op haar naaste concurrente was ruim 2 minuten. Zij won in 49.36, Marijke Terpstra uit Stiens werd tweede in 51.40.

Harry Wiersma (Blija) won de halve marathon in 1.19.26, voor Saco Hemstra (Weidum, 1.22.43). Hugo de Jong uit Franeker werd veertiende in 1.35.27. Zijn stadgenoot Ype Bosma was met 1.43.17 de snelste zestigplusser.
Op de tien Engelse mijlen liep Herman Gertitz uit Midlum naar een derde plaats. Met zijn  tijd van
1.12.20 gaf hij meer dan vijf minuten toe op winnaar Gerald Hoogeveen (Bolsward, 1.06.59).

Op de 10 kilometer kwam Edward Hilgenga (Harlingen) na 42.14 als tweede seniorloper binnen. Stadgenoot Harm Alberts werd in 43.56 derde bij de veertigplussers. Cor van Sluis (Franeker) was met 47.17 de snelste zestigplusser.

De loop over 7,5 kilometer leverde Aniek Bauritius (Harlingen) met 43.37 een tweede plaats op bij de seniorvrouwen. Dezelfde tijd werd geklokt voor Betty Hibma (Franeker). Herman van der Geest uit Ouwe Syl was op deze afstand de snelste loper uit noordwest Friesland. Hij finishte in 40.26 als elfde. Gerrit ten Cate (Beetgumermolen) finishte na 47.34 als derde zestigplusser.

De jeugdloop over 3 kilometer leverde bij de meisjes in 13.38 een zege op voor Manon Siri (14) uit Franeker, Haar zusje Magili (10) werd vierde in 15.29.


13 mei 2011

Gabe Roskam wint 10 kilometer Twirreloop

WIJTGAARD – Afgelopen woensdag heeft Gabe Roskam uit Easterlittens de 10 kilometer van de Twirreloop gewonnen. Met zijn tijd van 36.36 bleef hij Tiedo Tinga uit Bolsward 26 seconden voor. Yvonne Tinga won deze aftstand bij de vrouwen in 40.47. Liesbeth Andrea uit Huins werd tweede in 43.05.

De loop over 15 kilometer is gewonnen door Harry Wiersma (Blija, voorheen Menaldum) en Willem de Boer (Exmorra). Zij kwamen gezamenlijk over de finish in 51.30. Bij de dames was de zegen in 56.59 voor Yvonne Kassenberg uit Burgum. Geke Venema (Easterlittens) werd derde in 1:06.55.

Edward Hlgenga uit Harlingen finishte op de loop over 5,8 kilometer als derde in 21.22. Klaas Werhoven (Tzum) werd vierde in 21.24. Bij de dames eindigde Saskia van Draai (Wijnaldum) als tweede in 25.30. Anita van der Wal (Harlingen) werd derde in 25.55.


12 mei 2011

Aanleg sportontmoetingsplaats Sint Annaparochie  

SINT ANNAPAROCHIE - De schop gaat de grond in aan de Hartman Sannesstraat in Sint Annaparochie. In een voorlopig laatste bijeenkomst hebben de Bildtse skaters en de ontwerpers van de sportontmoetingsplaats het definitieve skate parkoers op papier gezet. De uitvoerders starten in mei met het aanbrengen van de ondergrond en het plaatsen van een hekwerk. Het multifunctionele sportveld kan gebruikt worden voor o.a. voetbal, basketbal en volleybal. Het hekwerk is tevens de afscheiding tussen de ijsbaan/skeelerbaan en de sportontmoetingsplaats. Voor 1 juli worden ook de skate-elementen en het meetingpoint geplaatst.


Nieuw whoZnext-team in Dronrijp

DRONRIJP – In Dronrijp is een nieuw WhoZnext-team van volleybalvereniging DSVS aan de slag gegaan.  Het team bestaat uit jongeren van 14 t/m 18 jaar. Deze jongeren organiseren sportactiviteiten of -evenementen voor de vereniging. Een volwassen coach begeleidt het team hierbij. Het team heeft een activiteitenbudget van maximaal 350 euro.
Het initiatief hiertoe is afkomstig van GO-4 Sport, het gezamenlijke sportstimuleringsproject van de gemeenten Het Bildt, Ferwerderradeel, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel.  GO-4 Sport heeft het nieuwe team in maart een training gegeven.


9 mei 2011

Sjoeke Wildeboer wint Z2 dressuur  

FRANEKER – Tijdens dressuurwedstrijden in Franeker heeft Sjoeke Wildeboer (Sjaerdema Liauckema ruiters) afgelopen weekeinde de eerste proef van de Z2 dressuur gewonnen. Op Ulaan scoorde ze 217 punten. In de tweede proef werd ze tweede met 214 punten. In de Z1 dressuur won clubgenote Debbie Aertssen op Zaranella de tweede prijs met 211 punten.

Voor de Sjaerdema Liauckema ruiters waren er meer ereplaatsen. Ingrid Hartman won met Zorro twee maal in de categorie M2. In categorie B won Nathalie de Bruin op Tygonda. Tweede prijzen waren er voor Janet Jorritsma (op Allure, M1), en Jannie de Vries (Brenda, L1). Claudia van Bijleveld (Silke, L2) en Geertje van der Veen (Bornrif, L1) werden derde in hun categorie.

Bij de pony’s werd Fardau Seerden op Favourite Ashley eerste en tweede in categorie L1/DE. Liesbeth Gunnink won op Gwenda in categorie B/DE. Cilia Jonker pakte op Flower Girl een tweede plaats in categorie L1/L2/BC. Jifke Brolsma werd op Anemone derde in categorie B/DE.


3 mei 2011

Stichting Sportpromotie Ameland en SV Friesland uiteen

NES AMELAND – Na zeven jaar hebben Stichting Sportpromotie Ameland en SV Friesland hebben besloten de samenwerking in de Ameland Adventurerun te beëindigen. Cultuurverschillen en verschil in doelstellingen van beide partijen liggen hieraan ten grondslag. Stichting Sportpromotie Ameland zal in samenwerking met het VVV, Gemeente Ameland en evenementenbureau Caap3 de Adventurerun blijven organiseren.


Voetbalkamp
Berlikum


BERLIKUM - RB Soccercamps gaat het nieuwe voetbalseizoen in augustus voortvarend van start. In Berlikum organiseert het van 22 tot en met 26 augustus een uniek voetbalkamp voor de jeugd (8 tot en met 14 jaar) uit Noordwest Friesland. Het gaat om jongens en meisjes die naast de ontwikkeling bij hun eigen club zich individueel willen verbeteren in hun voetbalvaardigheden. Ze krijgen een kwalitatief hoogstaand trainingsprogramma op technisch en tactisch gebied voorgeschoteld. RB Soccercamps selecteert hiervoor de beste trainers, werkzaam in de top van het jeugd- en amateurvoetbal, uit Nederland en Noordwest Friesland.


Nicky Kruyt wint in Warga

WARGA – Nicky Kruyt werd op Koninginnedag twee maal eerste tijdens de springwedstrijden in Warga. Op Shadow won Nicky zowel het eerste als het tweede klassieke parkoers in de categorie M/DE. Met Winnerfee won Nicky ook nog een derde prijs in een B klassiek parkoers.
Martine Gramsbergen-Hoekstra werd op Arezzo tweede in het eerste Z klassiek parkoers.


Copyright: SportSupport / NWF-regiosport;
2005 - 2011