Home  Adressen  Adverteren  Agenda  Archief  Nieuws
ARCHIEF
november 2011
nieuwsberichten:         januari; februari; maart; aprilmei;
                                  juni; juli; augustusseptember
                                  oktober; november; december

 

27 november 2011: tafeltennis: Toermalijn wint scholenkampioenschap tafeltennis
                             tafeltennis:
FTTC-1 verspeelt titel
                             handbal:
Jupiter teams laten punten liggen
26 november 2011: atletiek:
Hidde Timmermans en Manon Siri winnen bij Slachterin
21 november 2011: biljarten: IJke Rodenhuis wint FBK vierde klas
                             handbal: Geen geluk voor dames Jupiter
15 november 2011: sloeproeien: Hjoed ’n Makkie twee podiumplaatsen NK
14 november 2011: paardensport:
Marriet Hoekstra wint Z-parkoers Zwaagwesteinde
                             handbal:
Jupiter dames pakken felbegeerde punten
06 november 2011: atletiek: Vijfde clubrecord voor Elyne Kingma
                             tafeltennis: FTTC-1 en -2 blijven winnen
                             wielrennen:
Huizenga naar brons met achtervolgingsploeg


27 november 2011

Toermalijn wint scholenkampioenschap tafeltennis

FRANEKER – Het door FTTC georganiseerde Franeker Basisscholenkampioenschappen Tafeltennis is woensdag 23 november gewonnen door Toermalijn. De Fugelflecht werd tweede, De Korendrager volgde als derde.

Tijdens de zeer geslaagde tafeltennismiddag bleken in groep 5 en 6 twee deelnemers van de Toermalijn oppermachtig. Mart Breuker was net iets sterker dan klasgenoot Jay de Vries.
In groep 6 voerde De Fûgelflecht de boventoon. Tim Bijlsma won en Jarno Hoogerhuis werd derde. Jan Karel Schuil (De Korendrager) legde beslag op de tweede plek.

In de klasse voor groep 7 won Dirk de Vries (De Korendrager) goud. Zilver was weggelegd voor Alex Smit (Toermalijn).
De klasse voor groep 8 bestond uit twee poules van vier spelers. Na twee halve finales kwamen Henk Jansma (Toermalijn) en Mark Buwalda (Kleyenburg) in de finale tegenover elkaar te staan. Henk pakte na een spannende wedstrijd de winst in de beslissende vijfde game met 13-11.


De winnaars van De Toermalijn.


FTTC-1 verspeelt titel

FRANEKER – Ondanks een 8-2 overwinning op Reflex 1 heeft het eerste team van FTTC zeer waarschijnlijk de kans op de titel in de noordelijke eerste divisie verspeeld. In de laatste wedstrijd, thuis tegen koploper Argus-3, is een 10-0 overwinning noodzakelijk om alsnog de titel te pakken. In Scheemda bleven Martijn van der Heide en Sieds Tjepkema tegen Reflex ongeslagen, Reimer Bosma liet een punt lopen.

FTTC-2 werd begin vorige week met overmacht kampioen in de regionale 1e klasse. Daardoor was de motivatie in de voorlaatste wedstrijd waarschijnlijk ver te zoeken. De Franeker tafeltennissers verloren met 7-3 van het laaggeplaatste YOS-1. Douwe van der Wal won twee enkelspelen, invaller Sije de Graaf won knap één partij. Douwe Reitsma stelde met driemaal verlies teleur.

In de tweede klasse moet FTTC-3 ervoor waken dat het niet alsnog degradeert. Na het 3-7 verlies tegen Buitenpost-1 is het voor de Franekers alle hens aan dek, zeker omdat koploper Dokkum-2 in de laatste wedstrijd op bezoek komt. Rienk Groothoff zorgde voor twee punten.

FTTC-4 liep tegen Griffioen-2 tegen de negende nederlaag van dit seizoen aan: 3-7. Degradatie naar de vierde klasse is onvermijdelijk.


Jupiter teams laten punten liggen

MEPPEL –  Beide standaardteams van HV Jupiter’76 hebben het afgelopen weekeinde de punten aan hun tegenstanders uit Meppel gelaten. De dames verloren in Meppel met 17-13 van Meppel AZ. De heren  liepen tegen het herenteam van Meppel AZ een 23-18 nederlaag op.

Het damesteam van Jupiter kwam slecht uit de startblokken en stond al snel met 3-0 achter. Pas na een 6-1 achterstand kon Jupiter terugkomen. Bij rust hadden de Franeker handbalsters hun tegenstander achterhaald: 9-9. In de tweede helft ging het lange tijd gelijk op tot 12-12. Daarna incasseerde Jupiter een aantal dubieuze 2-minuten straffen. Meppel profiteerde daar optimaal van en sloot de wedstrijd winnend af met 17-13.

Het herenteam begon sterk en nam een 3-8 voorsprong. Door een aantal slordigheden in de Franeker verdediging kwam Meppel AZ terug. De Meppelers gingen zelfs met een 12-10 voorsprong de rust in. De tweede helft toonde een gelijkopgaande wedstrijd. Jupiter kon niet echt dichterbij komen en verloor uiteindelijk met 23-18.


26 november 2011

Hidde Timmermans en Manon Siri winnen bij Slachterin

WOMMELS - Tijdens de tiende Slachterin van Wommels hebben Hidde Timmermans uit Harlingen en Manon Siri zaterdag 26 november een onderdeel gewonnen. Timmermans zegevierde op de loop over 10,3 kilometer in een tijd van  7 minuten en 57 seconden. Hij had een voorsprong van 46 seconden op Richard Velzen uit Achlum. Geke Venema (Easterlittens) kwam op deze afstand als vierde vrouw over de finish in 46.47.

Manon Siri (Franeker) won de loop over 5,5 kilometer. Zij finishte in 21.38 . Edward Hilgenga (Harlingen) finishte na  16.52  als tweede man.
Het hoofdnummer, de halver marathon,  leverde in 1:16.36  een zege op voor Jan Scheenstra uit Zuidveen. Harry Wiersma (Blija, voorheen Menaldum) werd derde in 1.21.09.
Ruim 300 atleten hebben deelgenomen aan deze door Sportvereniging Friesland georganiseerde Slachterin.


21 november 2011

IJke Rodenhuis wint FBK vierde klas

FRANEKER - IJke Rodenhuis is zondag 20 november gehuldigd tot kampioen van de vierde klas van de Franeker biljartkampioenschappen. Het kampioenschap is tot het einde spannend gebleven. Na de vierde ronde kon nog steeds iedereen kampioen worden. In de slotpartij besliste Rodenhuis het kampioenschap door Louw Stegenga met 4 caramboles te verslaan. Rodenhuis verzamelde 7 punten  met een gemiddelde van 1.40 caramboles per beurt en een hoogste serie van 10 caramboles. Jan de Vries werd tweede met 6 punten. Hij deelde met Rodenhuis de eer van de hoogste serie van 10. Mark Kwast eindigde met 5 punten op de derde plaats en eenzelfde algemeen gemiddelde als Rodenhuis. 
Verdere uitslag:
4. Louw Stegenga, 4 punten, gemiddelde 1.25
5. André Plekker, 4, gemiddelde 1.22
6. Roelof Porte, 4, gemiddelde 1.13


Geen geluk voor dames Jupiter

FRANEKER – Het damesteam van Jupiter heeft zondag tegen Actief P uit Paterswolde een ongelukkige wedstrijd gespeeld. De Franeker handbalsters verloren de thuiswedstrijd met 13-19. Na een snelle 0-6 achterstand werd een ruststand van 6-9 bereikt. In de tweede helft kwam Jupiter tot 9-10 terug en leek de gelijkmaker in de lucht te hangen. Jupiter kwam echter bedrogen uit en verloor alsnog met 13-19.


15 november 2011

Hjoed ’n Makkie twee podiumplaatsen NK

MUIDEN – Muiden stond het afgelopen weekeinde in het teken van de finale wedstrijd om het Nederlands kampioenschap sloeproeien. Voor Hjoed ’n Makkie (Franeker) streden zowel de dames- als de herensloep om een podiumplaats. Een ochtend- en een middagronde om het eiland Pampus bepaalden de eindstand. De dames hebben alles gegeven om hun tweede positie te handhaven. Dat bleek helaas niet voldoende, want ze moesten genoegen nemen met de derde plaats. Het weer was niet zwaar genoeg. “Hjoed ’n Makkie had graag wat meer golven gezien. Nu wisten we dat het zeer moeilijk ging worden om een goede tijd neer te zetten”, aldus een toch wel trotse stuurvrouw van sloeproeivereniging Hjoed ’n Makkie. Bij de heren van Hjoed ’n Makkie stond niet zoveel meer op het spel. Zij stonden tweede en konden niet meer worden ingehaald terwijl de eerste prijs al een paar wedstrijden eerder was beslist.

Eindstanden NK Sloeproeien
Heren hoofdklasse: 1. Grutte Bear (Joure), 2. HJOED ’N MAKKIE! (Franeker), 3. Trewes (Aldeboarn )
Dames hoofdklasse:1. de Kaag 1, 2. Gia light, 3. HJOED ’N MAKKIE!


14 november 2011

Marriet Hoekstra wint progressief Z-parkoers Zwaagwesteinde

ZWAAGWESTEINDE – Tijdens het springconcours in Zwaagwesteinde heeft Marriet Hoekstra het afgelopen weekeinde het progressieve Z-parkoers gewonnen. Ze maakte op Aristo geen enkele foutsprong. Op het progressieve L-parkoers werd ze op Alpenfee ook nog tweede. Aat Bosma won op Banieta zowel het klassieke als het progressieve M parkoers. Martine Gramsbergen-Hoekstra eindigde op Butleafee, na een foutloze rit, als derde op het L-progressief. Op het klassieke L-parkoers werd Nicky Kruyt derde op Winnerfee. Deze combinatie reed tweemaal een foutloze rit.
In Oudega won Marijn Zwart op Jildouw een eerste en een tweede prijs op de L1 dressuurproeven.


Jupiter dames pakken felbegeerde punten

FRANEKER – Het damesteam van HV Jupiter ’76 heeft in en tegen Borger een nipte 12-13 zege geboekt. Het zijn kostbare en felbegeerde punten in de strijd van de onderste regionen. De Franeker handbalsters zijn Borger op de ranglijst nu gepasseerd. Bij rust leidde Jupiter met 6-9. Tot een paar minuten voor het eindsignaal bleef de voorsprong van drie punten gehandhaafd. Door de spanning verloor Jupiter de rust in het spel. Borger profiteerde en kwam dichterbij, maar bleef op 12-13 steken.

Heren verliezen
Het herenteam verloor in Leens met 26-18 van Merna. Jupiter begon veelbelovend. Door vier doelpunten van Patrick Scheepstra namen de heren een 4-2 voorsprong. Beide teams hielden elkaar daarna tot 7-7 aardig in evenwicht. Nadat Merna de turbo erop zette liepen de gastheren uit tot14-7. De rust werd met een stand van 15-9 bereikt. In de tweede helft werd het spel van Jupiter steeds slordiger, Daardoor kon Merna via een 17-13 tussenstand nog uitlopen naar de 26-18 eindstand.

Overige uitslagen
Dames Midweek: DFS    - Jupiter’76:   9 - 5
Dames A-jeugd : Borger - Jupiter’76: 25 -12
Heren C-jeugd  : Merna - Jupiter’76:   7 - 7
Dames C-jeugd : Merna - Jupiter’76: 10 -10


6 november 2011

Vijfde clubrecord voor Elyne Kingma

ENSCHEDE – Elyne Kingma (Franeker) heeft tijdens indoorwedstrijden in Enschede twee clubrecords van av Spartacus gebroken. Ze evenaarde het clubrecord op de 60m sprint met een tijd van 9.6 seconden. Met een worp van 7.82 meter verbeterde ze het record kogelstoten indoor. Beide records stonden sinds 1990 op naam van Sanne Mare van der Meij. Eerder verbeterde ze in haar categorie al de outdoor clubrecords kogelstoten, sprint en hoogspringen.
In het eindklassement van de meerkamp eindigde Elyne als achtste. Justin Boes werd derde in de meerkamp jongens pupillen C.


FTTC-1 en -2 blijven winnen

FRANEKER -  Het eerste en tweede team van de Franeker tafeltennisclub FTTC blijven het goed doen. FTTC-1, tweede in de noordelijke eerste divisie, boekte een degelijke 6-4 overwinning op ttv Assaen-2. Martijn van der Heide en André Hoekstra wonnen beiden twee enkelspelen en samen de dubbel. Sieds Tjepkema zorgde voor het zesde punt.

FTTC-2 bleef ook na de zevende competitiewedstrijd ongeslagen. De koploper in de regionale eerste klasse versloeg Griffioen-1 uit Wolvega met 7-3. Zowel Douwe van der Wal als Richard Heeres wonnen hun drie enkelpartijen. Douwe Reitsma kwam niet tot winst. Wel was hij met Heeres succesvol in het dubbelspel.

FTTC-3 (2e klasse) is de draad kwijt. Opnieuw werd met ruime cijfers verloren. Nu was YOS-3 met 2-8 te sterk. Rudie van der Kooij zorgde voor de enige twee punten.
FTTC-4 (3e klasse) verloor voor de zevende keer op rij. Ditmaal met 4-6 van YOS 4. Jan Koster en Arjan Zijlstra wonnen beiden twee enkelspelen.
FTTC-5 (3e klasse) kwam er in eigen huis tegen Drachten-2 niet aan te pas en verloor met 2-8.


Huizenga naar brons met achtervolgingsploeg

ASTANA – Jenning Huizenga (Franeker/Wolfsheze) is met de Nederlandse achtervolgingsploeg als derde geëindigd tijdens de wereldbekerwedstrijd baanwielrennen in Astana (Kazachstan). Met zijn ploeggenoten Levi Heimans, Arno van der Zwet en Wim Stroetinga versloeg hij in de strijd om het brons Denemarken ruimschoots met meer dan zes seconden voorsprong. Na een sterke laatste kilometer noteerde het Nederlandse kwartet zelfs een nieuw Nederlands record met 4 minuten en 4,035 seconden. Rusland won de ploegachtervolging in 3.56,127. In de finale versloeg het Australië met ruim 5 seconden verschil.

Op de individuele achtervolging miste Jenning op 0,3 seconde de strijd om het brons. Hij legde de 4 kilometer af in 4.24,536. Daarmee werd hij vijfde.  

 

 


 

 

Copyright: SportSupport / NWF-regiosport;
2005 - 2012