Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Redactie  Home

NIEUWS

7 april 2013

Welkome overwinning FTTC-1

FRANEKER – Het eerste team van de Franeker tafeltennisclub FTTC heeft vrijdagavond 4 april een verdienstelijke overwinning behaald. In Finsterwolde wonnen de Franekers met 2-8 van collega-degradatiekandidaat Oldambt-1.  Deze eerste overwinning van dit seizoen is behaald door Arnold Terpstra (3 enkelspelen), Richard Heeres (3 enkelspelen) en Fons Hartman (1 enkelspel). Terpstra/Heeres wonnen ook het dubbelspel. Dankzij deze ruime zege staat FTTC-1 voorlopig op de veilige derde plaats.

FTTC-2 verloor met 6-3 van Oldambt-2. De koploper in de noordelijke 2e divisie verloor daarmee de eerste wedstrijd in de voorjaarscompetitie. Douwe van der Wal (2) en Rienk Groothoff (1) zorgen voor winstpunten in het enkelspel. Douwe Reitsma en Douwe van der Wal zorgen met winst in het dubbelspel voor het vierde punt. Ondanks het verlies zijn de Franekers niet meer in te halen. Ze hebben tien punten voorsprong op nummer twee, Reflex'65-1.

In Twijzelerheide won FTTC-3 zaterdagavond met 3-7 van hekkensluiter Anja-3. Jan Bosgra, Jan Hartkamp en Sije de Graaf waren alle drie goed voor twee enkeloverwinningen. Samen wonnen ze ook het dubbelspel. FTTC-3 staat op de tweede plaats in de regionale 2e klasse. De kans op het kampioenschap lijkt verkeken.

FTTC-4 verloor voor de vijfde keer op rij verloren. YOS-2 was in Ysbrechtum met 8-2 te sterk. Arjan Zijlstra en Jan Koster wonnen beiden één enkelpartij. Bertil Witvoet verliet Ysbrechtum met lege handen. FTTC-4 bevindt zich vlak boven de degradatielijn in de regionale 3e klasse.


Slotkampioenschap Franeker Biljartkampioenschappen

FRANEKER - Zaterdag 13 en zondag 14 april wordt in Stadscafé De Notaris het slotkampioenschap van de Franeker Biljartkampioenschappen gespeeld. De acht kampioenen van de diverse klassen en speldisciplines spelen dan om de algemene titel.
Deelnemers zijn: Harry van der Heide (1ste klas, 110 caramboles), Willem van Dijk (2de klas, 90 caramboles), Rocco Tolsma (3de klas, 70 caramboles), Louw Stegenga (4de klas, 55 caramboles), Durk Terpstra (5de klas, 40 caramboles), Anita Nauta (6de klas, 25 caramboles), Sipke Visser (overgangsklasse, 250 caramboles, grote hoek), Sietse Vijver (kader 57/2, 200 caramboles).
Deze kampioenschappen worden mede mogelijk gemaakt door Bouwbedrijf Haarsma en De Bruin en DLC Sneldistributie.


Goede start Junioren AV Spartacus

STEENWIJK - Het baanseizoen atletiek is zaterdag 6 april geopend met een zogenaamde trainingspakkenwedstrijd in Steenwijk. De junioren van AV Spartacus hebben daar goed gepresteerd.

Martin van Goslinga werd op zijn eerste wedstrijd fraai tweede op de 800 meter. Daarnaast werd hij vierde bij het hoogspringen en achtste op de 100 meter.
Elyne Kingma werd met een mooie worp van 24,17 meter tweede bij het discuswerpen. Dit was een nieuw persoonlijk record. Bij het kogelstoten deed zij mee met de oudere junioren C meisjes. Met de 3 kg kogel stootte ze naar 9,08 meter, goed voor een vijfde plaats.

Melina Wapstra werd met 8,99 seconden derde op de 60 meter sprint. Op het verspringen werd ze vijfde met een sprong van 3.94 meter.
De niet geheel fitte Mara Leistra werd met 1,35 meter derde bij het hoogspringen
Aaricia Veenstra start het seizoen met een sprong van 1,20 meter bij het hoogspringen. Zij werd elfde op de 60 meter sprint.


11 maart 2013

René Stelllingwerf stelt teleur

ASSEN - René Stellingwerf kon het tijdens het WK IJsspeedway in Assen niet maken. De uit Tzummarum afkomstige motorcoureur eindigde het afgelopen weekeinde op een teleurstellende zestiende plaats. Naar eigen zeggen kon hij niet in zijn ritme komen. "Misschien speelde de spanning van het rijden voor eigen publiek ook wel een beetje een rol." De uit Westhoek afkomstige Simon Reitsma debuteerde op het WK met een zeventiende (en laatste) plaats.


NK Zilver voor Nina Woerts

DE MEERN - De negenjarige Nina Woerts is zaterdag 9 maart met haar C-pony Fabel reservekampioen van Nederland geworden in de klasse L. In het Utrechtse De Meern scoorde de jonge amazone van de Sjaerdema-Liauckemaruiters uit Franeker een percentage van 65,44 procent (201, 200, 187 punten)

In Sint Johannesga won Marriet Hoekstra zaterdag in drie verschillenden klassen. Op Charley Chaplin won ze het klassieke Z-springen met twee foutloze parkoersen. Hetzelfde presteerde ze met Bammetje in het M-klassiek en op U-Bresco Z het L-klassiek.

 

 

           Nina Woerts op Fabel met de deken van de reservekampioen.


Jupiterdames delen punten

FRANEKER – Het Damesteam van HV Jupiter’76 heeft zondag 10 maart in Drachten met 8-8 gelijk gespeeld tegen
Sertorius. De eerste helft werd op 5-5 afgesloten. In de tweede helft zou het voor Jupiter moeten gebeuren.
Beter met de kansen omgaan en profiteren van de vermoeidheid van de tegenstander. Sertporius had namelijk geen wisselspelers, Jupiter liefst vijf. Tempo spelen was daarom de opdracht. Het kwam er niet van. De doelpunten waren nog schaarser dan in de eerste helft. Eindstand: 8-8.

Overige uitslagen
Dames midweek       Jupiter’76      - Hazewind    :   6-11
Dames B-jeugd        DFS              - Jupiter’76   :   4-30
Heren B-jeugd         E en O 2       - Jupiter’76    : 31-25
Gemengde C-jeugd   Actief P        - Jupiter’76    :   7 - 8


Driemaal
gelijkspel voor FTTC

FRANEKER – Drie van de vier competitieteams van FTTC hebben het afgelopen weekeinde gelijk gespeeld. In Klazienaveen kwam FTTC-1 tegen De Treffers'70-2 niet verder dan een gelijkspel: 5-5. Toch zijn de Franeker tafeltennissers dankzij dit resultaat opgeklommen naar de derde plek in de noordelijke eerste divisie.

In de noordelijke tweede divisie remiseerde lijstaanvoerder FTTC-2 met Reflex'65-1. In de regionale tweede klasse heeft FTTC-3 zich gehandhaafd op de tweede plek, dankzij een 5-5 tegen Drachten-2.
FTTC-4 leed donderdagavond in Ysbrechtum tegen YOS-4 een 6-4 nederlaag.


6 maart 2013

Winnaars sportprijzen gemeente Franekeradeel  

FRANEKER - Wethouder Twerda heeft afgelopen vrijdag in de Koornbeurs te Franeker de gemeentelijke Sportprijzen 2012 voor sporters, sportteams en sporttalenten uitgereikt.

Nathalie Stellingwerf werd sporter van 2012 vanwege haar titel bij het Nederlands kampioenschap zijspan- races. Bij de jeugdtalenten won zwemster Josien Wijkhuijs. Zij won in 2012 diverse Nederlandse en Friese titels in haar leeftijdscategorie. Judoka Alie Weewer werd tweede, voor amazone Esmee Riemersma..


De prijswinnaars.

Het sloeproeiteam “De 7 Gezusters” is tot beste team verkozen. De damessloep won de hoofdklasse kompetitie 2012 en werd derde in de HT Race. Biij de jeugdteams kwam de titel maar aan  een team toe: het jongensteam van KV Bogtsra. Allard Hoekstra, Kars Zeinstra en Christiaan de Haan wonnen alle bondswedstrijden, waaronder de prestigieuze Fruele partij van Wommels. Het B1 team van sc Franeker werd tweede en het D-junioren meisjesteam van av Spartacus werd derde.


3 maart 2013

Dubbelslag HV Jupiter ‘76

FRANEKER – Zowel het heren als het damesteam van HV Jupiter’76 hebben het afgelopen weekeinde een overwinning behaald. Het herenteam van HV Juoiter’76 heeft donderdag 28 februari in Gieten een 7-19 zege geboekt op Hazewind. Bij het rustsignaal stonden de Franeker handballers met 5-6 voor.

De uitslag doet vermoeden dat het een gemakkelijke overwinning is geworden. Dat geldt zeker voor de tweede helft. Jupiter begon moeizaam en had het vizier (nog) niet op scherp staan. In de tweede helft was Jupiter veel balvaster en scherper. De verdediging stond ook als een huis, met een moeilijk te passeren sluitpost in het doel. De 7-19 eindstand was meer dan verdiend.  

Het damesteam boekte een zwaar bevochten zege op Actief P uit Peize. De rust werd met een 7-5 voorsprong in gegaan. Na de tweede helft stond er een 12-10 eindstand op het scorebord. Met deze uitslag kwam Jupiter in de competitiestand op gelijke hoogte met Actief P.

Overige uitslagen
Dames midweek       Cirkeltijgers 2 - Jupiter’76 : 19-15
Dames A-jeugd        Jupiter’76      - FHC         :   9-18
Dames B-jeugd        Jupiter’76      - DOS 2      : 12-12
Heren B-jeugd         Jupiter’76      - HVR’97     : 22-11
Gemengde C-jeugd   Jupiter’76      - Kwiek       :  3 -15


1 maart 2013

Friesche Leeuw en Olympia samen in klassiekers

LEEUWARDEN - De Leeuwarder wielervereniging De Friesche Leeuw, wielervereniging voor noordwest Friesland, gaat een samenwerking aan met de wielervereniging uit Heerenveen, WV Olympia

De belofte en elite renners van beide verenigingen gaan gezamenlijk het klassieke seizoen 2013 in. Er is gezamenlijk ingeschreven voor de clubcompetitie regio Noord en er zal aan een groot aantal vrije klassiekers worden deelgenomen. De eerste serieuze krachtmeting is deelname aan klassieker De Houtse Linies op 3 maart.  twee weken later volgt de eerste wedstrijd in de clubcompetitie, de altijd zware Ronde van Groningen. Belangrijkste doel is het deelnemen aan de finale van de clubcompetitie.

Door de samenwerking is een bredere selectie renners beschikbaar. Daardoor is de kwetsbaarheid minder. Ook is er meer kader beschikbaar en kunnen kosten gedeeld worden.


24 februari 2013

Huizenga vijfde op wk achtervolging

MINSK – Jenning Huizenga (Franeker/Wolfsheze) is in het Russische Minsk tijdens het WK baanwielrennen vijfde geworden op de Achtervolging. Hij miste met 4 minuten en 23,278 seconden op een halve seconden de strijd om de medailles. Tijdens de kwalificatierace haalde Huizenga zijn Tsjechische tegenstander Vendolsky na drie van de vier kilometer in. Het kostte hem helaas een ronde om geheel over hem heen te komen. “Dat brak me op. Ik reed heel constant op 15,9 en 16,0 seconden. Toen ik moest inhalen gingen de tijden omhoog. Dit is heel erg zuur.” Huizenga had wel weer pech. De voorbereiding werd kort voor zijn belangrijkste wedstrijd van het baanseizoen verstoord door ziekte. “Maandag werd ik ziek. Daarna heb ik twee dagen op bed gelegen. Toch ging het tijdens de race wel redelijk.”

11 februari 2013

Willem van Dijk biljartkampioen tweede klas

FRANEKER - In Stadscafé De Notaris is zaterdag en zondag gebiljart om het Franeker biljartkampioenschap tweede klas. Acht deelnemers hadden zich voor de titelstrijd geplaatst. Daarvan bleek Willem van Dijk de sterkste. Tor de laatste ronde had hij  één verliespartij gehad, evenveel als Polly Kwast. In de finale moesten zij onderling uitmaken wie de beste biljarter van het weekend was. In de kortste partij van het weekend tikte Van Dijk in 19 beurten het Franeker biljartkampioenschap tweede klas over de streep. Hij kwam op 12 matchpunten en een hoogste algemeen gemiddelde van 3,44 caramboles per beurt. Kwast (10 punten) scoorde met 27 caramboles de hoogste serie van het toernooi. Theun van der Meulen werd derde met 8 punten.

Verdere uitslag: 4. Paul Sayginer, 5 Rienk Krikke, 6. Jan Veenstra,
7. Rocco Tolsma en 8. Henk Deelstra.

                                                                          


Kampioen Willem van Dijk.


10 februari 2013

Kleine Wielenloop door besneeuwd landschap  

LEEUWARDEN - De door sv Friesland georganiseerde Kleine Wielenloop Leeuwarden is zaterdag 9 februari gekenmerkt door besneeuwde paden. Met een kleine aanpassing van het parkoers konden ongeveer 180 deelnemers hun gewenste afstand lopen. De EHBO hoefde, ondanks enkele kleine valpartijen, nergens eerste hulp te verlenen.

De loop over 14,5 kilometer leverde met 57.33 een zege op voor Jasper Stein uit Sneek. Richard van Lunzen uit Franeker werd achtste in een tijd van 1:03.58. Keimpe Jager uit Dronrijp was met 1:09.45 de snelste zestigplusser. Corine Visser (Leeuwarden) was met 1:11.25 de snelste vrouw.

Op de loop over 9,5 kilometer was er een vijfde plaats voor ‘ouwe seun’ Teatse Tichelaar. Hij finishte in 39.32. Alle Sterk (Beetgum) werd zevende en met 40.02 was hij de snelste seniorman. Cor van Sluis (Franeker) was met 45.47 de snelste zestigplusser. De snelste op deze afstand was Ynze Stienstra. De vijftigjarige Wergeaster won in 36.15.

Siep Hoekstra (Harlingen) werd zesde op de loop over 6,4 kilometer. Deze 72-jarige ‘ouwe seun’ had met 38.12 bijna tien minuten meer nodig dan winnaar Gerit Betzema uit Tytsjerk.


9 februari 2013

FTTC-2 heerst in streekderby

FRANEKER - De tafeltennissers van FTTC-2 behaalden vrijdagavond in de streekderby tegen Bergum-1 een overtuigende 0-10 overwinning. FTTC-2 is nu koploper in de noordelijke tweede divisie.
André Hoekstra, Douwe van der Wal en Richard Heeres beleefden alle drie enkele benauwde momenten, maar hielden het hoofd koel. Hoogtepunt van de avond was de 0-11 winst in de eerste game van de dubbel (Heeres/Hoekstra). Dieptepunt was het feit dat beide FTTC'ers vervolgens toch nog alles uit de kast moesten halen om de klus te klaren (2-3).

In de noordelijke eerste divisie leed FTTC-1 zijn tweede nederlaag. Ditmaal werd met 4-6 van TTV Appelscha-1 vertloren. Arnold Terpstra won twee enkelspelen en samen met Reimer Bosma het dubbelspel. Bosma was eenmaal succesvol in het enkelspel. Verdediger Fons Hartman kon in Appelscha niet voor een stunt zorgen.

In de regionale tweede klasse speelde FTTC-3 gelijk (5-5) tegen ODI-2 uit Oudega. Voor FTTC wonnen Rudie van der Kooij en Sije de Graaf beiden twee enkelspelen en samen het dubbelspel.

In Wolvega won FTTC-4 met 2-8 van Griffioen 2. Dankzij deze tweede competitiezege op rij draait FTTC-4 boven in de regionale 3e klasse mee. Bertil Witvoet bleef ongeslagen in enkel- en dubbelspel.


4 februari 2013

Nina Woerts Fries kampioen dressuur

SNEEK – Nina Woerts is het afgelopen weekend Friese regiokampioen ponydressuur in de klasse L2/c geworden. Op Fabel scoorde ze in het Ruitersportcentrum Sneek 66%. Daarmee plaatste ze zich voor het NK in De Meern. Haar clubgenoot van de Sjaerdema-Liauckemaruiters, Danny Hauwert, scoorde op Bruno M 65,17% en werd reservekampioen.
In de klasse M1/M2 B/C eindigde Anna Siemensma met Irma (61,17%) op de derde plaats

In Gersloot werd Annemarth Wildeboer op Ulaan tweede in een dressuurproef van categorie M2. Ze behaalde 180 punten.

Springen Harich
In Manege Gaasterland te Harich won Marriët Hoekstra uit Achlum met Adelfee de beide springparcoursen in het Z/ZZ. Met Boebkafee en Alpenfee reed ze beide naar een tweede plaats in het Z/ZZ. In de klasse L reed Esmée Riemersma op Aloubette twee nulrondes. Met haar team Sanny Terpstra en Denny Olde Agterhuis won ze de eerste prijs.


Cometas
is Jupiter dames te slim af

LEEUWARDEN – Het damesteam van HV Jupiter’76 leed afgelopen weekeinde een 21-12 nederlaag tegen Cometas uit Leeuwarden. Jupiter begon sterk en hield de stand tot 4-4 in evenwicht. Daarna gaf de routine van de Cometas de doorslag en brachten de ruststand op 10-6. 
De tweede helft begon Jupiter met goed druk te zetten. De Franeker handbalsters kwamen tot 10-8 terug, maar het lukte niet om dichterbij te komen. Cometas liep zeer slim zelfs verder uit tot een eindstand van 21-12.

Overige uitslagen
Dames midweek       DFS              - Jupiter’76:   7-  9
Heren midweek        Cirkeltijgers    - Jupiter’76:   28-17
Dames B-jeugd        Hazewind 2    - Jupiter’76:   7-  7


28 januari 2013

Sterke competitiestart FTTC  

FRANEKER – FTTC is de voorjaarscompetitie sterk gestart. Het eerste team verloor nipt met 4-6 van het sterke GTTC-2. Het tweede team won met 7-3 van DTTC’78.  
Voor FTTC-1 (noordelijke eerste divisie) was de opdracht de schade tegen het sterke GTTC-2 uit Groningen te beperken. En dat is uitstekend gelukt. Arnold Terpstra won drie enkelpartijen. Debutant Fons Hartman verraste met eenmaal winst. Sieds Tjepkema begon het nieuwe seizoen in mineur.

FTTC-2 is titelkandidaat in de noordelijke tweede divisie. Tegen promovendus DTTC’78 1 uit Appingedam bleven de punten met 7-3 in eigen huis. Douwe van der Wal en Richard Heeres bleven in de enkelspelen ongeslagen. Ook beslisten de Franekers (Douwe Reitsma/Richard Heeres) het dubbelspel in hun voordeel.

Van de twee regionale seniorenteams sleepte FTTC-3 tegen Dokkum 3 een 7-3 overwinning uit het vuur. Rudie van der Kooij bleef in enkel- en dubbelspel overeind. Jan Bosgra (2) en Sije de Graaf (1) zorgden voor de overige winstpunten.
FTTC-4 won met 6-4 van Delta Impuls-2. Dit dankzij twee enkelspelzeges van Jan Koster en Arjan Zijlstra. Samen schreven ze ook het dubbelspel op hun naam. Johannes Tigchelaar schreef één enkeloverwinning bij.


28 januari 2013

Richard Kienstra derde in ‘Siberisch’ Tzum

TZUM –Richard Kienstra uit Dronrijp is zaterdag 26 januari als derde geëindigd in de halve marathon van Tzum. Met zijn 1 uur 30 minuten en 13 seconden bleef hij wel bijna negen minuten achter bij winnaar Riekele Kobes uit Haskerhorne. Bij de vrouwen ging de zege naar Marjan de Ruiter (Sneek, 1:45.39).
De omstandigheden waren Siberisch te noemen. Door sneeuw en ijsvorming moest de route hier en daar worden omgeleid. Een toenemende wind en sneeuwbuien maakten het extra zwaar.

Op de tien Engelse mijlen was er bij de vrouwen een derde plaats voor Klaske Veenstra (Franeker,1.28.35).

Harde wind en sneeuwbuien zorgen voor zware omstandigheden.

Albert van der Ziel (Berlikum) won de loop over ruim tien kilometer. Hij finishte in 37.14 met bijna twee minuten voorsprong op zijn naaste concurrenten. Niek Zeilstra (Franeker) werd vierde in 39.36. Bij de vrouwen op deze afstand eindigde Klaske Veenstra uit Franeker als derde in 51.09. Janet Osinga (Berlkum) kwam na 51.16 als vierde binnen.

Op de loop over 5,5 kilometer werd Piet van der Veer uit Harlingen tweede in 30.14. Robin Benders en Jelmer Wielenga, beiden uit Tzum, finishten als vierde en vijfde. Bij de damesloop over deze afstand werd Japke Bijma uit Tzum derde in 33.35
De jeugdlopen over 1 en 2 kilometer werden een prooi van Joery Adely (Tzum) en Anke Greidanus (Tzum).


Elyne
Kingma en Mara Leistra top tien Nederland

APELDOORN - In het weekend van 19 en 20 januari zijn in het Omnicentrum van Apeldoorn de nationale ‘Indoor C en D spelen atletiek’ gehouden. Elyne Kingma (Franeker) plaatste zich in haar categorie als tiende voor de finale van het kogelstoten. Daarin wierp ze de kogel met een persoonlijk record van 10,31 meter naar achtste plaats. Mara Leistra (Franeker) sprong bij de meisjes C over een hoogte van 1,40 meter. Dat bleek goed voor een tiende plaats.


Jupiterdames verliezen van koploper

FRANEKER – Het Damsteam van HV Jupiter’76 heeft thuis met 15-27 verloren van koploper V en S-2 uit Groningen. Bij rust was de stand 6-14 in het nadeel van de Franeker handbalsters.  
De eerste helft ging aanvankelijk tot 5-6 gelijk op. Pas in de laatste tien minuten voor rust liepen de gasten met snelle aanvallen uit naar 6-14, In de tweede helft bleef het verschil lang op 6 punten. Net als in de eerste helft maakte V en S het verschil in de laatste tien minuten. Eindstand 15-27.  

Overige uitslagen
Dames midweek           Jupiter’76 - DOS’94   :  8 - 11
Heren B-jeugd             Jupiter’76 - E & O     :  7 - 37
Gemengde C-jeugd       Jupiter’76 - Actief P. :  5 -  5


21 januari 2013

Diverse duo’s in tien Engelse mijlen van Sint Annaparochie

SINT ANNAPAROCHIE - Bij de tien Engelse Mijlen van Sint Annaprochie kwamen twee duo’s aan het front als eersten over de finish. Saco Hemstra (Weidum) en Harry Wiersma (Blija/) werden na 1:02.25 gezamenlijk als eerste en tweede geklasseerd. Jasper Keizer (Sint-Annaparochie) en Albert van der Ziel (Berlikum) finishten na 1.10.40 gezamenlijk als derde en vierde. Richard van Lunzen (Franeker) finishte in 1:17.26 als negende.

Ook bij de vrouwen een duo op het podium. Jelma Wassenaar (Berlikum) en Wilma Hemstra (Weidum) kwamen gezamenlijk als tweede en derde over de finish in 1:30.40. De zege was in 1:15.56 voor Marjan de Ruiter (Sneek).

Bij de loop over 11 kilometer was er na 49.44  een derde plaats voor Alle Sterk uit Beetgum. Paul Dijkstra (Sint Annaprochie) werd vijfde in 54.26. Bij de vrouwen werd Grietje van der Schaaf (Berlikum) tweede in 57.06.  Sippie Tolsma (Berlikum) werd derde in 1:00.12, bijna een minuut voor Ilse Faber (Sint Annaparochie, vijfde in 1.01.10).


Goud en brons voor Roos Kolkman  

KOUDUM - Roos Kolkman (Sjaerdema-Liauckemaruiters) heeft zaterdag 19 januari in Koudum goud en brons gewonnen bij dressuurwedstrijden in de ZZ-licht klasse. Op Hermes Aeolus behaalde ze met 62,68 procent de eerste plaats in de eerste proef. In de tweede proef scoorde ze 63,14 procent, goed voor de derde plaats.


Stellingwerf mist GP-ticket

NORRKÖPING – Rene Stellingwerf (Tzummarum) is tijdens ijsspeedway wedstrijden in het Zweedse Norrköping als achtste geëindigd. Na sterke heats kreeg hij in de halve finale te kampen met pech. Problemen met de voorband en een slechte start wierpen hem terug in het klassement. Door dit resultaat liep hij een ticket voor de Grand Prix series mis.

                                                            Rene Stellingwerf in de bocht.

 

 

 

 

 

 


Theo Huitema Fries kampioen libre

GAASTMEER – Theo Huitema uit Engelum won het afgelopen weekeinde het Fries biljart kampioenschap libre eerste klas. In Gaastmeer had hij in de zinderende finale tegen Jan Sipma (Franeker) aan remise genoeg om de titel binnen te halen. Nota bene in de nabeurt behaalde hij zijn doel. “Ik heb hier jaren naar toe gewerkt en de laatste tijd ging het steeds beter. Ik kon de ballen steeds beter bij elkaar krijgen en houden en in de nabeurt lukt mij dat nu ook.” Huitema bleef ongeslagen en behaalde 9 matchpunten met het hoogste gemiddelde van 7,407 caramboles per beurt. Hij maakte met 70 caramboles ook veruit de hoogste serie. Door dit resultaat heeft Huitema zich geplaatst voor de districtfinale in Nieuw Amsterdam.
Sipma werd tweede met evenveel matchpunten maar een lager gemiddelde (6,122). Ook Sipma mag naar het districtkampioenschap. P. Kwast (Harlingen) eindigde als vierde. Hij scoorde 4 matchpunten met een gemiddelde van 6,662.


20 januari 2013

Sneu verlies Jupiterdames

FRANEKER – Het damesteam van HV Jupiter’76 heeft zondag 20 januari de uitwedstrijd tegen Virol/Blue Stars met 13-12 verloren. Een sneu verlies, temeer daar de handbalsters uit Franeker de winstkansen in de slotfase lieten liggen. Bij rust was de stand 8-7 in het voordeel van Blue Stars.

Jupiter begon goed met een 2-0 voorsprong, maar Blue Stars nam daarna het initiatief in handen. Jupiter liet zich daardoor niet uit het veld slaan en sloot de eerste helft met een kleine 8-7 achterstand af.
De tweede helft kende een spannend verloop. Jupiter nam een aantal keren een kleine voorsprong. In de laatste twee minuten ging het jammerlijk mis. Daardoor moest Jupiter met 13-12 de overwinning aan Blue Stars laten. 

Overige uitslagen
Dames Midweek                 Jupiter’76 -  Hoogersmilde   :  4 -  9

Dames A-jeugd                  Wapse     -  Jupiter’76       : 14 - 15

Dames B-jeugd                  Exito        -  Jupiter’76       : 20 -  5

Heren B-jeugd                   Jupiter”76 -  Hurry Up        : 14 - 28 

Gemengde
C-jeugd             SGV         -  Jupiter’76       :  6 -   8


13 januari 2013

Zwakke start nekt Jupiterdames

HOOGKERK -  De dames van HV Jupiter’76 kwamen in Hoogkerk van een koude kermis thuis. Vol goede moed gestart, stonden de Franeker handbalsters tegen Quick in korte tijd met 8-0 achter. Verdedigend bakten ze er niets van. Ze wisten zich wel enigszins te herstellen, maar de ruststand was met 9-3 toch in het voordeel van Quick. In de tweede helft begonnen de Jupiter dames goed. Verder dan 15-11 kwamen ze echter niet.

Overige uitslagen
Dames midweek,      Marum          - Jupiter’76    : 12-  5
Heren midweek,       Unitas          - Jupiter’76    :  16-24
Dames A-jeugd,       HVA             - Jupiter’76    :   6-14
Dames B-jeugd,       Jupiter’76      - SVWW 3     : 13-  3
Heren B-jeugd,        Blue Stars     - Jupiter’76    : 15- 26
Gemengde C-jeugd,  Merna          - Jupiter’76    :   8-12


7 januari 2013

Sietse Vijver Biljartkampioen Gemengd Kader

FRANEKER - FRANEKER - In Stadscafé De Notaris is op zaterdag 5 en zondag 6 januari gebiljart om het Franeker Biljartkampioenschap Gemengd Kader. Van de zes deelnemers was Sietse Vijver de enig die al zijn partijen won. Hij is dan ook als een terechte kampioen gehuldigd. Vijver had ook het hoogste gemiddelde van 27,03 caramboles per beurt. De hoogste serie van 140 caramboles kwam ook al uit zijn keu. Mike Luong en Tonny Swart eindigden als tweede en derde. De volgende plaatsen zijn ingenomen door Alex de Jong, Jan van der Werf en Daan de Jager

De deelnemers aan het FBK gemengd kader, met rechts winnaar Sietse Vijver.


 6 januari 2013

Forse zege dames HV Jupiter ‘76

FRANEKER – Het damesteam van Jupieter ’76 is het nieuwe jaar goed begonnen. De Franeker handbalsters behaalden een ruime 21-5 zege op Meppel. De ruststand was 11-3 in het voordaal van Jupiter. De zege was een collectieve prestatie waarin veel strijd is getoond. Zowel de eerste als de tweede helft kwam Jupiter sterk uit de starblokken en overrompelde de tegenstander. Die dreun kwam Meppel in beide gevallen niet meer te boven.
Het Dames B jeugdteam verloor in een uitwedstrijd met 11-9 van SVBO-2.  


Nils Aukema wint Junior Zwitsers Toernooi

FRANEKER - Afgelopen weekend opende de Franeker tafeltennisclub (FTTC) het nieuwe jaar met het traditionele Zwitsers Toernooi. Dit jaar werd voor het eerst ook een Junior Zwitsers Toernooi georganiseerd. Dat is gewonnen door Nils Aukema uit Dronrijp.  

Het Zwitsers toernooi is een ludiek toernooi met puntenhandicap voor (oud-)leden en genodigden. Acht jeugdleden bestreden elkaar in het junioren toernooi. Daarin bleek Nils oppermachtig. De kleine man uit Dronrijp trakteerde al zijn tegenstanders op een nederlaag. Alleen tegen zijn jongere plaatsgenoot Jorn Lars van Beem had Nils het lastig. Jorn Lars werd tweede, Robin Simon legde beslag op het brons. De aanmoedigingsprijs is uitgereikt aan Ynse Winter.  

Bij de senioren namen 21 spelers elkaar de maat. Martijn van der Heide is dé specialist op het gebied van Zwitserse Toernooien. Ook dit jaar schreef de uit Franeker afkomstige Tukker het toernooi op zijn naam. Sije de Graaf uit Dronrijp (2e), Tjarko Bosma uit Hilversum (3e) en Arnold Terpstra uit Leeuwarden (4e) vielen ook in de prijzen.


31 december 2012

Wiersma derde veertigplusser Oudejaarsloop Marrum

MARRUM - Tijdens de 35ste Oudejaarsloop van Marrum (zaterdag 29 december) is Harry Wiersma (Blija, voorheen Menaldum) op de halve marathon als derde veertigplusser gefinisht. Met zijn tijd van 1:17.49 bleef hij 25 seconden voor op Albert van der Ziel (Berlikum), die als vierde over de finish kwam. Bij de vijftigplussers eindigde Ais Bouma (Kimswerd) als achtste in een tijd van 1:37.16. Ype Bosma kwam na 1:39.20 als tweede zestigplusser binnen. De halve marathon is gewonnen door Neals Strik uit Baarn. Hij finishte na 1:13.30.  

Bij de recreanten ging de zege in 1:32.39 naar Harm Alberts uit Harlingen. Op 36 seconden volgde Sido van der Heide (Berlikum) als tweede.

Molenloop Vrouwbuurt
Tijdens de Molenloop van Vrouwbuurt op 23 december won Albert van der Ziel (Berlikum, 40.46) de loop over 11,3 kilometer. Keimpe Jager (Dronrijp, 50.35) was op deze afstand de snelste zestigplusser. Cor van Sluis (Franeker) kwam als derde zestigplusser over de finish.

Op de halve marathon eindigde Jasper Keizer (Sint Annaparochie) als vierde. Met zijn tijd van 1:35.21 was hij tweede vijftigplusser. Sido van der Heide kwam na 1:36.30 als tweede seniorloper over de finish. Richard van Lunzen (Franeker) werd tweede bij de veertigplussers. Ype Bosma (Franeker) was de snelste zestigplusser.

Gerrit Dijkstra finishte als derde op de loop over 17,8 kilometer. Hij was met 1:27.09 de snelste senior. Teun van der Meij (Tzum) was de tweede vijftigplusser op deze afstand. Als tweede en derde zestigplusser finishten Acronius Hettinga (Deinum) en Gerard Houbein (Franeker).


29 december 2012

Jenning Huizenga scoort twee uit twee

APELDOORN – Tijdens het NK Baanwielrennen in Apeldoorn (27 t/m 30 december) heeft Jenning Huizenga (Franeker/Wolfsheze) het podium gehaald op twee gestarte onderdelen: de achtervolging en de scratch. Op deze eerste dag prolongeerde Huizenga (LWV De Friesche Leeuw) zijn titel op de achtervolging voor Elite mannen. In de kwalificatie noteerde hij met 4:27,153 al de snelste tijd. Daarmee bleef hij Tim Veldt slechts 0,8 seconden voor. De verwachte spannende finale bleef echter uit. Huizenga toonde daarin zijn macht en bleef Veldt vijf seconden voor. Toch viel de winnende finaletijd van 4:32,417 enigszins tegen. 


Jenning Huizenga in zijn finale tegen Tim Veldt.

Zilver na goud
Op de tweede dag won Huizenga zijn tweede medaille. Op het onderdeel scratch werd hij tweede achter Tim Veldt. Deze twee matadoren van de achtervolging hadden samen met Geertjan Jonkman en Barry Markus een ronde voorsprong genomen. Veldt pakte in de laatste ronde de leiding en daarmee ook de titel. Huizenga won met ruim verschil het zilver.


17 december 2012  

Marriët Hoekstra wint Grote Prijs Franeker 

FRANEKER – De Grote Prijs Franeker is het afgelopen weekeinde gewonnen door Marriët Hoekstra uit Achlum. De 22-jarige amazone won op de vlugge en super voorzichtige merrie Wakamorka. In de barrage van het Z/ZZ springen was ze bijna vier seconden sneller dan de enig overgebleven concurrent Martijn Veenstra op Luimstra’s Beyou. Marriet had het voordeel dat ze na Veenstra kon rijden en wist dat ze snel moest zijn. Hoekstra dacht: “Nu of nooit, ik heb niks te verliezen.” Ze sneed af waar ze af kon snijden. Met als resultaat: de zege. Daarmee won ze niet een grote auto, maar wel een door Marcus van der Woude aangeboden witte fiets in Friese kleuren. Afgelopen zomer heeft ex-president van Amerika Bill Clinton er nog op gefietst tijdens de Achmea conferentie in Achlum.


Marriet Hoekstra op Wakamorka in stijl over een hindernis.

 

 

 

 

 

 

 


Veteranenkampioenschap
In het Fries Veteranenkampioenschap werd Aat Bosma (Menaldum) in het ZZ klassiek over twee manches tweede op Banieta. Tineke Hoekstra (Franeker) werd derde op Adelgraaf. Auke Osinga werd na twee manches op Sil tweede in het M-springen. Hinke Damstra-Visser (Arum) werd in het B-springen derde met Afro Chicky.


Rocco
Tolsma Franeker biljartkampioen derde klas

FRANEKER – Rocco Talsma heeft het afgelopen weekeinde het Franeker biljart kampioenschap derde klas gewonnen. In Stadscafé De Notaris bleef hij Martin Homminga de baas. Beide biljarters scoorden tien matchpunten uit zeven partijen, maar het gemiddelde van Rocco was iets beter.

De eerste dag hadden beiden, samen met Henk Deelstra, al de leiding met zes punten uit vier partijen. De tweede dag bleef niemand zonder puntenverlies. De laatste ronde bracht uiteindelijk de beslissing. Martin proefde nog het genoegen van de hoogste serie van 27 caramboles. Henk Deelstra speelde het hoogste toernooigemiddelde van 2,58 caramboles per beurt.

De einduitslag: 
1. Rocco Tolsma 10 matchpunten, 2.53 moyenne, hoogste serie 15; 
2. Martin Homminga 10, 2.23, 27;        3. Henk Deelstra 8, 2.58, 19; 
4. Tim Verschore 6, 2.34, 19;             5. Rienik Post 6, 2.14, 17; 
6. Theo van der Pol 6, 2.00, 16;         7. Johan Kwast 6, 1.90, 16; 
8. Janet Kwast 4, 1.70, 10.


Winnaar Rocco Tolsma

9 december 2012

Mara Leistra wint indoor hoogspringen Alkmaar

ALKMAAR - De Franeker atlete Mara Leistra heeft zaterdag 8 december een indoor hoogspring toernooi  gewonnen. In het sportpaleis van Alkmaar sprong ze als enige van de twaalf C1 junior meisjes over 1.45 meter. Het bijzondere was dat ze vanaf 1.25 meter alle hoogtes in een keer bedwong.

 

 

 

 

 

 


3 december 2012

Podiumplaatsen Sjaerdema-Liauckemaruiters

FRANEKER - Tijdens dressuurwedstrijden in Koudum won Jeannette Goodijk het afgelopen weekeinde een M2 proef. Op All-Right behaalde ze 197 punten. Marriet Hoekstra was actief In Balkbrug. Met Adelfee won ze na twee foutloze ritten het Z-klassiek. Op Anjerfee werd ze derde in het L-klassiek.

Woensdag 29 november werd Esmee Riemersma op Aloubette in Haskerhorne twee maal tweede in een klassiek L parkoers.
Bij dressuurwedstrijden in Arum behaalde Minke Woerts op Rubiniro twee maal een tweede plaats in L1 proeven. Nina de Boer werd met Zandman derde in de eerste L1 proef. Fardau Seerden werd in Koudum op Favourites’s Ashley derde in een M2/D1 proef.


Harry Wiersma wint Ronde over Ried

FRANEKER - Harry Wiersma (Blija, voorheen Menaldum) heeft zaterdag 1 december de Ronde over Ried gewonnen. Hij legde de door sv Friesland georganiseerde loop over 22,7 kilometer af in 1 uur, 26 minuten en 28 seconden. Diane Pijl (Dronrijp) won bij de dames de loop over 17 kilometer in 1:27.04.  Richard Velzen (Achlum) was met 35.08 de snelste op de loop over 9 kilometer.

Harry Wiersma had bij terugkeer op de atletiekbaan in Franeker ruim twee minuten voorsprong op zijn eerste achtervolger Herman Regnerus (Marrum, 1:28.40). Edwin Roos (Franeker) eindigde als vijfde in 1:48.02. Auke Ykema (Sexbierum) werd tiende in 1:52.19.

Diana Pijl wint 17 kilometer
Diana Pijl (Dronrijp) had aan de finish van haar loop over 17 kilometer een dikke minuut voorsprong op Sarina Jansen (Heerenveen, 1:28.25). Coby Bouma (Franeker) kwam als derde binnen in 1:31.42.
Bij de heren werd Richard van Lunzen (Franeker) tweede in 1:16.37. Hij gaf 1.44 toe op winnaar Eric Lammers (Sneek). Hugo de Jong (Franeker) werd hier vierde in 1:18.25.

Brons voor Rene Vellinga
Op de loop over 12 kilometer pakte Rene Vellinga (Tzum) de derde plaats met een tijd van 52.49. Simon Regnerus (Marrum) won in 46.02. Bij de dames was er een vierde plaats voor Anna Ykema uit Sexbierum (1:05.27)

Jeugdlopen
AV Spartacus organiseerde de jeugdlopen over 4 en 5 kilometer. Daarop was een belangrijke rol weggelegd door de familie Van Gosliga uit Franeker. Marten eindigde met 24.33 als tweede op de loop over 5 kilometer, achter Dikkie van der Werf Bolsward (23.01). Jelmer Huisman (Franeker) werd op deze afstand derde in 28.16. De loop over 4 kilometer werd na een felle sprint een prooi voor de negenjarige Rocardo van Gosliga, twee seconden voor zijn elfjarige broer Fernando (18.02). Afke Punter (Franeker) was met 27.47 het snelste meisje. Suzanne Zijklstar (Franeker) en Aukje Roelofsma (Tzum) werden tweede en derde.


Hardlopen: genieten met de voetjes van de vloer.


27 november 2012

Goud en zilver Sjaerdema-Liauckema amazones

BARSINGERHORN - Amazone Marriet Hoekstra heeft zondag 25 november in het Noord-Hollandse Barsingerhorn een M klassiek springparkoers gewonnen. Met Wakamorka bleef ze foutloos.

Lysanne Kuiken werd in Koudum tweede in een Z1/DE dressuurproef. Op Toësta K kreeg ze 221 punten voor haar kuur.


25 november 2012

Van Lunzen wint Slachterin in recordtijd

WOMMELS - Een sterk bezette Slachterin in Wommels heeft zaterdag 24 november een parkoersrecord opgeleverd. De elfde editie van deze halve marathon is in een nieuwe snelste tijd van 1:12;54 gewonnen door Remon van Lunzen uit Leeuwarden. Hij verbeterde zijn eigen parkoersrecord uit 2002 met 1 minuut en 37 seconden. De winnende vrouw Mariska Kramer (Drachten) verbeterde haar eigen parkoersrecord met ruim zes minuten en won in 1:25.02. Het aantal deelnemers van 341 atleten was ook een nieuw record.

Op de halve marathon bleef Richard van Lunzen zijn naaste belager Erik Negerman (Hilversum) 1 minuut en 10 seconden voor. Het gat met nummer drie, Saco Hremstra uit Weidum, bedroeg bijna tien minuten. Edward Hilgenga uit Harlingen werd zevende in 1:25.17. Jasper Keizer (Sint Annaprochie) eindigde als derde vijftigplusser in 1:31.22 als zeventiende. Ype Bosma (Franeker) finishte na 1:36.47 als snelste zestigplusser. Hugo de Jong (Franeker) eindigde als derde zestigplusser in 1:39.58.

Albert van der Ziel (Berlikum) won de loop over tien kilometer in 36.20. Hij bleef Roeleof de Roos (Leeuwarden 13 seconden voor. Giorgio Delea (Franeker) finishte als achtste en was met 39.35 de snelste loper uit noordwest Friesland. Teatse Tichelaar (Harlingen) finishte in 41.23 als derde vijftigplusser.
Bij de dames werd Geke Venema (Easterlittens) in 43.46 tweede op deze afstand. Ze was daarmee de snelste 45-plus vrouw.
Op de 4,5 kilometer kwam Anouk de Vries uit Franeker na 23.47 als derde seniorvrouw over de finish.


12 november 2012

Zevenklappers voor FTTC

FRANEKER – Zowel het eerste als het tweede team van FTTC hebben afgelopen weekeinde een 7-3 overwinning geboekt. In de noordelijke eerste divisie versloeg FTTC-1 De Treffers ’70-2 uit Klazienaveen. Arnold Terpstra won drie enkelspelen en samen met Sieds Tjepkema het dubbelspel. Tjepkema (2) en Martijn van der Heide (1) maakten er een zevenklapper van. De Franekers staan nu tweede.

FTTC-2 versloeg het derde team van De Treffers’70. Jan Dirk Jansma bleef in het enkelspel ongeslagen en samen met Richard Heeres het dubbelspel. Heeres won ook twee enkelspelen, Rienk Groothoff pakte een winstpunt.

FTTC-3 won met 8-2 van Drachten-2. Sije de Graaf won 3 partijen en het dubbelspel. Jan Bosgra en Rudie van der Kooij voegden ieder twee punten toe.

FTTYC-4 verloor met 8-2 van koploper Griffioen-2 uit Wolvega. Jan Koster zegevierde tweemaal. Samen met Bertil Witvoet won hij ook het dubbelspel.


Marriet Hoekstra pakt drie zeges

ZWAAGWESTEINDE – Tijdens het CH van Zwaagwesteinde was Marriet Hoekstra (Franeker) afgelopen weekeinde succesvol met drie paarden. Met Alpenfee won ze het ZZ klassiek na twee foutloze ritten. Die prestatie herhaalde ze met Adelfee in het Z-klassiek. In het Z/ZZ progressief pakte ze de zege met Boebkafee. Daarnaast behaalde ze nog een tweede en derde prijs met Charley Chaplin (L-klassiek) en Cilége (L-progressief).  

Op de dressuurwedstrijden in Franeker behaalden Annemarth Wikdeboer (op Ulaan) en Roos Damstra (Zendor) een tweede plaats. Iris Sijtsma (Wunschtraum), Minke Woerts (Rubiniro) en Sjoertje de Vries (Buloma) wonnen in hun categorie een derde prijs.


6 november 2012

FTTC klopt GTTC

FRANEKER – FTTC-1 won zaterdag 3 november in Groningen de uitwedstrijd tegen GTTC-3. De Franeker tafeltennissers trokken met 4-6 aan het langste eind. Martijn van der Heide en invaller André Hoekstra sleepten beiden twee enkelzeges uit het vuur. Sieds Tjepkema won één enkelspel en samen met Van der Heide het dubbelspel.

Herbstmeister FTTC-2 lijkt in de tweede helft van de najaarscompetitie de weg kwijt te zijn. De nummer twee in de noordelijke tweede divisie verloor vrijdagavond opnieuw van een hekkensluiter: 4-6 tegen DOTO 1 uit Siddeburen. Toch is de achterstand op koploper OLDAMBT-1 slechts twee punten.

Douwe van der Wal en Richard Heeres zorgden voor de Franeker winstpunten. Samen wonnen ze het dubbelspel. Van der Wal zegevierde eenmaal in het enkelspel, Heeres nam tweemaal de felicitaties in ontvangst. Douwe Reitsma kon opnieuw geen partij winnen.

In de regionale derde klasse speelde FTTC-4 met 5-5 gelijk tegen Drachten-3. Jan Koster won drie enkelspelen en samen met Bertil Witvoet het dubbelspel.


30 oktober 2012

Sanna van der Heide wint dressuurproef Hyppolytushoef

FRANEKER -  Sanna van der Heide, amazone van de Sjaerdema Liauckemaruiters uit Franeker, heeft het afgelopen weekeinde in Hyppolytushoef een dressuurproef gewonnen. Op haar paard Taede fan Tritsum scoorde ze op de tweede M2 proef 184 punten. Hetzelfde aantal punten was in de eerste proef goed voor een tweede plaats.

Tijdens het CH van Warga won Marriet Hoekstra op Casper het L klassiek na twee foutloze ritten. Op Adelfee werd ze tweede in het Z klassiek. Sjoukje van der Werff behaalde op Alaska Z een tweede plaats in een B-klassiek parkoers.


29 oktober 2012

Durk Terpstra winnaar FBK vijfde klas

FRANEKER – Het Franeker biljartkampioenschap in de vijfde klas is het afgelopen weekeinde gewonnen door Durk Terpstra. Na drie ronden op zaterdag was hij in Tapperij 't Noord met Dirk Jan Hilwerda en Rudolf van der Pol nog ongeslagen. Zondag haakte Rudolf van der Pol als eerste af. Hij won geen enkele partij meer en eindigde als derde. Durk Terpstra en Dirk Jan Hilwerda verloren ook een partij. De finale tussen beide spelers moest daarna de beslissing brengen. Die was spannende en zenuwslopend. Het bleef stuivertje wisselen en beiden hadden kansen om de partij te beslissen. Uiteindelijk trok Durk Terpstra aan het langste eind. Durk scoorde 10 matchpunten en het hoogste algemeen gemiddelde van 1,21 caramboles per beurt. De hoogste serie kwam met 10 caramboles op naam van Dirk Jan Hilverda.


De deelnemers van het FBK 5e klasse (v.l.n.r.): Rudolf van der Pol,
winnaar Durk Terpstra, Xander Nicolay, Dirk Molenaar, Dirk Jan
Hilwerda en Kees Konst.


Jupiter
dames verliezen wedstrijd in tweede helft

FRANEKER - Het damesteam van HV Jupiter ’76 heeft zondag 29 oktober de thuiswedstrijd tegen Cometas uit Leeuwarden met 13-23 verloren.  De eerste helft ging gelijk op en eindigde met een terechte 9-9 tussenstand. In de tweede helft konden de Franeker handbalsters het spel van de eerste helft niet vasthouden. Jupiter nam niet meer de rust om de bal wat langer op tempo rond te spelen. Het schoot veel te gehaast en daardoor onzuiver. Cometas profiteerde en nam snel een niet meer in te halen voorsprong.

Overige uitslagen
Dames A-jeugd        : Jupiter’76    - HVA           : 13 - 4
Dames B-jeugd        : Jupiter’76    - Hazewind 2 :   1 - 8
Heren B-jeugd         : Jupiter’76    - Merna        : 16 -22
Gemengde C-jeugd: Jupiter’76       - Merna        : 12 - 5       

 

Franeker Bridgetour prima geslaagd

FRANEKER  - Jurjen Noor en Betty Postma uit Den Helder hebben zaterdag 27 oktober de Franeker Bridgetour gewonnen. Zij scoorden het hoge gemiddelde van 66,56%. Op de tweede plaats eindigden de heren Aad Klaver (Donkerbroek) en Ronald Radema (Veenhuizen). Zij scoorden 63,45%. Binne Jansma (Leeuwarden) en Cor van der Meer (Makkum) legden met 63,07% beslag op de derde plaats.

In de B-lijn ging de zege naar Liesje van der Leest–Hennie Tjaarda (St. Nicolaasga) met 61,59%; Joke Marquering–Sjaak Koornstra (Bergum) werden tweede met 61,54%. De derde plaats was voor het Harlinger paar Ida van Arum en Daniël Postuma (60,25%).
In de C-lijn eindigden Koen en Ida Meijer uit Sint Annaparochie als tweede met 53,86%. 

Aan deze kroegentocht voor bridgers langs negen horecagelegenheden in de Franeker binnenstad namen 84 paren deel.

 


Commissielid Bart Bootsma-Veldman reikt de hoofdprijs uit aan Betty Postma (midden) en Jurjen Noor.

 

 

 

 

 

 

 

 22 oktober 2012

FTTC-1 schilt Appelschasters

FRANEKER - De tafeltennissers van FTTC-1 zijn de tweede helft van de najaarscompetitie begonnen met een revanche op Appelscha. In eigen huis werd een 7-3 overwinning geboekt. Martijn van der Heide won drie enkelspelen en het dubbelspel. Reimer Bosma won eenmaal. Dankzij invaller André Hoekstra, die twee enkelspelen won, werden de Appelschasters met een nederlaag het bos in gestuurd. De degradatiezorgen zijn daarmee voorlopig van de baan.

FTTC-2 piekte vorige week tegen het sterke OLDAMBT 1. De nummer ‘1’ in de noordelijke tweede divisie kon slechts zeven dagen genieten van de koppositie. ODI-1 uit Oudega trakteerde de thuis spelende Franeker reserves op de eerste nederlaag van het seizoen: 4-6.


17 oktober 2012

Herman Smit wint Z-parkoers na foutloze rit

FRANEKER – Tijdens het CH van de Sjaerdema Liauckemaruiters heeft Herman Smit een Z parkoers gewonnen. Hij reed zijn Amphion D foutloos rond. Op Bineke reed Smit ook twee foutloze Z-ritten, maar zijn tijd was net niet goed genoeg om te winnen. Hij moest genoegen nemen met een tweede plaats. Op Butleafee won Hij een M-klassiek parkoers.

In het M-klassiek won Nicky Kruy op Avondfee met twee foutloze ritten. Esmée Riemersma won een L-parkoers op Aloubette. Herman Smit pakte op Corry V een tweede plaats. Een derde plaats in deze categorie was er voor Auke Osinga op Sil.
In het B-klassiek werd Esmée Riemersma tweede Cuba Libre.
Nicky Kruyt was succesvol in het BB-klassiek. Op Arcadia’s Amzings Willow behaalde hij een eerste en tweede prijs. Chicky Dik bezorgde hem een tweede en derde prijs.

Pony's
Bij de pony’s behaalden Romée de Bruin op Twinkel (B/DE klassiek), Robin van Stee op  Parinja (B/DE klassiek) en Agnes Jonker op Flower Girl (B/ABC klassiek) een zege.
Tweede plaatsen waren er voor Anna Siemensma op Irma (B/ABC klassiek), Fardau Seerden op Favourite’s Ashley (B/ABC klassiek). Romke Sijtsma werd op Wesley twee maal derde in het BB/ABC klassiek.

Dressuur
Tijdens dressuurwedstrijden in Vrouwenparochie won Annemarth Wildeboer op Ulaan twee M2 proeven. Jeannette Goodijk behaalde op All-Right een eerste en derde plaats op M1 proeven. 
Sanna van der Heidewerd werd in Annapalowna derde in een Z1 proef. Op Minke fan de Blokken scoorde ze 204 punten. Daarmee behaalde ze het sportpredicaat.


15 oktober 2012

Lucas Kassinroijat noordelijk bokskampioen

GRONINGEN - Bokser Lucas Kassinroijat uit Harlingen is in Groningen noordelijk kampioen geworden. Bij de nieuwelingen tot 81 kilogram versloeg hij in de finale Gilso Ferreira uit Amsterdam. Fereira ging twee maal neer. Kassinroijat promoveert nu naar de C-klasse.


13 oktober 2012

IJzersterk FTTC-2 pakt koppositie  

FRANEKER – Het tweede team van FTTC heeft afgelopen week een goede slag geslagen. Woensdag speelden ze in Siddeburen nog enigszins teleurstellend met 5-5 gelijk tegen DOTO-1. Vrijdag wonnen de Franeker tafeltennissers met 9-1 van koploper OLdambt-1. Die positie heeft FTTC-2 nu van Oldambt overgenomen.

In de noordelijke eerste divisie kon FTTC-1 het niet bolwerken tegen het getalenteerde GTTC-1. De routiniers van FTTC incasseerden een 3-7 nederlaag. Op de helft van de competitie bevindt FTTC-1 zich vlak boven de dreigende degradatiezone.

De tafeltennissers van FTTC-3 deden donderdagavond goede zaken. Ze wonnen thuis met 7-3 van Anja-2. Dankzij deze zege nestelen ze zich stevig in de middenmoot van de regionale tweede klasse.
FTTC-4 (regionale derde klasse) ging de bietenbrug op tegen Dokkum-3. De Franekers incasseerden een 3-7 nederlaag.


7 oktober 2012

Open les ritmische gymnastiek Be Quick

FRANEKER – De Franeker gymnastiekvereniging Be Quick organiseert op woensdag 10  en 17 oktober in sporthal “De Trije” (zaal B) een open les Ritmische Gymnastiek. Vanaf 16.30 uur worden tot 17.30 uur met vloeiende bewegingen op muziek verschillende oefeningen gedaan. Dit kan met en zonder materiaal. Te gebruiken materialen zijn knotsen, lint, touw, hoepel of bal. Tevens is er dan een demonstratie door een lid van de selectie.
Be Quick heeft in Mireille Boomsma een tweede trainster gevonden om een nieuwe groep recreatieve ritmische gymnastiek te begeleiden. Er is daardoor ruimte voor nieuwe enthousiaste leden. Voor meer informatie zie website www.bequickfraneker.nl.

 
Remise voor FTTC

FRANEKER – Het eerste team van de Franeker tafeltennisvereniging FTTC heeft vrijdag 5 oktober in de noordelijke eerste divisie met 5-5 gelijk gespeeld tegen hekkensluiter Argus-4. Arnold Terpstra tekende voor drie enkelspeloverwinningen. Martijn van der Heide was goed voor tweemaal winst. Sieds Tjepkema werd drie keer geklopt.

FTTC 2 (tweede divisie noord) verraste in Dedemsvaart door mede titelkandidaat Dedemsvaart-1 met 3-7 te verslaan. Richard Heeres bleek in het enkelspel opnieuw niet te kloppen. Samen met Douwe van der Wal zette hij ook het dubbelspel om in winst. Douwe was ook tweemaal succesvol in het enkelspel. Rienk Groothoff gaf zijn debuut voor FTTC-2 glans met één zege.

FTTC 3 (regionale 2e klasse) speelde met 5-5 gelijk tegen Ready-3 uit Leeuwarden. Rudie van der Kooij won drie enkelspelen en samen met Jan Hartkamp het dubbelspel. Hartkamp voegde daar één enkelspelzege aan toe. Sije de Graaf boekte nét niet zijn eerste overwinning.

Bij FTTC 4 (regionale 3e klasse) speelde 5-5.tegen het Leeuwarder Schieringen-1. Bertil Witvoet won twee enkelspelen en samen met Arjan Zijlstra het dubbelspel. Zijlstra en Jan Koster kwamen beiden in het enkelspel eenmaal tot winst.


Jupiterdames
starten met nederlaag

FRANEKER – Op zondag 7 oktober startten de dames van HV Jupiter’76 de nieuwe competitie met een
thuisnederlaag tegen Blue Stars uit Winschoten. Na het eindsignaal stond er 6 -15 op het scorebord.  Bij rust was de stand al 2-7 in het voordeel van Blue Stars. De Franeker handbalsters kwamen vooral conditie en schotkracht te kort.

Overige uitslagen
Dames  A-jeugd       Jupiter’76      - De Griffoen  : 17- 6
Dames B-jeugd        Jupiter’76      - Exito          :   1-15
Heren B-jeugd         E en O          - Jupiter’76    : 30-14
Gemengde C-jeugd   Jupiter’76      - Blue Stars   : 11-12


5 oktober 2012

Omloop Trynwâlden

OENTSJERK – Op zaterdag 6 oktober vindt vanuit Oentsjerk de jaarlijkse veldtoertocht voor mountainbikers "De Omloop troch Trynwâlden" plaats. Het parcours kent lengtes van 20, 30, 40, 50 en 60 kilometer. Er wordt op paden gefietst, waar dat normaal niet is toegestaan. De start is tussen 9.00-10.00 uur bij Kaffee It Wapen fan Fryslân aan de Rengersweg 51.
De organisatie van het evenement is in handen van de Stichting Wielerpromotie Trynwâlden en de FTTC Leeuwarderadeel te Stiens. Voor meer informatie: 058- 256 2159 of 06- 215 45 856.


2 oktober 2012

Veel foutloze ritten voor Marriet Hoekstra  

SINT JOHANNESGA – De Franeker amazone Marriet Hoekstra won zaterdag 29 september in Sint Johannesga het M-springen. Met Boebkafee sprong ze twee foutloze parkoersen. In het Z-klassiek sprong ze met Alpenfee en Adelfee ook twee foutloze parkoersen. Daarmee eindigde ze op de derde en vijfde plaats.


30 september 2012

FTTC pakt eerste overwinning

FRANEKER – Het eerste team van de Franeker tafeltennisclub FTTC heeft zaterdag 29 september de eerste zege van het seizoen binnengehaald. In Klazienaveen won het met 3-7 van De Treffers '70-2. Kopman Arnold Terpstra pakte de volle winst in drie enkelspelen en het dubbelspel. Reimer Bosma was goed voor twee punten, Sieds 'Tjep' Tjepkema moest het ditmaal doen met één enkelspelzege. FTTC is nu weer een subtopper in de noordelijke eerste divisie.

FTTC - 2 speelde een uitwedstrijd tegen De Treffers '70- 3. De Franekers namen een 0-3  voorsprong maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met 5-5. Met driemaal winst bleef Richard Heeres ongeslagen. Douwe van der Wal en Douwe Reitsma tekenden beiden voor één overwinning. FTTC-2 draait volop mee in de top van de noordelijke tweede divisie.

In de regionale tweede klasse verloor FTTC-3 met 8-2 van koploper Drachten-2. Jan Hartkamp en Jan Bosgra pakten beiden één punt.
FTTC-4 (regionale derde klasse) leed in Wolvega de eerste nederlaag van dit najaarsseizoen. Griffioen 2 was met maar 8-2 te sterk voor de Franekers. Na een 3-0 achterstand kwam FTTC 4 dankzij winst in het dubbelspel (Koster/Witvoet) en een enkelspelzege van Johannes Tigchelaar terug tot 3-2. Maar daarmee was de koek op.


25 september 2012

Huizenga tweede in Ronde van China

FRANEKER – Jenning Huizenga (Franeker/Wolfsheze) is tweede geworden in het eindklassement van de Ronde van China. Die positie heeft hij vooral te danken aan zijn tijdritkwaliteiten. In de proloog werd Huizenga vierde. De ploegentijdrit legde hij met zijn Rabobank Continentalteam als tweede af. Op de voorlaatste dag werd Huizenga tweede in de individuele tijdrit. Hij kwam 19 seconden te kort op winnaar Stefan Schumacher. De vijf ritten in lijn eindigden allemaal in een massasprint.


Officiële opening MTB parcours Kalverdijkje

LEEUWARDEN - Noordwest Friesland is een mountainbike parkoers rijker. Op zaterdag 20 oktober wordt in Leeuwarden het MTB parcours aan het Kalverdijkje Zuid officieel geopend met het startschot van wethouder van sport Andries Ekhart. Het parkoers heeft een lengte van bijna 3 kilometer en een hoogteverschil van 10 meter. De Leeuwarder wielervereniging LWV De Friesche Leeuw heeft het met zelfwerkzaamheid van de leden zelf gerealiseerd.

De officiële opening wordt opgeluisterd met twee wedstrijden. Om 11.00 uur starten de niet-licentiehouders, om 12.30 uur rijden licentiehouders hun wedstrijd. Beide wedstrijden duren een uur en een ronde. Deelnemers moeten minimaal 16 jaar oud zijn en een valhelm is verplicht. Inschrijven kan tot uiterlijk 17 oktober via de website van De Friesche Leeuw. Per wedstrijd worden maximaal 50 deelnemers toegelaten. De rugnummers worden uitgereikt bij het honk van De Friesche Leeuw op het terrein van de Mixed Hockey Club op ‘Kalverdijkje Zuid’.


23 september 2012

AV Spartacus  succesvol op sluitingswedstrijd

LEEUWARDEN –  AV Spartacus (Franeker) heeft zaterdag 22 september tijdens de sluitingswedstrijden van het baanseizoen zeven prijzen gewonnen.
In Leeuwarden won Justin Boes goud op de meerkamp bij de pupillen B. In dezelfde categorie werd Robin Zwager tweede op de 1000 meter.
Gijs Oswald won op de meerkamp een tweede plaats bij de pupillen A2.

Bonne Cato Meyeraan (junioren D1) wierp met de kogel een nieuw clubrecord van ruim 23 meter. Daarmee werd ze tweede. Elyne Kingma (junioren D1) won de derde plaats bij het discuswerpen. D-junior Mara Leistra werd bij de oudere C-junioren derde op het hoogspringen.


Licht herstel FTTC

FRANEKER - FTTC-1 heeft zich in de tweede competitiewedstrijd licht hersteld. Tegen GTTC-3 werd na een 3-0 achterstand nog een 5-5 uit het vuur gesleept. Vorige week verloren de Franekers met 7-3 van TTV Appelscha.
Arnold Terpstra en Martijn van der Heide wonnen beiden twee enkelspelen en samen het dubbelspel. Reimer Bosma bleef met lege handen achter.

FTTC-3 (regionale 2e klasse) begon het nieuwe seizoen sterk. Het won in Ysbrechtum met 2-8 YOS 2. Rudie van der Kooij won al zijn enkelpartijen en samen met Jan Hartkamp het dubbelspel. Hartkamp en Jan Bosgra wonnen beiden twee enkelspelen. Invaller Sije de Graaf, licht geblesseerd, kwam niet tot winst.

In de regionale 3e klasse boekte FTTC-4 een bemoedigende 4-6 zege op Drachten-3. Arjan Zijlstra tekende voor drie overwinningen in het enkelspel. Bertil Witvoet (2) en Jan Koster (1) zorgden voor de overige winstpunten.


21 september 2012

Menno Mud wint Grachtenloop Frareker

FRANEKER -  De Grachtenloop van Franeker is donderdag 20 september gewonnen door Menno Mud. Deze atleet uit Tytsjerk nam na de start direct de koppositie en won uiteindelijk nipt met 2 seconden voorsprong. Hij legde de 9900 meter af in 38 minuten en 2 seconden. Douwe Yska uit Nijland bleef op plek twee steken. Giorgia Delea uit Franeker werd zesde in 40.10. Zijn stadgenoten Klaas Miedema en Niek Zijlstra (pas 17 jaar) eindigden als zevende (41.20) en achtste (41.40).

Bart Boogaard finishte als derde veertigplusser nog net bij de eerste tien in (42.21). Herman Geritz (Midlum) werd derde vijftigplusser in een tijd van 43.31.
Bij de zestigplussers was Ype Bosma de(Franeker)  snelste met een tijd van 42.40. Cor van Sluis (Franeker) finishte in deze categorie als tweede in 47.08.

Tineke Acda snelste vrouw
Tineke Acda (Franeker) legde het parkoers als snelste vrouw af in 49.22. Ruim 3,5 minuten na haar finishte Detty feenmstra (FRanker als tweeede in 52.58. Anouk de Vries (Franeker0 Werd derd ein 53.009. Ennet de Vries (VFRaneekr) kwam na 53.10 als snelste 35-plus vrouw over de finish.

Zomermaand derde
Op de loop over 6600 meter werd Hanno Zomermaand uit Franeker derde in 29.33. Daar mee was hij de snelste 40-plusser. Stadgenoten Leon Pluim en Stefan Rorije werden vierde en vijfde .
Hestor Vietor (Dronrijp)kwam als snelste veertigplusser op de achtste plaats binnen in 35.48. Van de vijftigplussers werd Frans van der Molen (Herbayum) tiende in 35.56.
Gooitske Bijma (Dronrijp) en Tineke Dijkstra (Beetgum)waren de snelste vertigplus en vijftigplus vrouwen.

3400 meter voor Watsing
De loop over 3400 meter leverde een overwinning op voor Harm Watsing uit Franeker. Margret HOmminga (Franeker) werd als tweede de snelste vrouw in 18.24. Derde, en daarmee tweede vrouw, was Sjoerdsje Houtsma uit Oosterbierum.

18 september 2012

Marriet Hoekstra op breed front actief

FRANEKER – De Franeker amazone Marriet Hoekstra was het afgelopen weekeinde op een breed front actief. In Blankenham (15 september) en Koudum (16 september) bereed ze met veel succes diverse paarden.  

Tijdens kringwedstrijden in Koudum pakte Marriet met Wakamorka een eerste en tweede plaats in het Z/ZZ klassiek. In deze categorie werd ze in het eerste parkoers op het podium vergezeld door haar moeder Tineke. Zonder de barrage te rijden werd Tineke derde op Adelgraaf.
In het L klassiek had ze twee ijzers in het vuur. Met Casper won ze en met Cilége werd ze tweede. In het BB klassiek pakte ze met Cheeky M een eerste en derde plaats.

In Blankenham won Marriet met Alpenfee beide Z/ZZ parkoersen. Op het eerste Z/ZZ parkoers werd zus Martine Gramsbergen Hoekstra tweede op Zamolia GH. In de categorie M klassiek behaalde Marriet op Wakamorka een eerste en derde plaats. Op Boebkafee werd Marriet in deze categorie ook nog derde.  

Sjoukje van der Werf won in Koudum op Afroloma twee parkoersen in het M-klassiek, de eerste na twee foutloze ritten. Yasmin van der Veen won op Clyde het BB laag.
Ylse Marleen Dijkstra won op Korien het eerste parkoers BB/BC klassiek. In het BB/DE klassiek werd Janina de Boer tweede op Danoontjes Aba Dabi.

In Veendam won Esmée Riemersma zaterdag op Aloubet na twee foutloze ritten het L klassiek.

Dressuur
Debbie Aertssen won in Blankenham de eerste Z2 proef. Op Zaranella scoorde ze 209 Wietske Hettingha werd op Bylana twee maal derde in M2 proeven met 180 en 187 punten.
In Koudum won Muriël Stienstra op Kantje’s Bundy tweemaal een Z2/DE proef. Romee de Bruin won twee B/CDE prreoven. OP Twinkel scoorde ze 199 en 196 punten.

Angeline Gunnink werd op Gwenda derde in een L1/CDE proef. Romke Sijtsma behaalde op Wesley een derde plaats in de B/CDE proef.


10 september 2012

Zwoel nachtkaatsen Achlum

ACHLUM - Vrijdag 7 september bestond de laatste wedstrijd van het seizoen in Achlum uit het nachtkaatsen. Onder zwoele omstandigheden zorgden de deelnemers, jong en oud, voor spannende partijen. Diverse partijen werden beslist bij 'alles aan de hang', 5-5 en 6-6.
Bij de tien jeugdparturen ging de zege naar Roos Talsma, Migchiel Anema en Rebecca Zwart. Bij de acht seniorenteams trokken Jacobus de Boer, Jaring Bilkert en Marianne Bosma aan het langste eind.

Uitslag jeugd
1. Roos Talsma, Migchiel Anema, Rebecca Zwart
2. Francien Overal, Jort de Jong, Rikst Jonker
3. Joris van der Tol, Joostina Fennema
verliezersronde:
1. Alien Hoekstra, Thomas Fedde Fennema, Meike Oevering
2. Lize Kramer, Elise Visser

Uitslag senioren
1. Jacobus de Boer, Jaring Bilkert, Marianne Bosma
2. Andries Nieuwenhuis, Fokje Hoekstra, Nanne Tichelaar
verliezersronde:
1. Ronald Scheffer, Willem Miedema, Hugo Rozeboom
2. Jelte Hylkema, Roy Bosma, Thomas Scheffer

 

Elyne Kingma Noord Nederlands kampioene kogelstoten

EMMEN - Elyne Kingma is zaterdag 8 september Noord Nederlands kampioen geworden in het kogelstoten. In Emmen stootte de D-junior van AV Spartacus de kogel naar 10,15 meter. Daarmee verbeterde ze haar persoonlijk record met 44 centimeter. Daarnaast behaalde ze nog twee zilveren medailles: op het speerwerpen met een worp van 22,55 meter en op discus met een worp van 21,37 meter.
Haar clubgenote Mara Leistra won zilver bij het hoogspringen met een sprong van 1,40 meter.

9 september 2012

Ritske Flootman tweede op Glazenstadloop

BERLIKUM – Ritske Flootman (Menaldum) is zaterdag 8 september als tweede geëindigd op de 8 kilometer van de Glazenstadloop. Met zijn tijd van 30 minuten en 56 seconden bleef hij 1 minuut en 14 seconden achter op winnaar Roelof de Roos uit Leeuwarden. Bij de dames was er op deze afstand een derde plaats voor Jantien Hoekstra uit Berlikum (37.22). Haar dorpsgenote Grietje van der Schaaf werd vierde (39.13) 

Bij de jeugdloop over vier kilometer werd Cosmo Bulthuis uit Dronrijp tweede in 18.34. Op deze afstand voor vrouwen werd Sara van Zalinge (Dronrijp, 19.27) tweede.  Als derde en vierde eindigden Lisanne Vink (Beetgum 22.56) en Roelien Hoeksma (Menaldum, 22.56).


7 september 2012

Albert van der Ziel wint 10 km  EE-loop

BRITSUM – Albert Van der Ziel (Berlikum) heeft woensdag 5 september in Britsum de tien kilometer van de EE-loop gewonnen. Na 37 minuten en 16 seconden finishte hij met 2,5 minuut voorsprong op naaste concurrent Herman Regnerus (Marrum).

De loop over vijf kilometer werd een zege voor Aline de Jong uit Sint Annaparochie. Ze had aan de finish bijna vier minuten voorsprong op de als tweede eindigende Anouk de Vries uit Franeker.
Jasper Keizer uit Sint Annaparochie finishte na 1.00.02 als derde op de loop over 15 kilometer. Auke Postma (Damwoude) won dit hoofdnummer in 58.43.

Robin Jilesen negende in Veenkoloniën

VEENDAM - Junior wielrenner Robin Jilesen (Dronrijp) heeft zijn goede wielerseizoen prima afgesloten. Afgelopen zaterdag werd hij negende in de Kleine Omloop van de Veenkoloniën rond Veendam. In deze laatste klassieker van het seizoen sprong Robin weg uit het peloton. In een sterke kopgroep van twintig renners sprintte hij naar zijn beste jaarprestatie in een klassieker.

Afgelopen dinsdag stond Robin in Zurich aan het vertrek van de door de WV Snits georganiseerde tijdrit. Daar werd hij tweede in zijn categorie. Hij finishte na 22 minuten en 39,06 seconden met een gemiddelde snelheid van 43,93 kilometer per uur.
Het wielerseizoen 2012 is nu zo goed als ten einde. Op zaterdag 29 september start Robin met zijn team nog in het NK Ploegentijdrit rondom het Lauwersmeer. Daarnaast is hij uitgenodigd om in november deel te nemen aan de Amstel Goldrace op Curacao.Robin tijdens zijn tijdrit rond Zurich.

Overige uitslagen tijdrit Zurich
H 20-39 jaar: 13 Nico Beuker, Harlingen                         H 50-59 jaar:  8.Lieuwe Wesselius, Harlingen
                   16 Wicher Visser, Harlingen                      H Elite:         19 Rein Schiphof, Sintt Annaparochie
H 40-49 jaar:   6 Martin Swart, Franeker                                          21 Dennie van der Kooi, Franeker
                   12 Albert van der Veen
 

Sjoukje van der Werf zegeviert in Vrouwenparochie

FRANEKER - Marriët Hoekstra (Franeker) is tijdens het concours hyppique van Sonnega tweede geworden in de categorie Z/ZZ klassiek. De amazone van de Sjaerdema-Liauckemaruiters reed op Alpenfee een foutloos parkoers. Helaas was haar tijd net iets te langzaam om de eerste plaats te pakken. Met Boebkafee was ze eveneens foutloos in de categorie B klassiek. Daarin werd ze derde.

In Vrouwenparochie behaalde Sjoukje van der Werf met Alaska een eerste en derde plaats in het BB klassiek. Het M klassiek won ze op Afroloma. Marriët Hoekstra werd op Diva tweede in het BB klassiek.


2 september 2012

Elyne Kingma achtste op nationale D spelen

AMSTERDAM – Drie jeugdleden van AV Spartacus Franeker hebben zaterdag 1 september deelgenomen aan de D-spelen voor 12- en 13-jarige atleten:  Kors Doedens, Elyne Kingma en Mara Leistra. Tijdens deze jaarlijkse wedstrijd in het Olympisch stadion van Amsterdam werd Elyne Kingma achtste bij het kogelstoten. Ze wierp de kogel naar 9,60 meter.
Mara Leistra eindigde bij het hoogspringen in de middenmoot. Ze overwon een hoogte van 1,35 meter. Kors Doedens liep de 1000 meter. Met zijn tijd van 3minuten en 37 seconden eindigde hij ook in de middenmoot.


27 augustus 2012

Esmée Riemersma pakt zilver in Haulerwijk  

HAULERWIJK – Amazone Esmée Riemersma uit Franeker is het afgelopen weekeinde tweede geworden op het CH van Haulerwijk. Op Alouette reed ze een foutloos parkoers. In de barrage was ze opnieuw foutloos, maar haar tijd was te langzaam voor de zege. Het zilver werd haar deel.


Gratis introductietraining FTTC

FRANEKER - Toptrainer Anne Vlieg verzorgt woensdag 5 september zijn eerste jeugdtraining bij de Franeker tafeltennisclub (FTTC). De training in tafeltenniscentrum de Driesprong aan de Salverderweg in Franeker duurt van 16.15 tot 17.30 uur.
Jeugd van 8 – 18 jaar kan de eerste les gratis kennismaken met de snelste balsport ter wereld. Aanmelden kan via de website FTTC.nl, maar vol = vol.


21 augustus 2012

Froukje Meijer C-kampioen IFKS

FRANEKER – Froukje Meijer (Franeker) is kampioen skûtsjesilen geworden in de C-klasse van de IFKS. Met het skûtsje ‘Jonge Jasper’ was Meijer oppermachtig. Van de zeven wedstrijden won ze met haar bemanning er liefst vijf: Hindeloopen, Stavoren, Heeg, Echtenerbrug en de finale in Lemmer. Tweemaal eindigde ze als tweede.  Froukje heeft dit jaar het helmhout van de Jonge Jasper overgenomen van haar vader Sieb Meijer. Vorig seizoen was die nog winnaar in de A-klasse. Omdat Froukje voor het eerst meedoet, moest ze in de C-klasse starten.

Sikke Tichelaar voer met de 'Stad Harlingen' in de klasse A-klein naar de achttiende plaats (92 punten) in het klassement. De beste prestatie was een elfde plaats in Echtenerbrug.


15 augustus 2012

Sjaerdema-Liauckemaruiters op dreef in Harich

HARICH -  De Sjaerdema-Liauckemaruiters uit Franeker waren afgelopen weekend tijdens de Friese regiokampioenschappen dressuur en springen goed op dreef. Zes combinaties hebben zich geplaatst voor het Nederlandse kampioenschap.

Dressuur
In de L2 dressuur werd Tim Kruyt met Ubbo reservekampioen bij de paarden. Bij de pony’s werd Muriël Stienstra op Kantje’s Bundy met overmacht kampioen in de Z1. Nog drie kampioenen op rij: De L2/C dressuur werd gewonnen door kampioene Nina Woerts op Michelle. De L2/AB dressuur werd op naam geschreven van Anna Siemensma op Irma en ook Danny Hauwert op Bruno M werd kampioen in de L1/C dressuur
.


De prijswinnaars op een rij.

Springen
Bij de Z paarden won Marriët Hoekstra op de merrie Adelfee (v. Haarlem) de bronzen medaille. Ook Esmée Riemersma won een bronzen medaille. Dat deed ze in de klasse L op Aloubette.  Bij de B/C pony’s won Agnes Jonker de derde prijs met Flower Girl.  

Met deze resultaten mogen de paardenruiters Marriët Hoekstra, Esmée Riemersma, Tim Kruyt en ponyruiters Muriël Stienstra, Nina Woerts en Anna Siemensma volgende maand naar de Nederlandse Titelstrijd in Ermelo.


9 augustus 2012

Franeker wint Freule

WOMMELS - Kaatsvereniging Jan Bogtstra won woensdag 8 augustus in Wommels de 110e Freulepartij. Christian de Haan, Allard Hoekstra en Kars Zeinstra versloegen in de finale het verrassende Makkum (Jesse Rinia, Jelle Attema en Remco Miedema) met 5-3 en 6-4. Dronryp (Sybren Blanksma, Sander Kingma, Wierd Baarda) werd derde.

De Franekers maakten hun favorietenrol volledig waar. Op de negen voorafgaande afdelingswedstrijden waren zij ongeslagen.
In de eerste omloop werd Cornwerd met 5-0 en 6-0 aan de kant gezet. Daarna volgden overwinningen op Jelsum/Koarnjum, (5-0, 6-2), Hurdegaryp (5-2, 6-2), en Berlsum (5-3, 6-0). In de halve finale slaagde Dronryp er ook niet in het Franeker trio te verslaan.

De winnaars (vlnr):coach Klaas Kramer, Christian de Haan, Allard Hoekstra en Kars Zeinstra.

Makkum bereikte de finale via zeges op Ysbrechtum (5-1, 6-2), Stiens (5-2, 66), Itens (5-0, 6-4) en Alde Leie (5-4, 6-2). In de halve finale had Makkum een staand nummer. Ze hadden daardoor meer rust voor de finale. In de finale nam Makkum een 1-0 voorsprong maar daarna kwam het er eigenlijk niet meer aan te pas. Franeker liep uit naar 4-1. Op 4-1 en 6-0 leek de 5-1 aan de telegraaf te komen. Makkum veerde nog eenmaal op en kwam terug tot 4-2. Op 5-3 en 6-4 sloeg Christian de Haan fraai boven. De verdiende winst voor Franeker was binnen.


Minnertsga wint Ald Meiers

HITZUM - Minnertsga heeft zaterdag 4 augustus in Hitzum verrassend de Ald Meiers partij gewonnen. Jildau van Dijk, Lusanne Klaver en Nieke Wateler versloegen in de finale Sexbierum/Pietersbierum (Janneke Ennema, Hendrieke van der Schoot en Pytik Visser) met 5-3 en 6-0. 

Minnertsga was vooraf een kanshebber, maar verrassend genoeg lieten de grote favorieten Sint Annaparochie en Dronryp het afweten. Na 2002 ging de 'Sulveren Ponge' voor de tweede maal naar Minnertsga.


Hoekstra negende op Racingday

ASSEN - Wegracer Roel Hoekstra (Deinum) is zaterdag in Assen negende geworden in de Supersportklasse van de Racing Day. Hoekstra had een goede start. Hij nam bezit van de vijfde plaats. Een aantal remfoutjes wierpen hem terug naar de achtste positie. In de laatste bocht voor de finish zakte hij door een schakelfout nog naar de negende plaats. In het algemeen klassement staat Hoekstra nu elfde.
In de Superbikerace eindigde Bertus Folkertsma (Assen, voorheen Tzummarum) als tiende.


5 augustus 2012

Judith van der Meer wint tien van Zomerloop

TERSCHELLING - Judith van der Meer  (Dronrijp) heeft de tien kilometer van de tiende Zomerloop op Terschelling gewonnen. Met haar tijd van 43.59 bleef ze Anqelque Kuipers uit Alkmaar 1.45 minuten voor. Bij de mannen ging de zege in 37.47 naar Rob de Bos (Midsland). Mede organisator Wim Baker (West Terschelling) werd tweede in 40.52.


Huizenga zevende op Spelen

LONDEN – Jenning Huzenga (Franeker/Wolfsheze) is in Londen als zevende geëindigd op de Olympische ploegachtervolging op de baan. Met zijn ploeggenoten Wim Stroetinga, Levi Heimans en Tim Veldt verloor hij de eerste ronde van Rusland. In de strijd om plaats zeven won dit Nederlandse team daarna van Columbia. De Nederlandse ploeg slaagde er in beide ritten niet in het in de kwalificaties gereden Nederlands record (4.03.818) verder te verbeteren. Daarmee is het doel om onder de vier minuten te rijden niet gehaald. Ondanks het iets tegenvallende resultaat heeft Jenning wel genoten. “Het rijden voor zoveel enthousiaste mensen, dat was kikken.”


2 augustus 2012

Huizenga cs rijden nieuw record

LONDEN - Jenning Huizenga (Franeker, Wolfsheze) heeft zich donderdag 2 augustus bij de Olympische Spelen in Londen geplaatst voor de eerste ronde van de ploegachtervolging. Met Wim Stroetinga, Tim Veldt en Levi Heimans reed hij met de Nederlandse ploeg een nieuw Nederlands record van 4.03.818. Daarmee werden ze achtste in de kwalificatieronde. Huizenga moet het met zijn ploeggenoten nu opnemen tegen Rusland. Brons is  het maximaal haalbare, al zal dat een zware kluif worden. In de voorbeschouwing gaf Jenning al aan dat ze bij een hele goede dag vijfde, hooguit vierde zouden kunnen worden.


31 juli 2012

Geslaagd pearkekeatsen in Achlum

ACHLUM – Het pearkekeatsen met de zachte bal in Achlum is afgelopen weekeinde zeer geslaagd. Van de tien jeugdkoppels wonnen Alien Hoekstra en Rikst Jonker. In e finale versloegen ze met 5-3 het duo Roos Talsma en Mirthe Yntema. In de verlkiesersronde bleven Anne Tolsma en Hidde Jonker de baas over Arjan Oevering en Ilse Yntema.

Bij de senioren stonden dertien  parturen op de lijst. Hendrik Brandsma en Matty Noordmans wonnen de spannende finale met 5-4 en 6-4 van Henk en Gerrie Talsma. De verliesersronde leverde een zege op voor Yde Miedema en Suzanne Bosma. Zij versloegen in de finale Jelmer Smitstra en Fokje Hoekstra.


Marriet Hoekstra wint Masterspringen Driezum  

FRANEKER – Marriet Hoekstra, de Franeker amazone van de Sjaerdema-Liauckemaruiters, won zaterdag het masterspringen in Driesum. Met Alpenfee bleef ze foutloos op een parkoers met maximale springhoogte van 1,50 meter. In Oenkerk won ze de cross met Boebkafee. De samengestelde wedstrijd klasse B leverde een tweede prijs op met Adelfee.

Dressuur Vrouwenparochie
In Vrouwenparochie zij het afgelopen weekeinde dressuurwedstrijden gehouden. Roos Kolkman was daar zeer succesvol in de Z2/Z1 klasse. Met Hermes Aeolus werd ze eerste en derde. Hermes Abokarde bracht haar een tweede prijs en met Hermes Aqua pakte ze nog een derde prijs.
In de L1 dressuur won Berdien Faber met Vera de eerste proef. Derde plaatsen waren er in de B-dressuur voor Corrie Duinstra met Amadeus en voor Sjoertje de Vries met Buloma.


17 juli 2012

Geslaagde Witteveen kaatspartij in Achlum

ACHLUM - Zaterdag 14 juli vond de tweede Witteveenpartij plaats. Deze open partij wordt gespeeld met een zachte bal op drie verschillende lijsten. Bij de jeugd streden twaalf parturen om de prijzen, bij de senioren twintig parturen. Anne Tolsma won bij de jeugd, voor Hannah Koole en Jari Brander. Bij de senioren was de hoofdprijs voor Walter Brander, met Aaltsje Noordmans en Jaring Bilkerts als goede tweede en derde. Zowel de kaatsers als de toeschouwers hebben genoten van een prachtige kaatsdag. De organisatie was in handen van kv Achlum.
 

Berlikum wint NK vrouwen

GROU – Berlikum heeft zaterdag in Grou het NK kaatsen voor vrouwen gewonnen. Ilse Tuinenga, Leonie van der Graaf en Harmke Siegersma wonnen in de finale na een 0-3 achterstand met 5-4 en 6-6 van Ee, de winnaar van de twee voorgaande edities. Berlikum behaalde de finale via zeges op Sint Annaparochie (5-4, 6-0), Franeker (5-1, 6-4) en Boazum (5-5, 6-4). Vooral de halve finale wedstrijd tegen Boazum is memorabel. Daarin overwon Harmke Siegersma een migraine aanval, waarna een 3-1 achterstand werd weggewerkt.


Kringwedstrijden TWK paarden

SINT ANNAPROCHIE - Tijdens de kringwedstrijd TWK paarden in Sint Annaparochie is Ferrina Bijman met Minke fan Moskou twee maal als tweede geëindigd in de B dressuurproef. De amazone van de  Sjaerdema-Liauckema Ruiters behaalde zaterdag 14 juli achtereenvolgens 195 en 205 punten. Marrit de Jong werd met Ynneke fan de Terpen tweede in de L1 dressuurproef. Ook Tim Kruyt werd tweede. Op Ubbo deed hij dat in de L2 proef. Iris Sijtsma werd met Wunschtraum derde in de Z1 dressuur.
In het B/BB springen werd Pietie de Vries tweede op Winnetou.

Zondag 15 juli was er in de M1-DE dressuurproeven voor pony’s tweemaal winst voor Iris Sijtsma met Sijtsmafarm’s Fairytale. Muriël Stienstra (Rozenlaan’s Daisy), Nina Woerts (Michelle) en Ylse Marleen Dijkstra (Korien) wonnen eveneens in hun categorie.
Ilse Marleen won met Korien ook het BB klassiek springen. Romée de Bruin werd op Twinkel tweemaal derde in B/DE springenproeven, beide na een foutloze rit. Cilia Jonker, werd op Joy of Life tweede in de eerste B/DE springproef.

Elbrich de Jong werd in Corwert op Violaminka allround kringkampioen TWK paarden.


Henry van der Steen tweede in Loppersum

LOPPERSUM - Henry van der Steen (Oude Bildtzijl) hield zijn machine onder controle en eindigde in Loppersum als tweed in de internationale grasbaanrace van Loppersum. Dat was op de plakkerige Groningse klei ook wel nodig. Als de gaskraan te ver openging dreigde gevaar voor onderuitgaan. "Hoe gekker in de kop, hoe minder je reed", aldus Van der Steen. Hij was erg tevreden met zijn zilveren positie achter de ongenaakbare Durk Fabriek.


8 juli 2012

Zeven podiumplaatsen Spartacus

LEEUWARDEN - Op de laatste avond van de Friese Avond Competitie hebben zeven atleten van AV Spartacus een podiumplaats behaald. In Leeuwarden werd Patrick Jansen eerste bij de minipupillen en Jilke Oswald derde bij de pupillen C. Justin Boes won de eerste prijs en Robin Zwager de derde prijs bij de jongens pupillen B. Hendrika Wijers won in haar eerste wedstrijd meteen de derde prijs bij de meisjes pupillen B. Bij de meisjes junioren D was er een tweede plaats voor Elyne Kingma en een derde voor Bonne Cato Meijeraan. 


FTTC strikt toptrainer Vlieg

FRANEKER - De Franeker tafeltennisclub heeft een toptrainer gestrikt. Anne Vlieg gaat vanaf september wekelijks op woensdagmiddag de jeugdtraining voor FTTC verzorgen. Mogelijk gaat hij ook de senioren trainen. Vlieg wordt bijgestaan door vier assistent-trainers, die onder zijn supervisie elke week op maandagavond een extra jeugdtraining verzorgen. FTTC bouwt aan de toekomst.

FTTC-jeugdcommissielid Richard Heeres noemt Vlieg een aanwinst voor de club. "Anne heeft bewezen een van de toptrainers van Nederland te zijn. Hij kan niet alleen senioren, maar ook jeugdspelers zeer goed motiveren en begeleiden. Als FTTC dankzij zijn trainingen de komende jaren enkele tafeltennistalenten voortbrengt, is dat mooi meegenomen. Maar het belangrijkste is dat zoveel mogelijk jonge tafeltennissers met zoveel mogelijk plezier bij onze club tafeltennissen."  

De 55-jarige Anne Vlieg heeft een imposante carrière achter de rug. Zo werd hij bijvoorbeeld in 1979 Nederlands kampioen dubbelspel. Hij vertegenwoordigde ons land ook op het EK en WK tafeltennis. Na zijn actieve carrière werkte hij onder andere als bondscoach van het nationale damesteam.


21 juni 2012

Huizenga ontevreden over NK tijdrijden

EMMEN – Jenning Huizenga, Fries om útens uit Wolfsheze, is woensdag 20 juni  in Emmen veertiende geworden op het NK Tijdrijden. De uit Franeker afkomstige renner was daar niet tevreden over. “Het verschil met de vijf eersten is te groot”, aldus Huizenga. Hij ondervindt nog erg veel hinder van gekneusde ribben. Die liep hij drie weken geleden, in kansrijke positie, op tijdens Olympia’s Tour door Nederland. “Ik had niet verwacht dat het zulke beperkingen op zou leveren.”


17 juni 2012

Negerman en Kramer winnen Slachtemarathon

FRANEKER - Waar het Nederlands elftal het EK na drie wedstrijden kansloos verliest, kent de Slachtemarathon alleen maar winnaars. Wat was het weer een geslaagde dag, die zaterdag 16 juni 2012. Al begon de dag met regen, soms zelfs zeer forse buien, in de middag kwam de zon erbij en kon de dag niet meer kapot. Geen chaos, alles liep gesmeerd, volgens de organisatie. En de wedstrijd kreeg de verwachte winnaars. Bij de heren won Fries om útens Erik Negerman uit Hilversum. Bij de vrouwen kwam Mariska Kramer als eerste over de finish in een nieuw parkoersrecord van 2:41.41.  

Even leek het erop dat Remon van Lunzen partij kon geven aan Erik. Maar halverwege was het pleit in feite al beslecht. Aan de finish had Erik bijna vier minuten voorsprong, 2:29.12 tegenover 2:33.00. De door de vele regen sompige onverharde dijken maakte deze Slachtemarathon tot een zeer zware opgave. De harde zuidwesten wind mee maakte weer iets goed.

De gladde Slachtetille brug, op zo’n 4,5 kilometer voor de finish, vormde een zwaar opstakel. Die werd zeer voorzichtig genomen. Sommigen namen de afdaling achterstevoorst. Op die manier werd de spanning weer iets van de verkorte spieren gehaald om zo kramp te voorkomen. De grimassen op het gezicht verklapten dat veel atleten in drie uur tijd tien jaar ouder waren geworden.

Lopers uit noordwest Friesland lieten zich terdege zien. Albert van der Ziel uit Berlikum eindigde bij de mannen 45-plus als fraaie tweede in een tijd van 2:47.02. Giorgio Delea (Franeker) werd vijfde bij de 35-plussers. Bij de veertigplussers finishte Wabe Roskam uit Easterlittens als zesde in 3:00.06. Eenzelfde klassering behaalde Ype Bosma uit Franeker. Bij de zestigplussers werd hij zesde in 3:37.24.


Laas Bonnema (Vrouwenparochie) op de Slachtetille, lijkt tien jaar ouder geworden.

Bij de mannen senioren was Richard Velzen uit Achlum de beste regionale loper. Hij eindigde in 3:16.24 als twaalfde. Jasper Keizer (Sint Annaparochie) was als beste loper uit noordwest Friesland met 3:38.13 twintigste bij de 55-plussers.

Bij de vrouwen was Mariska Kramer oppermachtig. Ze kwam als zesde over de finish in Oosterbierum. Ze werd met 2:41.41 de snelste vrouw ooit op hert parkoers van de Slachtemarathon. Petra Bijlsma uit Sexbierum werd zeventiende bij de senioren in een tijd van 4:09.45. De beste prestatie voor regionale atletes is geleverd door Hermina van Dijk uit Franeker. Zij voltooide de marathon in 3:32.21, goed voor een zevende plaats bij de vrouwen 35-plus.. Geke Venema (Easterlittens) finshte in 3:55.50 als zeventiende in de categorie Vrouwen 45 plus.


6 juni 2012

Meisjes D junioren AV Spartacus nemen leiding  

ASSEN - De meisjes D - juniorenploeg van AV Spartacus heeft in Assen de tweede CD competitie wedstrijd gewonnen. De Spartacus atletes Aaricia Veenstra, Noa Knip, Elyne Kingma, Melina Wapstra, Bonne Cato Mijeraan en Mara Leistra hadden op de onderdelen estafette, 60 meter, 60 meter horden, hoogspringen, kogelstoten, speerwerpen, discuswerpen, 1000 meter en verspringen veruit de meeste punten verzameld. Ze nemen met deze prestatie de kop over van AV Lionitas.  

Clubrecord Mara Leistra
Mara Leistra leverde tijdens deze wedstrijd een geweldige prestatie. Ze sprong over een hoogte van 1.50 meter. Daarmee verbrak ze haar oude clubrecord met liefst 10 cm.
Mara behoort hiermee in haar categorie bij de beste hoogspringsters van ons land.

 

Veronique Hillebrand zilver op NK

HILLEGOM – Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen ritmische gymnastiek C lijn is Veronique Hillebrand tweede geworden. In Hillegom liet de 16-jarige turnster van Be Quick Franeker een sterke hoepeloefening zien. Technisch werden bijna alle elementen gehaald. De daarop volgende vlekkenloze knotsoefening werd met een eerste plaats beloond. In het algemeen klassement plaatste ze zich daarmee op de tweede plaats.

Larissa Brandsma behaalde in categorie
3C een plaats bij de beste vijftien. Samen met Minke van der Plas werd ze negende met de duo bal oefening. Amber Hauser nam deel in de jongste categorie. Zij werd hier achttiende.

 

                                                               Veronique op de ‘zilveren’ podiumplaats.


SL-ruiters grossieren in eremetaal

FRANEKER - De ruiters en amazones van de Sjaerdema-Liauckema ruiters hebben het afgelopen weekeinde gegrossierd in ereplaatsen. Op de kringwedstrijden in Faneker won Roos Kolkman met Hermes Abokarde twee Z2 dressuurproeven. In de Z1 dressuur won Karin Bakker met Twarres een proef. Annemarth Wildeboer won met Ulaan tweemaal een M1 dressuurproef.
In de L1 dressuur won Marijn Zwart eenmaal met Thys. Daarnaast pakte ze met Juldou twee maal een bronzen plak in de M1 dressuur. In de B-dressuur werd Ferrina Bijman eerste en derde met Minke fan Moskou. In dezelfde categorie werd Dirkje Oosterveld twee maal tweede met Anneke fan de Loop, Marrit de Jong werd eenmaal derde.

Bij het springen won Tineke Hoekstra met Adelgraaf het Z-klassiek. Nicky Kruyt werd daarop tweede met Winnerfee. Aat Bosma won het L-klassiek met Alanya. In het BB klassiek springen ging de zege naar Marianne de Jong met Zamiro. Marriet Hoekstra werd derde met Chicky Dik.

Tijdens het CH van Oranjewoud won Marriet Hoekstra het M klassiek springen. Met Curesco reed ze twee foutloze ritten.


27 mei 2012

Hjoed ‘n Makkie en Najade top drie HT Race

FRANEKER – Twee regionale sloepen hebben tijdens de HT race 2012 zeer goed gepresteerd. De herensloep van Hjoed ’n Makkie (Menaldum/Franeker) eindigde als tweede, de damessloep Najade (Dronrijp/Franeker) werd derde in hun klasse. 

Bernard Pijper, verslaggever van NWF-Regiosport, volgde de HT Race vanaf de volgboot (“De Twee gebroeders”) van roeivereniging ‘Hjoed ’n Makkie’. Er heerste een opperbeste stemming onder de vijftig supporters. Hjoed ’n Makkie had twee sloepen in koers, een damessloep en een herensloep. De dames trokken om 7.45 uur de riemen voor het eerst naar zich toe, om 8.05 volgden de heren. Voorzitter Klaas Larooi had berekend dat de herensloep de dames ongeveer ter hoogte van het Griend zou inhalen. De volgboot bleef bij de dames tot de heren zouden passeren.

Vanaf De Twee Gebroeders werden de dames geweldig aangemoedigd. Eelke de Boer en Klaas Larooi namen daarin vol vuur het initiatief. Op het ritmisch uitgeschreeuwde “Hjoed ’n Makkie” van Eelke volgde het “Hjoed ’n Makkie” van Klaas, waarna de supporters enthousiast inhaakten. De dames gingen als een speer. Larooi complimenteerde zijn dames met “Ik ben trots op jullie, ik houd van jullie”, ook toen de heren langszij kwamen, even voorbij het Griend.
De herensloep van Hjoed ‘n Makkie (voorgrond) passeert de damessloep.

Vanaf dat moment gingen de aanmoedigingen met hetzelfde enthousiasme naar de herensloep. Lang bleven sloep en volgboot niet bij elkaar. In de Vliestroom scheidden de vaarwegen elkaar ter hoogte van de West Meep. De volgboten voeren een zuidelijker route naar Terschelling. Pas halverwege het Schuitengat kwamen de volgers en de roeiers weer bij elkaar. Daar bleek dat de herensloep van Hjoed ‘n Makkie eerder ter plekke was dan de gemotoriseerde vloot. Als vierde voer het de haven van West-Terschelling binnen. “Ongelooflijk, wat een topprestatie! Dit moet een podiumplaats opleveren” uitte Larooi zijn vreugde. Hij moest nog 24 uur wachten voordat de uitslag bekend werd. En zijn vermoeden werd werkelijkheid. Na verwerking van de handicap bleek Hjoed ’n Makkie bij de heren als tweede geklasseerd! Een dergelijke prestatie was in de HT race nooit eerder vertoond. Opnieuw kon Larooi zijn mannen toespreken met “Ik ben trots op jullie.”

De damessloep had eveneens een perfecte prestatie geleverd. Met drie nieuwelingen in de sloep zijn ze als elfde geklasseerd.  De Najade van roeivereniging “7 gezusters” zag een sublieme race bekroond met een derde plaats. Sponsor Alex van Hurk (Sportcentrum Shape, Franeker) was na de finish in West Terschelling al overtuigd van een podiumplaats. “De dames hebben klasse gevaren. We staan wel op het podium.”

Na verwerking van de handicaps had de Makkumer sloep “Twirre” gewonnen bij de heren. Bij de dames ging de zege opnieuw naar “Benwyvis” van West Terschelling.
De sloepen uit Noordwest Friesland zij als volgt geklasseerd:

Dames
3 Najade, Dronrijp/Franeker
8 Onvervaard, Harlingen
10 De Bartix, Harlingen
11 Hjoed ’n Makie-1, Menaldum/Franeker
12 Tobbe, Harlingen
31 Danser, Harlingen
31 Weessloepje, Dronrijp

 

Heren
2 Hjoed ’n Makkie-2, Menaldum/Franeker
6 Toverbal, Sexbierum
9 Snurk, Harlingen
13 Orkaan, Harlingen
21 Kromme Dick, Harlingen
24 Albatros, Deinum
40 Sterke Sietze, Harlingen
42 Onversaagd, Harlingen
60 Visioen, Marine Academie Harlingen
62, El Flamingo-2 Harlingen
104 Ypke Diesel, Harlingen
124 Aquarel, Marine Academie Harlingen
128 Vuurzee, Brandweer Harlingen

19 mei 2012

Vreugde en verdriet voor Jenning Huizenga  

FRANEKER - Jenning Huizenga beleefde een enerverende week in Olympia’s Tour. Een week van hoogte- en dieptepunten, van vreugde en verdriet. Woensdag sloeg hij een geweldige dubbelslag. In Gendringen won Huizenga de tweede etappe en de leiderstrui, nadat hij in de slotfase uit het peloton was ontsnapt. Op de finish versloeg hij nipt zijn twee medestrevers. Op het podium toonde hij daarna zijn emotie en de geweldige vreugde: “Dit is de bekroning van mijn tweede jeugd die ik nu bij Rabobank beleef.” 

Hoe anders was het een dag later. Huizenga raakte betrokken bij een valpartij en liep daarbij verwondingen op aan zijn kin en hevige pijn in de borst. In het ziekenhuis bleek hij een gekneusd borstbeen aan de val te hebben overgehouden. Hij kon wel starten in de vierde etappe, maar de glans van zijn leiderstrui was verdwenen. 


Vreugde en……

…..verdriet
In de koninginnerit kon Huizenga geen potten meer breken. In het peloton eindigde hij op grote achterstand. Na een bescheiden klassering (28) in de individuele tijdrit en een finish in de buik van het peloton in de laatste etappe, beëindigde Huizenga deze Olympia’s Tour als 31ste  op 19.00 minuten van zijn winnende ploeggenoot Dylan van Baarle.

4 mei 2012

Berenloop leukste Nederlandse hardloopevenement

DEN HAAG - De Berenloop Terschelling is donderdag 3 mei in De Uithof te Den Haag door de publieksjury verkozen tot leukste hardloopevenement van de provincie Friesland. Door de vakjury is deze bekende halve en hele marathon zelfs uitgeroepen tot leukste hardloopevenement van Nederland. De organisatie is erg trots op dit resultaat.

Ruim 16.000 hardloopliefhebbers hebben hun stem uitgebracht. Dat kon in de periode van 1 april 2011 tot en met 31 maart 2012 bij wedstrijden en prestatielopen. Daarbij is een beoordeling gegeven aan de hand van vier criteria: sfeer, parcours, organisatie en prijs/kwaliteitverhouding.

De vakjury roemde de Berenloop Terschelling vanwege ‘het unieke karakter en de unieke beleving voor deelnemers en toeschouwers’. Ook de hardloopliefhebbers waardeerden dit evenement hoog met een gemiddelde van 9,11 (750 stemmen). 


De trotse organisatoren met de toegekende awards.

1 april 2012

Thomas Visser en Daniël van Luijk naar Noord/Oost-finale

JOURE – Tijdens de derde en laatste competitiewedstrijd turnen hebben Thomas Visser en Daniel van Luijk zich geplaatst voor de finale Noord/Oost. Thomas werd tweede op niveau 10 bij de categorie junioren 1. Daarmee eindigde hij ook als tweede in de competitie. Daniel werd achtste op niveau 10 bij de pupillen. In de eindstand werd Daniel negende.


Ledenstop
Jeugdatleten Spartacus opgeheven

FRANEKER - Deze lente begint goed voor AV Spartacus: per 1 april is de ledenstop voor de jeugd opgeheven. In november 2010 moest het bestuur daartoe besluiten, omdat er niet genoeg trainers meer waren. Het bestuur van de Franeker atletiekvereniging is er nu eindelijk in geslaagd daar in te voorzien. Oprichter Cor Plat heeft zelfs weer een trainersfunctie aanvaard. Er waren al nieuwe loopgroepen voor senioren gevormd en nu is er ook plaats voor een prestatiegroep t/m 9 jaar. Alle leeftijdscategorieën kunnen weer worden voorzien.


27 maart 2012

Elsa Lokhorst succesvol
 

DOKKUM - Elsa Lokhorst (Be Quick, Franeker) heeft zaterdag 25 maart in Dokkum de tweede plaatsingswedstrijd om het Fries turnkampioenschap voor de hogere niveaus gewonnen. Zij had ruim twee punten voorsprong op haar naaste concurrenten. In het totaalklassement over de twee wedstrijden is Elsa als tweede geëindigd. Everdyna de Haan werd zevende, net buiten de prijzen. Haar zus Akkelyna eindigde in de middenmoot van 35 deelnemers.

                              Elsa, geflankeerd door Everdyna (l) en Akkelyna.

 

Nederlaag heren Jupiter

FRANEKER– Het herenteam van hv Jupiter’76 heeft zondag 25 maart de laatste competitiewedstrijd verloren. In Hoogeveen leden de Franeker handballers een ruime 28-16 nederlaag tegen Kwiek.

Jupiter kon tot 3-2 aardig meekomen. Daarna liep Kwiek snel uit naar 9-2. De ruststand werd met 17-9 bereikt.
Ook in de tweede helft kreeg Jupiter niet echt grip op de wedstrijd. De heren maakten af en toe wel een fraai doelpunt, maar Kwiek liep toch steeds verder uit. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 28-16. Met dit resultaat eindigt Jupiter als zesde in de competitie.

Dames winnen in spectaculaire wedstrijd
Het damesteam heeft zondag 25 maart een zwaar bevochten zege behaald op Cometas-2 Jupiter trok in Leeuwarden met 18-19 aan het langste eind.

De dames namen in de eerste helft een 3-6 voorsprong. Die konden ze niet lang vasthouden. Cometas kwam terug tot 6-6, waarna het tot de rust gelijk op ging. De ruststand werd met 11-10 in het voordeel van Cometas afgesloten.
De tweede helft verliep boeiend. Jupiter hield Cometas wel steeds op 1 of 2 doelpunten afstand. Tot de laatste seconde bleef het spannend, maar de wedstrijd eindigde in een zwaar bevochten 18-19 overwinning voor de Jupiterdames.

Overige uitslagen
Heren B-jeugd         : Jahn II          - Jupiter’76: 16-11
Heren C-jeugd         : Kwiek           - Jupiter’76: 15-13
Dames C-jeugd        :Hoogersmilde - Jupiter’76:   6- 7Roland Hoek ongeslagen kampioen extra klasse FBK

FRANEKER - Op zaterdag 24 en zondag 25 maart hebben de hoofd- en extra klassers in Stadscafé De Notaris hun finale gespeeld om het Franeker biljartkampioenschap. In de finale bleef Roland Hoek (Franeker) de baas over Sipke Visser (Groningen). Hoek werd daarmee ongeslagen kampioen met 10 matchpunten uit 5 partijen en een gemiddelde van 8 caramboles per beurt met een hoogste serie van 80 caramboles . In de finale was de pijp van Sipke leeg, want hij was zonder meer de beste biljarter. Hij scoorde dit toernooi het hoogste algemeen gemiddelde van 16,98 en de hoogste serie van 204 caramboles.

De einduitslag: 1. Roland Hoek 10 winstpunten, 8.00 moyenne, 88 hoogste serie; 2. Sipke Visser 8, 16.98, 204; 3. Roderik Twint 4, 8.33, 69; 4. Henk Keur 4, 5.04, 30; 5. Jan Sipma 2, 6.39, 63; 6. Aaldries Hoekstra 2, 4.57, 31.


25 maart 2012

Degradatiezorgen FTTC

FRANEKER – FTTC-1 worstelt deze voorjaarscompetitie met de vorm. Uit tegen Assen-1 incasseerden de Franeker tafeltennissers opnieuw een forse nederlaag: 9-1. Voor het eerst in jaren verkeert FTTC-1 in de noordelijke eerste divisie in de gevreesde degradatiezone.

Beter verging het FTTC-2 (noordelijke tweede divisie). In Siddeburen was DOTO-2 geen partij: 2-8. Reimer Bosma maakte zijn rentree met drie zeges in het enkelspel. In het dubbelspel won hij met Douwe Reitsma. Reitsma en Douwe van der Wal wonnen beiden twee enkelspelen.

FTTC-3 (regionale tweede klasse) speelde verdienstelijk gelijk tegen Drachten-1. Jan Hartklamp was met drie overwinningen (inclusief dubbelspel) de gevierde man.
FTTC-4 (derdse  klasse) versloeg koploper Ready-4 met 6-4, mede dankzij de ongeslagen Roemeense aanwinst Blaj Mihai.
FTTC-5 (derde klasse) legde het met 2-8 af tegen Ready-5.


19 maart 2012

Thomas Visser opnieuw in de prijzen

HOLLANDSCHEVELD - Tijdens de tweede noordelijke districtwedstrijd turnen heeft Thomas Visser (Be Quick Franeker) een tweede prijs behaald op niveau 6-10. Thomas scoorde zaterdag in Hollandscheveld 61.05 punten, anderhalve punt meer dan tijdens de eerste wedstrijd waarin hij ook op het podium stond. In het algemeen klassement staat Thomas nu ook tweede. Erik Luchtmeijer werd negende met 54,30 punten. Daniel van Luijk werd in zijn categorie dertiende met een puntentotaal van 97.10.

 

                                                              Gehuldigde Thomas Visser.

 

 

 

 

 

 

 

 


18 maart 2012

Dramatische week FTTC

FRANEKER - De hoogste twee seniorenteams van tafeltennisclub FTTC werden zaterdag in Groningen door GTTC hard met de neus op de feiten gedrukt. Beide teams verloren met 8-2.
FTTC-1 (noordelijke 1e divisie) nam het in een overvolle Groninger tafeltennisarena op tegen hekkensluiter GTTC-2. Na een 4-0 achterstand kwamen de Franekers terug tot 4-2, maar daarna was de koek op. Sieds Tjepkema en Martijn van der Heide wonnen beiden eenmaal.

FTTC-2 speelde de topper tegen GTTC-3, koploper in de noordelijke 2e divisie. Alleen Jan Dirk Jansma hield zich staande tegen de ontketende Groningers. Hij won twee enkelspelen. Richard Heeres verloor zijn eerste partij en moest daarna opgeven vanwege een al langer slepende armblessure. Ook voor Douwe van der Wal bleef de teller op nul staan.

In de regionale 2e klasse won middenmoter FTTC 3 knap met 4-6 van Buitenpost 2. Rudie van der Kooij en Jan Bosgra wonnen tweemaal. Ook het dubbelspel was voor de Franekers.
FTTC-4 (3e klasse) verloor met 8-2 en kan het kampioenschap wel vergeten. Ook degradatiekandidaat FTTC-5 (3e klasse) ging hard onderuit. In Heerenveen werd met 8-2 verloren van Delta Impuls 2.


Heren Jupiter strijdend ten onder

FRANEKER – Het herenteam van HV Jupiter’76 kon het zondag 18 maart niet bolwerken tegen  koploper FHC-2 uit Stiens. De spannende wedstrijd leverde met 20-25 een terechte zege op voor FHC. Bij rust had Jupiter een 12-15 achterstaand. Bij een 15-18 stand legde de scheidsrechter de wedstrijd enkele minuten stil. Hij was het ‘gemekker’ van de spelers zat.

Dames net niet
Het damesteam heeft een nipte 14-15 nederlaag geleden tegen Peize. In de spannende verlopen wedstrijd konden de Franeker handbalsters de winst net niet over de streep trekken. De ruststand was met 7-7 afgesloten. Peize maakte in de laatste minuut van de tweede helft het beslissende doelpunt.

Overige uitslagen
Dames midweek       Jupiter’76 – Marum   : 10- 7
Dames A-jeugd        Jupiter’76 – Doles     : 17-16
Dames C-jeugd        Jupiter’76 – Ven S    : 14- 1
Heren C-jeugd         Jupiter’76 – HVR’97   : 12- 6


10 maart 2012

Nipte zege FTTC

FRANEKER - Subtopper FTTC-1 (noordelijke 1e divisie) won vrijdag 9 maart nipt met 6-4 van Argus-4 uit Harkstede. Arnold Terpstra (3) en André Hoekstra (2) zorgden voor de enkelspelpunten. Samen met Terpstra won Sieds Tjepkema het dubbelspel.

FTTC-2 (noordelijke 2e divisie) zette zijn zegereeks voort. Met 8-2 stuurden de klokkendieven Oost-1 terug naar Assen. Douwe Reitsma speelde als herboren. Hij won twee enkelspelen en samen met Richard Heeres de dubbel. Heeres (3) en Douwe van der Wal (2) maakten het achttal compleet.

FTTC-3 (2e klasse) deed goede zaken tegen DOV-1. De Franekers wonnen in Leeuwarden met 2-8. Rudie van der Kooij bleef ongeslagen.
FTTC-4 (3e klasse) speelde tegen Dokkum-4 enigszins teleurstellend 5-5 en zag koploper Ready-4 verder uitlopen.
FTTC-5 (3e klasse) kreeg in Wolvega een tik op de billen. Griffioen-2 was met 9-1 te sterk. Arjan Zijlstra redde voor FTTC de eer.


4 maart 2012

FTTC wint na Houdini-act Heeres

FRANEKER – Het tweede team van FTTC heeft vrijdag de inhaalwedstrijd tegen Midstars-3 nipt met 6-4 gewonnen. De eerste vijf partijen waren zeer spannend. Met name Richard Heeres had tegen Stulp een Houdini-act nodig. In de vijfde en beslissende game boog hij een 4-10 achterstand om in een 12-10 zege. Het dubbelspel met Douwe Reitsma en zijn overige twee enkelspelen werden ook een prooi voor de Riedster.

Douwe van der Wal liet in een enerverende vijfgamer de felicitaties aan Gert-Jan Huiskes Met af en toe sterk spel won Van der Wal vervolgens wel zijn overige enkelpartijen.
Douwe Reitsma presteerde wisselvallig. Meer dan winst in de dubbel zat er voor Reitsma niet in. De Franekers staan nu op de tweede plaats in de noordelijke 2e divisie, drie punten achter op koploper GTTC-3.


27 februari 2012

Andre Ydema wint 16 km Eenhoornloop

MENALDUM – Andre Ydema uit Dronrijp heeft zaterdag 25 februari de 16 kilometer van de Eenhoornloop gewonnen. Hij finishte in 1:08.06. Zijn dorpsgenoot Marten Jager werd tiende in !:17.39. Jaap Dijkstra (Franeker) finsihte na 1:25.52 als tweede zestigplusser. Bij de vijftigplussers won Gerrit Jousma uit Schingen in 1:25.56. Attie van der Let (Menaldum) werd tweede bij de vrouwen veertigplus.

Het hoofdnummer, de halve marathon, werd in 1:24.19 een prooi van Stefan van der Pal (Leeuwarden). Jasper Keizer (Sint Annaparochie) eindigde als derde. Met zijn tijd van 1:29.24 was hij tevens de snelste vijftigplusser. Erik Bakker (Oosterbierum) en Jaap Viink (Beetgum) kwamen als zevende en achtste over de finish. Ype Bosma kwam na 1:39.22 als snelste zestigplusser over de finish.

Op de loop over 10,5 kilometer werd Giorgio Delea (Franeker) vijfde in een tijd van 42.41. Teatse Tichelaar (Harlingen) werd negende in 43.37. Hij werd op 11 seconden gevolgd door stadgenoot Geert Feenstra. Judith van der Meer (Dronrijp) was op deze afstand de snelste vrouw. Zij won in 45.38.


24 februari 2012

Groenkwadraat ontwikkelt Plint  

FRANEKER – Groenkwadraat BV heeft vrijdagochtend 24 februari de grond en de voormalige kantine van sporthal de Trije gekocht van de Gemeente Franekeradeel. Groenkwadraat ontwikkelt op deze locatie bij de Trije de zogenaamde ‘Plint’. Deze plint vormt een afrondend gebouw van het huidige sportcomplex en een opwaardering van de aanwezige voorzieningen.

Groenkwadraat zal in de plint activiteiten ontwikkelen zoals sport- en recreatieve voorzieningen, huisvesting voor dienstverlenende bedrijven of instellingen, waaronder kantoren. In de oude kantine is nu al sportschool 'Better Fit' gevestigd. Tevens zal Groenkwadraat, in opdracht van de gemeente, de sloop van de oude hal op zich nemen. Sloop van deze hal staat gepland voor april 2012.


22 februari 2012

Medailleoogst Be Quick op FK

BURGUM -  Tijdens het Fries kampioenschap ritmische gymnastiek C heeft Be Quick Franeker een groot aantal medailles gewonnen. In Burgum werden Larissa Brandsma, Amber Hauser en Veronique Hillebrand zaterdag 20 februari individueel kampioen in hun klasse. Junioren Larissa Brandsma en Minke van der Plas werden kampioen op het onderdeel duo bal. Bij de senioren presteerden Veronique Hillebrand en Anne van der Plas hetzelfde.
Tweede plaatsen zijn individueel behaald door Anne van der Plas en als duo door Karianne Roorda en Marit Jongman.
Drie gymnasten behaalden een bronzen medaille: Laura Heijmans, Minke van der Plas en Karianne Roorda.

Goud Keith Groen
De turnselectie van Be Quick nivo 11 tot 14 probeerde zich in Franeker tijdens de eerste plaatsingswedstrijd te plaatsen voor hun FK. Keith Groen werd in nivo 12 eerste. Danny van der Veen, categorie jeugd en junior 1 nivo 12 behaalde, een tweede plaats.
 

De medailleoogst in de klasse 1C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Esmée Riemersma Fries kampioen met Moonlight R

SNEEK -  Esmée Riemersma (16) is zaterdag 20 februari in Sneek met haar pony Moonlight R Fries regiokampioen geworden in het ZZ/DE springen. Met deze prestatie plaatste de amazone van de Sjaerdema –Liauckema Ruiters zich voor het Nederlandse kampioenschap in Ermelo. 
Marriët Hoekstra mag ook naar het NK. Met Boebkafee werd ze derde in de barrage van de klasse M paarden. Aat Bosma won hierin met Winanda de zesde prijs. In de klasse L won Hoekstra met Alpenfee nog de 11e prijs. 

 

 

                      NK-gangers Esmée Riemersma ( r ) en Marriët Hoekstra.


 

FTTC verslaat medekoploper

FRANEKER - De tafeltennissers van FTTC 1 versloegen vrijdagavond Assen-1, medekoploper in de noordelijke 1e divisie. Na een stroeve start (0-2) kantelde de wedstrijd en eindigde deze in een 7-3 zege voor de Franekers. Routinier Sieds Tjepkema bleef in enkel- en dubbelspel ongeslagen. Arnold Terpstra (2) en Martijn van der Heide (1) maakten de zevenklapper compleet.

In de noordelijke 2e divisie had FTTC-2 geen kind aan DOTO-2 uit Siddeburen. De Franeker promovendus zegevierde met 8-2 en mengt zich daarmee nadrukkelijk in de titelstrijd. Jan Dirk Jansma en Richard Heeres (die met Douwe Reitsma ook de dubbel pakte) wonnen beiden driemaal. Reitsma won eenmaal.

FTTC-3 (regionale 2e klasse) leed een 6-4 nederlaag tegen Drachten-1. Rudie van der Kooij won tweemaal.
Een klasse lager leden ook FTTC-4 en FTTC-5 een nederlaag. Koploper FTTC-4 ging in Leeuwarden met 7-3 onderuit tegen Ready 4. FTTC-5  had weinig in de melk te brokkelen tegen Ready 5: 8-2.


12 februari 2012

Dubbele winst HV Jupiter

FRANEKER -  De twee basisteams van de Franeker handbalvereniging HV Jupiter’76 hebben het afgelopen weekeinde beide gewonnen. De heren wonnen in Groningen na een gelijkopgaande strijd met 20-23 van Merna. Bij rust hadden de Franekers al een 11-13 voorsprong. Het damesteam won de thuiswedstrijd tegen Borger met 16-5. Met snel en aanvallend spel was de ruststand op 10-2 afgesloten.

Overige uitslagen
Dames midweek       Jupiter’76 – DFS       :  6 - 12
Dames A-jeugd        Jupiter’76 - Borger    :  6 - 11
Heren B-jeugd         Jupiter’76 - Borger    : 17 –  9
Dames C-jeugd        Jupiter’76 - Merna    :   7 -  6
Heren C-jeugd         Jupiter’76 - Merna    : 10 – 14


Geslaagde familieschaatstocht Franeker-Berlikum

FRANEKER - Voor het eerst sinds 1997 kon de IIswegesintrale Frentsjerteradiel, samen met IJswegencentrale Menaldumadeel, weer een schaatstocht organiseren. Zaterdag 11 februari stond de familietocht Franeker-Berlikum v.v. op het programma. Wat een dag was het. Mooi weer met veel zon en weinig wind en een goede ijsvloer. Bijna 400 starters in Franeker en ruim 120 in Berlikum. In Berlikum had de organisatie duidelijk concurrentie van de Bildt-tocht. In beide startplaatsen is nauw samengewerkt met de lokale ijsclubs Franeker en Berlikum.

 De IIWS Frjentsjerteradiel was bij monde van secretaris Bernard Pijper zeer tevreden: “We hebben veel gelukkige, blijde en tevreden schaatsers gezien. Daaronder was veel jeugd! Er was ook veel waardering voor de wijze waarop de baan was onderhouden en hoe we rekening hebben gehouden met de jongste jeugd.” De baanvegers kregen ook regelmatig een compliment. IJsmeester Wierd de Haan genoot, evenals zijn collega’s, zichtbaar: “De mensen staken regelmatig de duim op. Zo tevreden waren ze met de geveegde baan. ‘Goed bezig’ kreeg ik toegeschreeuwd. Dat doet je goed, daar doen we het voor.”

Zoals het bij een echte schaatstocht hoort: om een controlestempel in de kantine van ijsbaan Franeker te krijgen moest er eerst gekluund worden.

Moeizame start FTTC

FRANEKER - De tafeltennissers van FTTC-1 (noordelijke 1e divisie) zijn de voorjaarscompetitie moeizaam gestart. Vrijdag 10 februari verloren ze de thuiswedstrijd tegen De Treffers '70-2 met 3-7. Martijn van der Heide won tweemaal, Sieds Tjepkema eenmaal.

FTTC-3 (regionale 2e klasse) hield donderdag verrassend stand tegen kampioenskandidaat Griffioen-1. Het werd 5-5 dankzij twee enkelspelzeges van Jan Bosgra en Rudie van der Kooij en winst in het dubbelspel.

Het vierde team (3e klasse) trakteerde YOS-5 op een 10-0 nederlaag. Sije de Graaf, Blaj Mihai en Bertil Witvoet morsten slechts 5 games.

FTTC-5 (3e klasse) speelde 5-5 tegen YOS-4. Johannes Tigchelaar won voor het eerst sinds lange tijd weer een enkelspel, twee zelfs. Arjan Zijlstra (2) en Jan Koster (1) zorgden voor de overige drie punten.


7 februari 2012

Zaterdag familietocht Franeker - Berlikum

FRANEKER - Zaterdag 11 februari gaat het gebeuren. Voor het eerst sinds 1997 organiseert IJWC Frjentsjerteradiel weer een schaatstocht. Samen met IJWC Menaldumadeel is dan –ijs en weder dienende- de familietocht Franeker –Berlikum v.v. geprogrammeerd.  

De burgemeester van Franekeradeel heeft het ijs woensdag vrij gegeven. De baanvegers zijn daarna direct met man en macht aan de slag gegaan om de baan er door te krijgen. Het ijs op route over een deel van de Elfstedentocht is van goede kwaliteit.

Zaterdag kan tussen 11.00 en 13.30 uur op de ijsbanen van Franeker en Berlikum worden ingeschreven. De deelnemers kunnen een of tweemaal op en neer schaatsen. Ze hebben dan 20 of 40 kilometer afgelegd. Om 16.00 worden de finishcontroles in Franeker en Berlikum gesloten. Voor jeugd t/m 16 jaar kost deelname € 4,00, wie ouder is dan 16 jaar betaalt € 6,00. Elke deelnemer ontvangt een herinneringsmedaille.
Voor meer informatie: Bernard Pijper, 0517 – 39 78 63.


31 januari 2012

Mooie successen Sjaerdema-Liauckemaruiters

SNEEK -  Tijdens het Concours Hippique springen in Ruitersportcentrum Sneek viel Nicky Kruyt met Winnerfee twee keer in de prijzen bij de L paarden. Hiske Bosma won met Zosja het klassiek Z springen. Tineke Hoekstra schreef met Adelgraaf de klasse M op haar naam. Marriët Hoekstra werd hierin tweede met Boebkafee. Bij de M pony’s won Attsje van Wieren met Zorro de eerste en derde prijs.

Bij de ponydressuur in de Franeker manege ’t Spant ging de zege in de beide Z1/DE rubrieken naar Robin van Stee op Parinja. Muriël Stienstra op Rozenlaan’s Daisy won hier twee tweede prijzen. Muriël won met Kantje’s Bundy twee prijzen in de M2/DE dressuur. Nina Woerts stond met Michelle twee keer aan kop in de L/C.  In de L1/DE en de B/CDE wonnen respectievelijk Nicky Kruyt met Shadow en Cilia Jonker met Belladonna in alle rubrieken de tweede prijs.


29 januari 2012

Goud voor Thomas Visser

2e EXLOERMOND – Thomas Visser (Be Quick Franeker) tijdens noordelijke competitiewedstrijden turnen als eerste geëindigd bij de junioren 1 niveau 10. Erik Luchtmeijer werd in dezelfde categorie zevende. Daniel van Luijk werd dertiende in de categorie pupillen 10.


Mara Leistra vierde op NK indoor

APELDOORN – Tijdens het mondiale NK indoor voor c- en d-junioren, is Mara Leistra (Franeker) zaterdag 28 januari als vierde geëindigd op het hoogspringen. Ze sprong in Apeldoorn over 1,45 meter. Dat was dezelfde hoogte als de nummer drie, maar Mara had daarvoor een sprong meer nodig.

De Spartacus atlete verbeterde haar persoonlijk record met liefst 10 centimeter. Het was tevens een clubrecord. Het oude record (1,40 meter) stond sinds 1987 op naam van Anja Sijtsma.
Met de in Apeldoorn gesprongen hoogte staat Mara nu ook op de beste jaarprestatie lijst indoor van de Nederlandse atletiekunie. Op dit moment staan daar maar zeven atletes op die 1,45m of hoger hebben gesprongen.


8 januari 2012

Mara Leistra wint Cees Clement cross
 
SNEEK – Spartacus atlete Mara Leistra uit (Franeker) heeft zondag 8 januari in Sneek de traditionele Cees Clement cross over 1100 meter gewonnen. In de loodzware wedstrijd met start en finish in het Rasterhofpark nam Mara direct de leiding. Deze stond ze niet meer af.

De afgelopen week werd ook duidelijk dat Mara zich heeft gekwalificeerd voor de mondiale NK indoor atletiek, 21 en 22 januari in Apeldoorn. Bij de meisjes junioren D2 komt ze daar uit op de onderdelen hoogspringen (11e op plaatsingslijst) en verspringen (32ste op plaatsingslijst).


Jasper Keizer vierde in Be Quick loop

DOKKUM – De Be Quickloop in Dokkum heeft Jasper Keizer (Sint Anna parochie) zaterdag 7 december de vierde plaats op de halve marathon opgeleverd. Met zijn tijd van 1:25.18 was hij bovendien de tweede van de vijftigplussers. De zege ging in 1:23.11 naar Klaas Kroeze uit Scharnegoutum. De winnaar vond het “een pittig maar mooi parkoers”. Wim Bakker was speciaal van Terschelling gekomen en werd tweede in 1:23.42. Emiel de Jong (Franeker) werd zevende in 1:38.21, de snelste seniorentijd. Ype Bosma (Franeker) kwam in 1:39.38 als snelste zestigplusser over de finish. Beetgumer Ale Sterk kwam als tweede seniorloper over de finish in 1:39.53.

De loop over 10.3 kilometer is in 37.10 gewonnen door Benjamin Kok (Jistrum). Hij had 2.24 voorsprong op Richard Velzen uit Achlum. Ouwe Seun Harm Alberst kwam als derde veertigplusser over de finish in 44.41. Herman Geritz (Midlum) was de snelste vijftigplusser met een tijd van 45.52. Als snelste zestigplusser finishte Cor van Sluis (Franeker) in 47.52.


2 januari 2012

Aat Bosma wint in Oudkarspel

OUDKARSPEL – Aat Bosma (Menaldum) heeft tijdens de Indoor Beukers springwedstrijden in Oudkarspel het springseizoen van 2011 afgesloten met een zege. Met Baniete reed hij twee foutloze parkoersen in het klassiek M-springen. Op Winanda werd hij ook nog vierde met eveneens twee foutloze ritten.
In dezelfde categorie werd Marriet Hoekstra na twee foutloze ritten derde met Anzell. Deze combinatie werd tweede in de categorie M op snelheid en wendbaarheid.

AV Spartacus start nieuwe trainingsgroepen

FRANEKER – Een nieuw jaar, nieuwe voornemens. AV Spartacus start met twee nieuwe trainingsgroepen: een Slachte-wandelgroep en een 55plus-loopgroep. Met een Slachte-wandelgroep speelt de Franeker atletiekvereniging in op de “Slachtemarathon” die 16 juni a.s. weer wordt gelopen. Verantwoord trainen onder begeleiding, naar een doel lopen, onderweg tips krijgen, veel gezelligheid en plezier en dan ook nog een prestatie leveren.
De deelnemers aan deze trainingsgroep kunnen via Spartacus een kaart bemachtigen voor de Slachtemarathon. Maar ook als mensen zelf over een kaart beschikken kunnen ze aan de trainingen meedoen. Aanmelden voor deze wandelgroep kan vóór 20 januari 2012 via www.avspartacus.nl.

De looptrainingen voor 55-plussers zijn gebaseerd op het instapniveau van ieder individu afzonderlijk. Iedereen komt vanuit zijn eigen mogelijkheden tot een zekere prestatie. Daarbij voelt lopen alsof het geen moeite kost. Regelmaat in combinatie met een rustige opbouw van de trainingen en de oefeningen is een uitstekende manier om met plezier te blijven lopen. Aanmelden voor deze loopgroep kan ook via www.avspartacus.nl.


Gerrit Wolbers wint jeugdafstand Oudejaarsloop

MARRUM – De 17-jarige junioratleet Gerit Wolbers uit Franeker heeft zijn seizoen 2011 goed afgesloten. In Marrum won hij de jeugdloop van de Oudelaarsloop. Hij legde de 5,4 kilometer af in 18 minuten en 40 seconden, een gemiddelde van ruim 17 kilometer per uur.